Naslovna / Zdravlje

Zubni implantati imaju svoje dobre i loše strane

8:00 - 26. 05. 2021.

Implantati su jedini biološki ispravan način da se nadomesti nedostatak manjeg ili većeg broja zuba, a ono što je najvažnije – ne postoji nikakav osećaj stranog tela i bilo kakve nelagode

zubi-implant-keramika Važno je svoj osmeh prepustiti stručnjacima od poverenja Foto: Promo

Implantat je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom. On predstavlja zamenu za koren izgubljenog zuba ili zuba koji nedostaje. U odnosu na konvencionalne protetske nadoknade, zubni implantati su trajniji i jači, te nude trajno rešenje upravo iz razloga što postoji funkcionalna i strukturna povezanost sa kostima.

Po čemu se razlikuju implantati?

Zubni implantati evoluiraju već decenijama unazad, čak i oni najsavremeniji – međusobno su slični. Danas preovlađuju titanijumski implantati, čiji oblik podseća na koren zuba. Površina samog implantata je nepravilna, upravo iz razloga kako bi ćelijama kosti bilo lakše da prijanjaju uz implantat, a samim tim se i ubrzava integracija u vilicu. Razlike su u obliku, dimenzijama i vrsti konekcije između abatmenta i krunice. Uz stručnjake iz stomatološke ordinacije Dental Plaza pokušaćemo da objasnimo koje su dobre i loše strane, kada su u pitanju zubni implantati.

Vrste implantata – standardni i mini implantati

Osim standardnih implantata, postoje i mini implantati. Oni predstavljaju pravu revoluciju u rehabilitaciji bezubih vilica. Kod pacijenata gde je ostalo jako malo kosti za ugradnju standardnih implantata, najčešće se koriste mini implantati. Kod pacijenata sa tom vrstom problema obično nema dovoljno koštanog tkiva za drugu vrstu pomoći, osim za nošenje mobilnih proteza. Ukoliko se pak, na rendgenskom (ortopantomografskom) snimku pokaže da mini implantati mogu da se postave, čak i kad na prvi pogled ne izgleda da za to postoje uslovi, njima će se postići znatna, i do 80 odsto bolja stabilizacija proteze, naročito u donjoj vilici.

zubni - implantant- titanijumski šraf-koren zuba

Dobra analiza, klinički pregled i kvalitetan 3D snimak uslov su za pravilnu terapiju i lepši osmeh Foto: Promo

Dobre strane implantata

Stručnjaci kažu – implantati su jedini biološki ispravan način da se nadomesti nedostatak manjeg ili većeg broja zuba. Zatim, vraća se funkcija alveolarne kosti, a samim tim i sprečava propadanje (atrofija) iste, što je osnov za normalnu funkciju celog stomatognatnog sistema. Kada je ugradnja implantata u pitanju, čuvaju se ostali zubi. Ne bruse se ostali zubi, što je prednost u odnosu na konvencionalne metode. Krunice na implantatima daju odlične estetske rezultate i u potpunosti se uklapaju u ostatak zubnog niza. I ono što je najvažnije – ne postoji nikakav osećaj stranog tela i bilo kakve nelagode.

Loše strane implantata

Kada je reč o lošim stranama ove intervencije, iako veoma malo moguća, treba pomenuti mogućnost da organizam jednostavno ne prihvati implantat. Svetska zdravstvena organizacija kaže da samo 5 procenata  stanovništva nije u stanju da prihvati implantat. U tom slučaju, stručnjaci kažu da se radi reimplantacija, odnosno ponovna ugradnja implantata u istoj regiji. Takođe može doći do pucanja glave implantata, što se dešava u svega 0,1 odsto slučajeva. Kada pogledate ove procente, shvatate da su šanse da nešto krene po zlu kada su zubni implantati u pitanju – gotovo minimalne. Upravo zato važno je svoj osmeh prepustiti stručnjacima od poverenja. Usled loše analize, kliničkog pregleda, a tako i loše analize nekvalitetnog 3D snimka može doći do nepravilnog plana terapije. Zato je važno je ko vam ugrađuje implantat!

Kako biste izbegli bilo kakvu mogućnost nastanka greške, važno je samo odabrati stručan tim, a onda sve ostalo prepustiti njima. Savremena oprema i digitalna tehnologija koju u svakodnevnom radu koristi klinika Dental Plaza, zajedno sa iskustvom i znanjem lekara, rezultira velikim brojem zadovoljnih i nasmejanih pacijenata. Jedan od njih sada možete biti upravo vi.

Dolazak na kontrole je uslov za dugotrajnost rada

Za uspešnost procedure bitno je slušati savete stomatologa, redovno dolaziti na kontrolne preglede. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna. Nakon operacije je prisutan bol koji prolazi upotrebom analgetika. Loše stvari implantata, kao što ste videli, gotovo i da ne postoje. One se tiču isključivo loše oralne higijene jer lošom  higijenom dopuštamo štetnim bakterijama da se talože u ustima i time ugrožavaju kost, a samim tim i implantat.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Merima
23:22, 26. 05. 2021.
Odgovori

Koliko vremenski treba da se ugrade implantati ?

Ljiljana Bushnaq mitic
8:55, 27. 05. 2021.
Odgovori

Zar za 60 godina nije se pronasao bolji materijal tj kvalitetnija plastika od ove za totalnu protezu ova vrsta plastike je horor. Hvala

Zoran
14:25, 30. 05. 2021.
Odgovori

Koliko je po jednom zubu ugradnja.pozz

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo