Naslovna / Zdravlje

Otkriveno da novi lek deluje kao trojanski konj kako bi prevario i ubio ćelije raka

Priredio/la: I. V.|17:00 - 04. 06. 2021.

Ćelije raka i bakterije su „pohlepne“, teže da konzumiraju veće koncentracije i različite vrste metabolita od zdravih ćelija, ali novi lek ih sada sprečava u tome

ral-lekovi protiv raka- trojanski konj Spajanje leka sa jedinjenjem hrane je ključ njegovog uspeha Foto: Shutterstock

Tim naučnika sa University of Edinburgh otkrio je da kombinovanje malog molekula, koji ubija rak, sa hemijskim jedinjenjem hrane, može da prevari ćelije raka da ipak unose lek. Molekul nazvan SeNBD manji je od postojećih tretmana osetljivih na svetlost, što znači da može mnogo lakše da proći kroz odbranu ćelije. Istraživači kažu da su potrebni dodatni testovi kako bi se pokazalo da li je lek siguran i brz metod lečenja karcinoma u ranoj fazi, kao i bakterija otpornih na lekove. Ova studija sprovedena je u ćelijama zebra i na ljudima, a objavljena u časopisu Nature Communications.

Pohlepne ćelije

Spajanje leka sa jedinjenjem hrane je ključ njegovog uspeha. Da bi ćelije preživele, moraju da konzumiraju hemijske komponente hrane, poznate kao metaboliti, kao što su šećeri i aminokiseline za energiju. Ćelije raka i bakterije su „pohlepne“, teže da konzumiraju veće koncentracije i različite vrste metabolita od zdravih ćelija, a uparivanje SeNBD sa metabolitom čini ga idealnim plenom za štetne ćelije. Do sada je većina lekova aktiviranih svetlošću bila veća od metabolita, što znači da ih rak i bakterijske ćelije ne prepoznaju kao normalnu hranu.

Molekul u ulozi Trojanskog konja

Istraživači sa University of Edinburgh, koji su izumeli SeNBD, upoređuju ga sa trojanskim konjem i opisuju njegov efekat kao metaboličke bojeve glave. A zašto su trojanski konj? Pa zato što štetne ćelije progutaju povezani lek, a da nisu upozorene na njegovu toksičnu prirodu. Pored toga što je dovoljno mali da uđe u ćelije, molekul SeNBD je i vrsta leka koji se naziva fotosenzibilizator, što znači da ubija ćelije tek nakon što ga aktivira vidljiva svetlost. Primena leka zajedno sa svetlom znači da bi hirurg mogao tačno da odluči gde želi da lek bude aktivan, izbegavajući šanse za napad na zdravo tkivo i sprečavajući neželjene efekte, poput gubitka kose, izazvane drugim lekovima protiv raka.

Nove mogućnosti u interventnoj medicini

– Ovo istraživanje predstavlja važan napredak u dizajnu novih terapija koje mogu jednostavno da se aktiviraju  zračenjem svetlosti, što je generalno vrlo sigurno. Molekul SeNBD je jedan od najmanjih fotosenzibilizatora ikada napravljenih i njegova upotreba popot „trojanskog konja „otvara mnoge nove mogućnosti u interventnoj medicini za ubijanje štetnih ćelija bez uticaja na okolno zdravo tkivo – objasnio je profesor Marc Vendrell, sa University of Edinburgh. 

„Sa SeNBD molekulom možemo da kombinujemo lekove aktivirane svetlošću sa hranom koju obično jedu ćelije raka i bakterija. To znači da možemo isporučiti svog „trojanskog konja“ direktno kroz prednja vrata ćelije, umesto da pokušavamo da pronađemo način za probijanje kroz njih, odnosno ćelijsku odbranu – naglasio je dr Sem Benson, takođe član naučnog tima sa University of Edinburgh.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo