Naslovna / Zdravlje

Ešerihija koli izaziva infekciju koja se dugo leči, dr Čomagić kaže da žene češće imaju problem

Piše: Branka Lazić|8:00 - 21. 05. 2021.

Oko 2/3 infekcija ešerihija koli bakterijom su ustvari infekcije urinarnih puteva koje mogu da se leče čak i začinima

Ešerihija koli Soj ešerihija koli bakterije može da dovede do problema rada bubrega Foto: Shutterstock

Voda sa neproverenih izvora, nedovoljno oprano voće i povrće, termički neobrađeno meso, loša higijena ruku i intimnih regija samo su neki od uzročnika pojave infekcije Escherichia coli bakterijom. Ešerihija koli je vrsta bakterije široko rasprostranjena u prirodi i ubraja se u grupu koliformnih bakterija, bakterija koje se redovno ili veoma često nalaze u ljudskoj stolici i koje pri sanitarnim pregledima vode za piće i namirnica služe kao indikatori fekalne kontaminacije.

Kako ešerihija koli dospeva u organizam

Specijalista interne medicine dr Vladimir Čomagić u razgovoru za eKlinika portal kaže da postoji više vrsta sojeva same ešerihija koli bakterije. Neke su dobre i učestvuju u formiranju flore našeg digestivnog trakta, a neke izazivaju različite vrste infekcija.

Uzroci koji dovode do infekcije ešerihijom mogu nastati unošenjem nedovoljno termički obrađenog mesa, mleka ili unosom kontaminirane vode. Što se tiče namirnica, najčešće se dobija od povrća koje se jede u sirovom obliku, a kontaminirano je. Gledajući unazad više godina postoji trend porasta učestalosti broja obolelih od infekcija ešerihijom koli koje mogu odgovarati generalno povećanom zagađenju životne sredine, kao i povećanoj rezistenciji bakterije na antimikrobne lekove – podseća dr Čomagić. U cilju smanjenja rizika od infekcija ovom bakterijom, naš sagovornik ističe da je potrebno izbegavati upotrebu neispitane vode ili vode iz sumnjivih izvora, redovna higijena ruku, izbegavanje sumnjive hrane (sirovog mesa ili nedovoljno pečenog, sveže mleko ili nepasterizovano), temeljno pranje povrća.

Simptomi infekcije ešerihija koli bakterijom 

U zavisnosti od lokalizacije same infekcije, simptomi su različiti problemi sa učestalim stolicama uz prisustvo krvi i sluzi, grčevi u trbuhu, malaksalost, povišena telesna temperatura, upala mokraćnih kanala, problemi sa mokrenjem, peckanje pri mokrenju, bol, nelagodnosti iznad pubične kosti, gastroenteritis, meningitis kod trudnica, grčevi u stomaku… Od retkih simptoma mogu se javiti hemolitičko-uremički sindrom, peritonitis, mastitis i sepsa. 

Ukoliko pacijent ima povišenu temperaturu, učestale stolice sa primesama krvi, bol u stomaku, probleme sa mokrenjem i slične simptome, potrebno je da se javi lekaru – kaže naš sagovornik i navodi da je više od 2/3  infekcija ešerihijom ustvari infekcija urinarnih puteva.

– Kada govorimo o urinarnim infekcijama, koje su i najčešće, može doći do ponovnih i čestih bakterija koje se teže leče. Razlozi upornih infekcija su različiti i najčešće se javljaju kod žena. Učestalost upornih i ponavljanih infekcija se povećava sa godinama starosti, u postmenopauzi, prilokm čestih seksualnih odnosa, promenama vaginalne flore, periretralne kolonizacije i pridruženih oboljenja – objašnjava dr Čomagić.

Soj koji luči toksin ugrožava rad bubrega  

Dr Vladimir Čomagić kaže da većina infekcija prolazi nakon 5 do 7 dana. Neke zahtevaju lečenje antibioticima.

U slučaju težih infekcija može doći do problema sa bubrezima i pojave hemolitičko uremijskog sindroma. Tada je neophodno bolničko lečenje. Ali, većinom su blaže infekcije koje posle kraćeg vremena prolaze i ne dovode do komplikacija – objašnjava sagovornik eKlinika portala i naglašava da nisu svi sojevi bakterije bezopasni.

– Postoji soj bakterije koji se obeležava oznakom 0157:H7, a koji proizvodi toksin koji je sličan šiga toksinu i može dovesti do ozbiljnijih problema, pogotovo do problema sa radom bubrega kada je neophodno lečenje u bolničkim uslovima – objašnjava dr Čomagić.

Pomažu antibiotici, voda, higijena, začini, sok od brusnice…

Infekcija ešerihi koli bakterijom leči se antibiotskom terapijom, koju je nekada, kako kaže naš sagovornik, neophodno piti i više meseci. Međutim, veoma su bitni i drugi postupci koji smanjuju mogućnost pojave ponovnih infekcija.

To podrazumeva unos dovoljne količine vode što pomaže u spiranju bakterija iz bešike. Važna je i higijena intimnih delova, kao i način brisanja „od napred ka pozadi“ kako bi se sprečio prenos bakterije iz creva prema vagini i uretri – navodi dr Čomagić koji preporučuje da se pije sok od brusnice i prazni mokraćna bešika nakon seksualnog odnosa. Određeni začini, kako podseća, imaju antimikrobna svojstva i mogu biti od pomoći u lečenju infekcija ešerihijom koli. Tu spadaju origano, karanfilić, beli luk, peršun i brusnica. U kombinaciji sa lekovima i higijenskim merama začini mogu da povećaju uspeh lečenja, što je dokazano i studijama, istakao je dr Vladimir Čomagić

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo