Naslovna / Zdravlje

Tri godine mlađi za samo 8 nedelja? Nova studija kaže da je to moguće

Priredio/la: I. V.|17:00 - 01. 06. 2021.

Obrasci metilacije DNK postali su vodeće sredstvo pomoću kojeg naučnici procenjuju i prate biološko starenje čoveka na osnovu nagomilanih oštećenja i gubitka funkcije ćelija, tkiva i organa

starenje Starenje je prirodan proces i nije bolest Foto: Shutterstock

Revolucionarno kliničko ispitivanje pokazuje da možemo da uravnotežimo, usporimo biološku starost za više od tri godine za samo 8 nedelja, uz ishranu i način života koji drži u ravnoteži metilaciju DNK. Ovo ispitivanje mereno je Horvath satom DNAmAge koji utvrđuje biološku starost organizma i predviđa smrtnost bolje od hronološke starosti. Prva u svojoj vrsti, recenzirana studija pruža naučne dokaze da promene načina života i ishrane mogu da donesu trenutno i brzo smanjenje našeg biološkog doba. Budući da je starenje primarni pokretač hroničnih bolesti, ovo smanjenje ima moć da nam pomogne da živimo bolje i duže.

Ishrana, spavanje, vežbanje i opuštanje – ključni faktori

Studija je koristila nasumično kontrolisano kliničko ispitivanje sprovedeno među 43 zdrava odrasla muškarca, starosti od 50 do 72. godine. Osmonedeljni program lečenja obuhvatio je ishranu, spavanje, vežbanje i opuštanje, kao i dodatne probiotike i fitonutrijente, što je rezultiralo statistički značajnim smanjenjem biološke starosti – više od 3  godine, u poređenju sa kontrolom grupom. Program se zasnivao na režimu ishrane zasnovanom na nemasnom mesu, ribi i povrću, i uglavnom je podrazumevao biljnu ishranu, sa ograničenim unosom proteina životinjskog porekla. Jaja i ugljeni hidrati bili su svedeni na minimum. Učesnici su koristili visoke doze folne kiseline, betaina, kao i vitamina C i A. Pored ishrane, program je akcenat stavio i na fizičku aktivnost, odnosno vežbanje. Pet dana u nedelji vežbali su  najmanje pola sata i praktikovali vežbe disanja dva puta dnevno kako bi smanjili stres, a morali su da spavaju minimum 7 sati tokom noći.

Metilacija DNK predviđa biološku starost

Istraživanje je nezavisno sproveo Helfgott Research Institute, uz laboratorijsku pomoć Univerzitetskog centra za analizu genoma sa Yale University, a rezultati su analizirani na McGill University i National University of Natural Medicine. Glavni autor studije, Kara Fitzgerald, izjavila je da je „kombinovani program intervencije dizajniran da cilja specifični biološki mehanizam koji se naziva metilacija DNK, a posebno obrasci metilacije DNK koji su identifikovani kao oni koji visoko predviđaju biološku starost.

– Sumnjamo da je ovaj fokus bio razlog za njegov izuzetan uticaj. Čini se da su ovi rani rezultati u skladu sa vrlo malo postojećih studija koje su do sada ispitivale potencijal za biološki preokret starosti. I jedinstveno je po svojoj upotrebi sigurnog, nefarmaceutskog programa ishrane i načina života i obima smanjenja starosti. Trenutno upisujemo učesnike u veću studiju, za koju očekujemo da će potkrepiti ove nalaze – najavila je Kara Fitzgerald.

Starost pokreće oštećenje ćelija

Obrasci metilacije DNK postali su vodeće sredstvo pomoću kojeg naučnici procenjuju i prate biološko starenje, termin koji se koristi za opisivanje nagomilavanja oštećenja i gubitka funkcije naših ćelija, tkiva i organa. Ova oštećenja ili sam šteta je ono što pokreće bolesti starenja. Ono što je izuzetno uzbudljivo, kaže dr Fitzgerald, jeste da su ishrana i životni stil, uključujući specifične hranljive sastojke i jedinjenja hrane za koja je poznato da selektivno menjaju metilaciju DNK, u stanju da imaju takav uticaj na one obrasce metilacije DNK za koje znamo da predviđaju starenje. Dr Fitzgerald veruje da će ovo, zajedno sa novim mogućnostima, za sve one koji mere i prate starost metilacije DNK, pružiti značajne nove mogućnosti kako za naučnike tako i za potrošače.

Prirodna strategija za dugovečnost

Učesnici su u proseku postigli 1,96 godina mlađi status od početne vrednosti (p = 0,066). Od 18 učesnika uključenih u konačnu analizu, 8 je postiglo smanjenje starosti, 9 je ostalo nepromenjeno, a 1 je povećao starost metilacije.
Vodeći epigenetski istraživač dr Moshe Szif sa McGill University i koautor studije dodaje:

– Jedinstvenost pristupa dr Fitzgerald je u tome što je njeno istraživanje stvorilo prirodnu, ali mehanistički vođenu strategiju koja cilja sistem metilacije našeg tela. Ova studija daje prvi uvid u takvu mogućnost koristeći prirodne promene da ciljaju epigenetske procese i poboljšaju naše blagostanje, a možda čak i dugovečnost i životni vek.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
dragoljub
1:29, 04. 06. 2021.
Odgovori

bravo ! to me interesuje !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo