Naslovna / Zdravlje

Simptomi muške neplodnosti ne postoje, ali postoje određeni razlozi za sumnju

Priredio/la: J. M.|19:00 - 31. 05. 2021.

Mali broj spermatozoida nije samo znak nepolodnsti, već može da bude alarm i za neke druge probleme sa zdravljem muškarca, koji još uvek nisu otkriveni

Ako partneri imaju problem sa začećem, potrebno je da oboje urade preglede i testove plodnosti, a ne samo žena Foto: Shutterstock

Neke žene čine sve kako bi poboljšale svoje šanse za trudnoću. Podvrgavaju se lečenju steriliteta, hormonskoj terapiji… Ali, ono što se često prećutkuje je da li i svaki muškarac istovremeno, kad i žena, odlazi na sve preglede kako bi proverio da nije možda problem u njemu. Jer bez dobre, brze i velike armije spermatozoida, teško će se roditi beba.

Žene se leče, a zapravo je „problem muškog faktora“

Muška neplodnost uzrokuje skoro polovinu svih slučajeva neplodnosti, kaže Američko urološko udruženje. Mnogi parovi se odlučuju na vantelesnu oplodnju i pre nego što je muškarac proverio svoju plodnost, otkriva nedavno istraživanje u Americi. Dr Keith Jarvi, profesor urologije na Univerzitetu u Torontu, potvrdio je da se neke žene podvrgavaju lečenju nepolodnosti, a zapravo „problem je muškog faktora“. Šta je to žene treba da znaju o muškoj plodnosti?
Najpre, dame, ne plašite se da će vremenom zalihe sperme vašeg partnera da „presuše“ samo zato što vas dvoje često imate seks, a on pored toga i masturbira.
Kod većine muškaraca u jednoj sekundi stvori se oko 1.000 spermatozoida, bez obzira na to koliko često ejakuliraju – kaže James Hotaling, doktor medicine, docent hirurgije (urologije) na Medicinskom fakultetu Univerziteta Juta.. A ako je muškarac samo uzbuđen, a nema orgazma  – nema štete što se tiče njegove plodnosti.
− Jednom će ipak, ejakulirati i sve će biti dobro – objašnjavaju stručnjaci.

Broj spermatozoida može biti niži, a muškarac plodan

Tipičan uzorak sperme sadrži milione spermatozoida. Ali, mnogo stvari može da utiče na kvalitet i količinu ovih muških reproduktivnih ćelija, što utiče na plodnost muškarca.
Ako je ukupan broj spermatozoida 10 miliona, a 20 odsto njih je pokretno i „pliva“, ukupan broj pokretnih je 2 miliona, pa je šansa za začeće ipak velika – objašnjava dr Hotaling.

Simptomi neplodnosti ne postoje

Ono što je velika zamka je činjenica da neki rani znaci i simptomi muške neplodnosti ne postoje, ali postoje određene okolnosti koje bi mogle biti razlog za sumnju u plodnost muškarca. Na primer, ako je vaš partner kao dete imao rak ili je operisao prepone, možda je u većem riziku da bude neplodan. Ili, ako ste tridesetogodišnjakinja koja ima redovne menstruacije i nema prepoznatljivih problema sa plodnošću, ali ne možete da zatrudnite – normalno je da pomislite da je možda problem u partneru, kažu stručnjaci.  Jedini način da se to proveri je da muškarac ode na preglede i testiranja sperme – količine, pokretljivosti i kvaliteta – kažu američki lekari.

Plodnost je obeležje celokupnog zdravlja

– Nizak broj spermatozoida nije samo znak nepolodnsti, već može biti alarm i za neke druge probleme sa zdravljem muškarca, a koji još nisu dali simptome. Niži broj spermatozoida može biti znak dijabetesa tipa 2, na primer, ili je znak nekog hormonskog poremećaja, poput niskog nivoa testosterona. Takođe bi mogao da signalizira prisustvo neke infekcije. Određene vrste polno prenosivih bolesti mogu prouzrokovati probleme sa pokretljivišću spermatozoida ili otežati ejakulaciju – objašnjava dr Hotaling.

Proširena vena na testisu čest je uzrok neplodnosti

Najčešći prepoznatljivi uzrok neplodnosti kod muškaraca je „varikokela“ – proširena vena u testisima. Ovaj problem može da smanji kvalitet i količinu muške sperme. Većina muškaraca i ne zna da ima ovaj problem, sve dok ne poseti lekara. Ali, to se može popraviti manjom hirurškom intervencijom. Operacija traje oko 45 minuta do sat vremena, a oporavak je veoma brz – kažu stručnjaci. Dakle, ukoliko primetite na testisima vidljive vene ili ih napipate, obratite se lekaru. Smatra se da je varikokela uzrok nepolodnosti u oko 40 odsto slučajeva.

Veliki mišići – mali testisi

Muškarci koji uzimaju dodatni testosteron, da bi povećali svoju izdržljivost u seksu, ili se osetili muževnije i snažnije, ne poboljšavaju svoje šanse da postanu očevi.
Ono što se dešava kada uzimate testosteron je da zapravo zaustavljate sopstvenu proizvodnju testosterona. Dakle, veliki mišići – mali testisi – objašnjava dr Jarvi.
Podaci ankete iz 23 severnoamerička centra za mušku neplodnost pokazali su da blizu 5 procenata muškaraca koristi testosteron. Nalazi sugerišu da mnogi muškarci nisu svesni da uzimanje ovih hormona može izazvati probleme sa plodnošću – kaže dr Jarvi.

Depresivan muškarac je manje plodan

Parovi koji godinama ne mogu da dobiju bebu često budu iznenađeni kad saznaju da muška depresija može da predstavlja prepreku začećuKoristeći podatke iz dve prethodne studije, tim američkih istraživača otkrio je da je kod žena čiji su muški partneri imali „trenutno aktivnu“ depresiju, manja verovatnoća da će zatrudneti.
Parovi kod kojih mušakarac nije bio depresivan imali su dvostruko veću stopu trudnoće od parova sa muškom depresijom – kaže glavna autorka studije Emili Evans -Hoeker, reproduktivni endokrinolog i docent za akušerstvo i ginekologiju na Medicinskom fakultetu u Virdžiniji.
Iako je tačan uzrok nejasan, tim sumnja da erektilna disfunkcija, smanjena učestalost odnosa i /ili odložena ili inhibirana ejakulacija mogu igrati ulogu u neplodnosti muškarca. Takođe je moguće da depresija i upotreba antidepresiva mogu uticati na kvalitet sperme.

Kilogrami čine svoje

Prekomerna ili nedovoljna težina žene može da poremeti ovulaciju, to je nauka dokazala. Ali, da li ste znali da težina muškarca takođe pravi razliku kada je reč o plodnosti?
Kada su istraživači Univerziteta Stanford analizirali podatke parova koji pokušavaju da zatrudne, otkrili su da se zapremina ejakulata muškaraca smanjivala sa porastom indeksa telesne mase i obima struka. Što je veći struk muškarca, niži je broj njegovih spermatozoida u uzorku sperme. Studija je pokazala vezu između opsega struka i kvaliteta sperme kod muškaraca koji nisu znali da su neplodni. I nisu problem samo teži muškarci. Ako je muškarac previše lagan, i kod njega je broj spermatozoida nizak – kaže studija.

Ostavite pušenje

Muškarci koji puše ugrožavaju svoju plodnost svaki put kada upale cigaretu. Razlog? Muškarci pušači imaju veću verovatnoću da imaju oštećenu DNK u spermi, prema istraživanju Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Pasivni dim takođe predstavlja opasnost za zdravlje muškarca i za zdravlje nerođenog deteta. Duvan nije jedini problem. Takođe postoje dokazi da redovna upotreba marihuane smanjuje kvalitet sperme.

Spermatozoidi ne podnose vrućinu

Proizvodnja sperme može biti smanjena (barem privremeno) ako su testisi izloženi prekomernoj toploti. Iako su potrebna dodatna istraživanja, postoje neki dokazi da česta upotreba saune ili hidromasaže može biti štetna. Kuvari koji satima neprekidno rade u vrućim kuhinjama ili muškarci koji laptop računare drže u krilu takođe mogu imati problema sa plodnošću, kažu istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo