Naslovna / Zdravlje

Svaka jaka upala slepog creva zahteva hitno hirurško uklanjanje

Priredio/la: M.R.|19:00 - 01. 06. 2021.

Pucanje slepog creva može dovesti i do ozbiljne infekcije zvane peritonitis, koja može biti opasna po život bez brzog lečenja i intervencije lekara

Slepo crevo, apendicitis Slepo crevo je završetak debelog creva koje je sklono upali Foto: Shuterrstock

Kraj debelog creva, koji stoji na desnoj strani adbomena, a tu se, na neki način „slepo“ i završava, upravo zbog toga i nosi takvo ime. Stanje kada slepo crevo postaje natečeno, upaljeno i ispunjeno gnojem naziva se apendicitis, a najverovatnije se dešava zbog toga što se želudačna infekcija premesti u njega ili u tom prostoru ostane tvrd komad stolice, izazivajući infekciju. Slepo crevo nije baš toliko „nepotreban ili višak organ“ jer ima mišljenja da služi kao skladište dobrih bakterija i da ima ulogu u imunom sistemu i borbi protiv infekcija.

Akutna upala slepog creva je uvek hitno stanje

Iznenadna upala slepog creva može da izazove bol u stomaku, pojavljuje se brzo i može da se pogorša za samo nekoliko sati. U suštini, svaka blokada ili upala koja utiče na slepo crevo može da dovede do otoka i izmenjene strukture, uzrokujući akutnu upalu ili apendicitis. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć jer slepo crevo može da pukne u roku od 48 do 72 sata od trenutka kada osoba prvi put oseti neki od simptoma. Pucanje slepog creva može dovesti i do ozbiljne infekcije zvane peritonitis koja može biti opasna po život bez brzog lečenja i intervencije lekara.

Simptomi kod odraslih

Manifestacije koje mogu da ukažu na akutni apendicitisa javljaju se iznenada i obično su ozbiljne i intenzivne, a do pogoršanja može da dođe za samo nekoliko sati. Najbolje je izbegavati uzimanje lekova za ublažavanje bolova, jer to može da prikrije neke simptome i „zavara trag“,što je takođe opasno.

Simptomi akutnog apendicitisa kod odraslih uključuju:

  • bol oko pupka koji se može pomeriti i na donju desnu stranu stomaka
  • otečen stomak
  • povraćanje
  • gubitak apetita
  • groznica i jeza
  • zatvor ili dijareja
  • otežano i bolno ispuštanje gasova

Bol se može pogoršati pri kretanju ili pokretima, dubokim udisajima, kašljanju, kijanju ili na dodir stomaka. Ako slepo crevo pukne, osoba može da oseti širenje bola po celom stomaku.

Slična simptomatologija i kod dece

Kod najmlađih se obično javljaju:

  • opšta nelagodnost ili malaksalost
  • gubitak apetita
  • bolovi u stomaku koji se mogu premestiti na donju desnu stranu stomaka
  • mučnina i povraćanje
  • groznica nižrg stepena
  • ubrzan rad srca

Mogući uzroci pojave apendicitisa

Akutna upala slepog creva javlja se kada nešto blokira njegovu unutrašnjost, a neki od razloga mogu biti i:

  • virusna, bakterijska ili parazitska infekcija u digestivnom traktu koja može da utiče na uvećanje tkiva zida slepog creva
  • parče stolice koja je izazvalo blokadu u prostoru između debelog creva i slepog creva
  • tumori
  • zapaljenske bolesti creva
  • povreda ili trauma stomaka

Zbog svega ovoga slepo crevo može da se upali i otekne, a kako se otok povećava, dovod krvi u slepo crevo se smanjuje i zaustavlja. Bez dovoljno krvi, slepo crevo se blokira, što može da dovede i do cepanja ili pucanja.

Dijagnostika najvažnija procene zbog hitnosti

Da bi ispravno dijagnostikovao akutnu upala slepog creva, lekar, pored ispitivanja medicinske istorije, najpre radi fizički pregled, ali nalaže i analize, među kojima:

  • analiza krvi za proveru parametara infekcije
  • test urina u cilju provere infekcija urinarnog trakta
  • ultrazvuk abdomena
  • CT skeniranje za dobijanje detaljne slike unutrašnjosti tela
  • MRI (magnet), ako je osoba sa simptomima u drugom stanju

Opcije operativnog lečenja, prednost laparoskopiji

Antibiotici mogu da budu dovoljni za lečenje samo blagih slučajeva akutnih upala slepog creva i tu je veoma važna dobra dijagnostika. Međutim, u većini slučajeva akutne upale, uglavnom je potrebna hitna operacija koja može biti laparoskopska ili klasična – laparotomija (otvaranje trbušne duplje).

Laparoskopskom metodom hirurg će napraviti nekoliko malih useka u abdomenu da bi uklonio slepo crevo, a na klasičan način pravi se jedan rez na desnoj strani tzv.donjeg stomaka. Ako je slepo crevo puklo, moglo bi da izazove ozbiljnu infekciju u unutrašnjosti trbušnog zida. U tom slučaju hirurg će ukloniti slepo crevo i očistiti unutrašnji prostor stomaka kako bi sprečio dalji razvoj bilo kakve infekcije.

Laparoskopska hirurgija ima manji rizik od komplikacija, kao i brže vreme oporavka od intervencije. Savetuje se ograničavanje fizičke aktivnosti 3 do 5 dana nakon laparoskopske operacije ili 10 do 14 dana nakon klasične intervencije, uz druge mere opreza i higijensko-dijetetski režim.

Hronični apendicitis se javlja mnogo ređe

Prema jednom izveštaju iz 2015. godine, hronična upala slepog creva je retka i neuporedivno lakši oblik ovog zapaljenja. Sa hroničnom upalom slepog creva, obolela osoba može imati konstantni bol u stomaku koji može trajati nedeljama, mesecima ili godinama, a taj bol može da varira od blagog do umerenog. Može se pojaviti i groznica kao posledica. Naučnici još uvek ne znaju tačan uzrok hronične upale slepog creva., a ono što je sigurno je svakako da ne zahteva hitnu intervenciju, ali bez potvrđene dijagnoze i lečenja, takođe može da dovede do komplikacija.

Ukoliko ne dođe do komplikacija, oporavak je brz

Akutna upala bez brze reakcije može da prouzrokouje pucanje slepog creva (peritonitis). Simptomi peritonitisa mogu da budu:

Peritonitis je ozbiljna infekcija koja može biti opasna po život. Nelečena akutna upala slepog creva takođe može da dovede i do apscesa, a ako do toga dođe, hirurg će iscediti apsces pre ili tokom operacije. Pacijent će dobiti dren, moraće da pije antibiotike a nakon 6-8 nedelja kada se smiri upala i ne bude više bilo sadržaja, hirurg će ukloniti ostatak slepog creva. Ako nema komlikacija, većina ljudi će se potpuno oporaviti posle operacije slepog creva bez promene životnih navika i načina ishrane, i nastaviti život bez ovog organa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo