Naslovna / Zdravlje

Šta je mehanička trombektomija i kada se u slučaju moždanog udara primenjuje, objašnjava dr Ivan Vukašinović

Piše: Branka Lazić|17:00 - 13. 06. 2021.

Pri pojavi prvih simptoma moždanog udara ne treba ostavljati osobu da se odmori i oporavi. To je kontraproduktivno i onemogućava pravovremeno delovanje, odnosno spasavanje pacijenta, kažu lekari

mehanička tombektomija-moždani udar- dr ivan vukašinović Dr Ivan Vukašinović: Edukovati građane kako da prepoznaju simptome i da ne čekaju, jer ovde brzina život znači Foto: privatna arhiva/Shutterstock

Novi pristup u lečenju moždanog udara, pored intravenske trombolize, gde lekari lekovima pokušavaju da razgrade tromb, sve više u praksu uvodi vađenje tromba mehaničkom trombektomijom, metodom koja se smatra spasonosnom. Za tri godine, koliko se primenjuje, oko 300 pacijenata tretirano je ovom savremenom metodom. Kada je reč o moždanim udarima, Srbija je u rangu razvijenih država s obzirom na to da i kod nas postoji rotacioni sistem kojim se izvodi medota trombektomija. O prednostima i koristi ove metode u razgovoru za eKlinika portal objašnjava dr Ivan Vukašinović, interventni neuroradiolog, prvi koji je ovu metodu počeo da primenjuje u Srbiji.

Šta je mehanička trombektomija

Mehanička trombektomija je efikasna terapijska procedura za lečenje moždanog udara kod pacijenata sa postojanjem okluzije završnog dela karotidne arterije ili početnog segmenta arterije cerebri medije. Koristi se za lečenje pacijenata sa akutnim ishemijskim moždanim, uz istovremeni tretman intravenskom trombolizom. Ova metoda obezbeđuje mogućnost lečenja pacijenata nakon 6 sati od nastanka simptoma moždanog udara i pacijenata sa nepoznatim vremenom nastanka moždanog udara.

Odvezao se kući automobilom posle teškog moždanog udara

Dr Vukašinović ispričao nam je neverovatnu priču o pacijentu starosti oko tridesetak godina, koji je imao sreću da ga dovedu kod lekara u ranoj fazi infarkta. Bio je u lošem stanju, nije mogao da priča, oduzeta mu je bila polovina tela.

– Bio sam u pripravnosti sa svojim timom. Profesor Dejana Jovanović nas je odmah obavestila o stanju ovog pacijenta i mi smo za pola sata od dolaska pacijenta u našu ustanovu izvadili ugrušak koji je otišao do mozga. Pacijent je već na stolu počeo da priča, pomera ruke i nogu. Već popodne delovao je kao da se ništa nije desilo. Zadržan je nekoliko dana zbog raznih pretraga nakon čega je seo u svoj auto i odvezao se kući – priča dr Ivan Vukašinović.

Kako se zna da je pacijentu potrebna trombektomija

A kako tačno izgleda procedura kada se u Urgentni centar Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije dovede pacijent za koga postoji sumnja na moždani udar, opisuje nam dr Vukašinović:

– Pacijent dolazi u Urgentni centar gde ga pregleda dežurni neurolog. Ako posumnja na mogući AIMU, pacijenta šalje na radiološku dijagnostiku. Zatim obaveštava pripravnog vaskularnog neurologa, koji dalje koordiniše korake. Preko zajedničke grupe na mobilnim telefonima najavljuje se ovakav pacijent. Tada zajedno čekamo radiološki nalaz. Radiološki pregled se sastoji od običnog CT pregleda glave kojim se ustanovi da li je krvarenje u mozgu uzrok simptoma. Ako nema krvarenja sledeći korak je CT, angiografski pregled moždanih arterija koji pokazuje mesto gde je krvni sud zapušen. Ukoliko je vreme nastanka AIMU nepoznato ili je prošlo duže od 6 sati od početka simptoma, radi se napredna radiološka tehnika – pregled CT perfuzije mozga koja nam daje uvid u njegovo stanje, odnosno da li postoji deo moždanog tkiva koji još možemo spasiti od odumiranja.

Intervencija se radi u budnom stanju

Svi snimci se, kako objašnjava naš sagovornik, odmah šalju na zajedničku grupu dežurnog tima, društvenim mrežama sa kojima su povezani. Ako je intervencija indikovana pokreće se tim za izvođenje mehaničke trombektomije. Za oko 30 minuta tim dolazi do Urgentnog centra, uključuje aparat i priprema sve neophodno za intervenciju, dok se pacijentu sprovodi rendgen pluća i, a trenutno i testiranje na prisustvo covid 19. Pacijent zatim dolazi u angio-salu i intervencija otpočinje. Intervencija se obavlja sa pacijentom u budnom stanju, priča dr Vukašinović, osim u posebnim slučajevima kada je zbog težine kliničkog stanja neophodna opšta anestezija. Nakon završetka intervencije, pacijent se transportuje u jedinicu za moždani udar ili odeljenje intenzivne nege UC gde dalje kolege neurolozi i medicinske sestre nastavljaju borbu za što bolji oporavak pacijenta.

Intervencija u angio-sali

Intervencija mehaničke trombektomije u angio-sali Urgentnog centra UKCS  Foto: UKCS

Najstariji pacijent 89 godina, najmlađi 12

Dr Ivan Vukašinović ističe da nema starosnog ograničenja za intervenciju mehaničke trombektomije.

– U Kliničkom centru Srbije ovom metodom lečena je najstarija pacijentkinja koja je imala je 89 godina, i koja se u potpunosti oporavila. Kod dece se moždani udari retko dešavaju, simptomi su manje specifični i stoga se najmlađim pacijentima infarkt mozga otežano dijagnostikuje. Najmlađi pacijent na kome je primenjena ova metoda imao je 12 godina, i sada vodi normalan život bez neuroloških posledica – kaže dr Vukašinović.

Nova metoda spasava život i sprečava katastrofalne posledice

– Za razliku od infarkta srca, infarkt mozga ne boli, tako da ne postoji jasan signal za samog pacijenta da se nešto dešava sve dok ne dođe do oduzetosti delova tela, koja predstavlja dodatni problem, jer onemogućava komunikaciju pacijenta sa okolinom, pa su ljudi u njegovom neposrednom okruženju zaduženi za pravovremeno javljanje dežurnim medicinskim službama. Bitno je edukovati građane kako da prepoznaju simptome i da ne čekaju, jer ovde brzina život znači – objašnjava sagovornik eKlinika portala.

– Utvrđeno je da pacijenti, koji dođu u tim prvim satima od početka simptoma, najbolje prolaze, što se tiče posledica moždanog udara. Pacijent zato mora što brže biti dopremljen do bolnice, bilo Službom hitne pomoći, bilo sopstvenim prevozom. Uobičajena reakcija okoline je da se pacijent ostavlja da se odmori i oporavi, smatrajući da će simptomi možda proći je kontraproduktivna i onemogućava pravovremeno medicinsko delovanje, odnosno spasavanje pacijenta – objašnjava dr Ivan Vukašinović.

U svetu je, kako kaže, dosta učinjeno u smislu edukacije najšire populacije za adekvatno reagovanje. Takve se kampanje planiraju se i kod nas. Pravovremenim delovanjem pacijent može proći bez posledica kod moždanog udara, koji bi u uobičajenom toku doveo do oduzetosti, teške invalidnosti ili smrtnog ishoda. Sam tretman omogućava da oko 50 odsto pacijenata bude osposobljeno da vodi brigu o sebi. U najboljem slučaju neki pacijenti se vrate u potpunosti svom načinu i ritmu života, ističe naš sagovornik.

Dodela nagrade grada Beograda za 2019

Dodela nagrade grada Beograda za 2019.godinu. Ispred tima za mehaničku trombektomiju su docent MarkoErcegovac i dr Ivan Vukašinović / Foto: Privatna arhiva

Beograd- rotacioni sistem za mehaničke trombektomije kao i u Parizu

Trenutni tip organizacije za primenu mehaničke trombektomije, na nivou grada Beograda, je rotacioni sistem centara, po uzoru na Pariz. Tokom cele nedelje – ponedeljak, utorak, petak i subota su dani kada je pripravan KCS. Četvrtkom i nedeljom je u pripravnosti Specijalizovana bolnica za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava, a sredom Vojnomedicinska Akademija. Ova metoda uspešno se obavlja i u Kliničkim centrima u Nišu, Kragujevcu, i Novom Sadu, a očekuje se realizacija nacionalnog plana pokrivenosti celokupne teritorije  Srbije i dostupnosti metode najširoj populaciji, najavio je dr Ivan Vukašinović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo