Naslovna / Zdravlje

Glicerin kao laksativ – kako se upotrebljava i ko ne sme da ga koristi

Priredio/la: M.R.|8:00 - 28. 05. 2021.

Rektalni glicerin treba da pokrene aktivnost creva i pražnjenje u roku od 15 do 60 minuta, nakon upotrebe

Glicerin, laksativ, pražnjenje, creva Pre korišćenja glicerina kao laksativa obavezno se adekvatno informišite Foto: Shutterstock

Svi laksativi, pa i glicerin u vidu supozitorije ili sredstva za klistir, služe da u creva stigne određena količina tečnosti koja utiče na omekšavanje stolice i stimuliše pražnjenje. Osobe koje ne bi trebalo da ga koriste na ovaj način su prvenstveno one koje su alergične na glicerin, a treba voditi računa i o propisanom doziranju, kako ne bi došlo do prekomernog pražnjenja, koje može da izazove dehidraciju.

Ko treba da izbegava ovaj način pražnjenja

Da biste bili sigurni da je rektalna primena glicerina bezbedna za vas, ne smete imati nijedan od ovih simptoma ili stanja:

  • mučnina, povraćanje ili bol u stomaku
  • rektalno krvarenje
  • promena u navikama ili pražnjenju creva koja traje 2 nedelje ili duže
  • ulcerozni kolitis, Kronova bolest ili toksični megakolon (komplikacija infekcije klostridijom)
  • ako ste koristili drugi laksativ duže od 1 nedelje

Takođe, ako ste trudni, nemojte koristiti ovaj laksativ, jer nije poznato da li će rektalni glicerin štetiti vašoj nerođenoj bebi. Isto važi i ako dojite, nije poznato da li rektalni glicerin prelazi u majčino mleko i može li da našteti dojiljama. U svakom slučaju se konsultujte sa svojim lekarom.

Ako želite da ga upotrebite kod deteta, koristite samo one oblike koji su posebno napravljeni za mališane, jer se određeni preparati glicerina za rektalnu upotrebu ne smeju koristiti kod dece. U slučaju dece mlađe od 2 godine, svakako nemojte koristite glicerin rektalno, bez saveta lekara.

Doziranje tačno po uputstvu

Rektalni glicerin koristite tačno onako kako je naznačeno na uputstvu ili kako vam je to propisao lekar, i nemojte ga koristiti ni u većim ili manjim količinama, ili duže nego što je preporučeno. Prekomerna upotreba laksativa može prouzrokovati oštećenje nerava, mišića ili tkiva u crevima i dovesti do dehidracije koja se može završiti i fatalno. Ne uzimajte rektalne supozitorije (čepiće) kroz usta (zabeleženi su i takvi slučajevi), jer su ovi preparati namenjeni isključivo za rektalnu upotrebu. Dobro operite ruke pre i posle upotrebe rektalnog pribora za klistir ili supozitorija.

Neželjeni efekti rektalnog glicerina

Ukoliko posle plasiranja rektalnog glicerina imate neki od ovih znakova, potražite hitnu medicinsku pomoć: zujanje u ušima, otežano disanje, oticanje lica, usana, jezika ili grla. Takođe, prekinite sa korišćenjem rektalnog glicerina i odmah pozovite svog lekara ako je došlo do:

  • jakih bolova u stomaku ili grčeva
  • rektalnog krvarenja
  • ako nije došlo do pražnjenja duže od 1 sata nakon upotrebe

Uobičajeni neželjeni efekti mogu biti:

  • ređa stolica
  • mučnina ili nelagodnost u stomaku
  • rektalni bol ili osećaj pečenja

Ovo nije kompletna lista neželjenih efekata, jer se mogu javiti i neki drugi, o kojima bi trebalo da se konsultujete sa lekarom.

Interakcija sa drugim lekovima

Izbegavajte upotrebu drugih laksativa u kombinaciji sa rektalnim glicerinom. Ostali lekovi koje uzimate takođe mogu da daju interakciju, uključujući lekove na recept i bez njega, vitamine, suplemente ili biljne preparate. Obavezno obavestite svog lekara o svim lekovima koje  koristite, kao i o onima čije uzimanje smatrate trenutnim, poput laksativa.

Da biste koristili supozitorije (čepiće):

  • uklonite omot pre nego što ubacite supozitoriju
  • izbegavajte predugo rukovanje supozitorijama, jer će se otopiti u vašim rukama, i zbog infekcije
  • lezite na levi bok savijenih natkolenica i nežno umetnite prstom ili aplikatorom supozitoriju u pravcu šiljatog vrha supozitorije u rektum
  • za najbolji efekat ostanite da ležite nekoliko minuta

Da biste koristili klistir:

  • skinite zaštitni štit pre nego što ubacite vrh klistira
  • lezite na levi bok savijenih natkolenica (ako klistirate dete neka klekne na pod, a zatim mu spustite lagano grudni koš napred ka podu i okrenite ga na bok polako)
  • lagano ubacite vrh aplikatora ili špric u rektum, bez sile
  • polako stisnite bočicu ili istiskajte sadržaj iz šprica dok se ne isprazni

Da biste postigli najbolje rezultate nakon upotrebe glicerin rektuma, ostanite da ležite dok ne osetite potrebu za nuždom. Ovaj lek treba da pokrene aktivnost creva i pražnjenje u roku od 15 do 60 minuta nakon upotrebe (i supozitorije i klistira). Ne koristite glicerin rektalno više od jednom u periodu od 24 sata, a ako vam se creva ne aktiviraju u roku od 1 sata nakon upotrebe, javite se lekaru.

Čuvajte rektalni klistir na sobnoj temperaturi, dalje od vlage i toplote, a bočicu držite dobro zatvorenu kada je ne koristite. Rektalne supozitorije čuvajte na hladnom i tamnom mestu, dalje od vlage i toplote. Neke supozitorije se mogu čuvati u frižideru, a to možete da proverite u uputstvu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo