Naslovna / Zdravlje

Mladeže na telu ima svaka osoba, a posle 30. godine ih je od 10 do 40

Priredio/la: D. T.|19:00 - 16. 06. 2021.

Kada dermatolog otkrije nepravilnost ili posumnja na rizik od raka, predlože se uklanjanje madeža i biopsija

mladež-koža-kancer Pratite promene na koži, posebno ako imate genetsku predispoziciju ili više od 50 mladeža na telu Foto: Shutterstock

Mladeži su uglavnom bezopasne promene na koži, koje ne treba dirati, ali, mogu se ukloniti iz estetskih razloga. Nekada je njihovo odstranjivanje obavezno, ako se posumnja na ozbiljna oboljenja poput kancera. Pre uklanjanja neophodno je da stručnjak pogleda mladež i da svoju preporuku, nikada mladeže ne pokušavajte da odstranite sami. Klonite se i neproverenih kozmetičkih salona u kojima je moguće da će vam, na brzinu i bez detaljne promene, ukloniti mladež. Računajte na to da posle uklanjanja zdravih mladeža ostaju mali ožiljci na koži.

Šta je mladež?

Mladež, poznat u medicini pod nazivom nevus, je izraslina na koži koja nastaje kada melanociti rastu u grozdu. Melanociti su ćelije koje proizvode melanin, pigment koji kosi, očima i koži daje boju i štiti nas od štetnih efekata ultraljubičastog svetla. Mladeži su dobroćudne okruglaste promene na koži, tamnije boje od okolne sredine. Neki su u nivou kože, neki su pločasti, nekad blago uzdignuti ili na peteljci, od svetlokestenjaste do tamnobraon boje.

Stručnjaci procenjuju da svaka osoba posle 30. godine života ima od 10 do 40 mladeža. Neki mladeži su prisutni pri rođenju i mogu da se jave na bilo kom delu tela. Ove ćelije su obično raspoređene na našoj koži, ali pri slučajnim mutacijama mogu da rastu u grupama ili u grozdovima.

Genetika i sunčanje najodgovorniji za promene na mladežima

Genetika igra presudnu ulogu kada su u pitanju mladeži, kažu dermatolozi. Neki mladeži se vremenom menjaju ili čak postaju kancerogeni. Ove kancerogene promene se dovode u vezu s genetskom predispozicijom, ali i sa izlaganjem kože suncu. Uobičajeni ili dobroćudni madeži su obično bezopasni, retko se pretvaraju u melanom, kancerogeni madež. Imaju uglavnom jednoličnu boju po celom telu. Stručnjaci kažu da je većina, uobičajenih, mladeža simetrična, s oštrim ivicama, male veličine, najčešće manje od 6 milimetara i ne menja se mnogo.

Atipični mladeži

Postoje i atipični madeži – displastični nevus koji može biti veći od običnog madeža, boja i oblik mogu biti različiti, a nekada ima nepravilne ivice. Ove vrste mladeža je potrebno pregledati, pratiti da ne menjaju boju ili oblik kako ne bi prerasli u melanom. Melanom je kancerogene prirode i nekada može metastazirati. Reč je o tehničkoj vrsta karcinoma kože koji se formira u melanocitima, ili uobičajenom madežu, displastičnom nevusu.

Biološka terapija

Muškarci obično razvijaju melanom na glavi, vratu ili leđima. Za žene su osetljivi delovi tela leđa i potkolenice. Osobe tamnije kože su manje sklone melanomu, koji se u nekim slučajevima može javiti i na noktima, dlanovima ili tabanima.

Valja napomenuti da ako se otkrije na vreme, za melanom postoji i adekvatna biološka terapija uz koju se može normalno živeti. Kada dermatolog otkrije nepravilnost ili posumnja na rizik od raka, predlože se uklanjanje madeža i biopsija, kako bi se otklonile sumnje u melanom.

ABCDE kriterijum

Mladež za koji se sumnja da je melanom mora da ispunjava kriterijume „ABCDE pravila“engleski akronim od  Asymmetry (asimetrija, nepravilan oblik, kada je jedna strana madeža veća od druge), Border( ivice mladeža koje nisu jasne), Color (boja mladeža koja je najčešće različita), Diameter (dimenzije mladeža se menjaju i on raste)  i Evolving (evolucija, kada su tokom meseci ili nedelja vidljive promene).

Ukoliko mladež ispunjava više ovih kriterijuma, veće su sumnje da je reč o melanomu. Stručnjaci, ipak, savetuju da se ne vodite ovim kriterijumima i ne procenjujete sami stanje mladeža, jer je otkrivanje melanoma veoma komplikovano, čak i kada se detaljno slede ova uputstva .

Uklanjanje u lokalnoj anesteziji

Veoma čest razlog za uklanjanje mladeža jesu i estetski razlozi. Postoje tri načina na koji se uklanjaju ovi zdravi mladeži. Reč je o postupcima koji se često završavaju istog dana kada posetite dermatologa ili lekara. U nekim slučajevima možda će biti potrebna dodatna intervencija kako biste uklonili ostatke ćelija. Pre svakog postupka, koža se očisti antiseptikom, sve se izvodi u lokalnoj anesteziji, tako da ne osećate nikakav ili minimalan bol. Biopsija se najčešće koristi za dublje lezije.

Ostaju mali ožiljci

Veći ili dublji mladeži se uklanjaju hirurškim putem. Mladež se skida skalpelom i rana se potom zašiva, posle nekoliko nedelja se skidaju konci. Stručnjaci podvlače, da ništa ne radite na svoju ruku ili putem lasera, jer možete poremetiti prirodnu arhitektoniku mladeža. Dermatolozi ističu da posle uklanjanja mladeža ostaje ožiljak na njegovom mestu. Postoji i mali rizik od infekcije ili krvarenja. Moguće su i modrice kod osoba koje imaju posebno osetljivu kožu. Zato nikako ne radite ovaj postupak u kozmetičkim salonima. U slučaju da ste skloni prekomernom krvarenju ili vam rane loše zarastaju, obavestite o tome lekara, kako biste dobili savete za dalju negu.

Postoperativni tok

Posle procedure obično se nanosi vazelin na mesto mladeža i stavlja zavoj. Preporuka je da se rana drži suvom tokom 24 sata i da se za to vreme ne skida zavoj. O tome da li će biti stavljen zavoj odlučuje doktor, i sve zavisi od slučaja. Nekada je zavoj nepotreban. Šavovi se uklanjanju posle 10. do 14. dana. Ukoliko primetite crvenilo, svrab ili bol, ne mora da znači da je odmah reč o infekciji rane, ali ako se simptomi pogoršavaju javite se doktoru. Posle procedure u nedeljama oporavka, savetuje se zaštita od jakog sunca, i primena kreme sa zaštitnim faktorom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo