Naslovna / Zdravlje

Devet metoda fizikalne terapije: Koja je baš za vas?

Piše: e-Klinika|19:00 - 16. 11. 2020.

Ponekad samo fizikalna terapija može da smanji bol i  poboljša kvaliteta života pacijenta

fizikalna terapija

Fizikalnom terapijom se otklanja bol Foto: Shutterstock

Fizikalna terapija ili fizioterapija je medicinska metoda koja se, prema definiciji, služi energijom prirode u svrhu lečenja i prevencije raznih zdravstvenih tegoba, stanja i oboljenja. Većina ozbiljnih povreda ili bolesti koje vam otežavaju izvođenje svakodnevnih aktivnosti i ograničavaju normalno kretanje, često može da se ublaži fizikalnom terapijom. Izvesno je, kažu terapeuti, da ponekad samo fizikalna terapija može da smanji bol i da poboljša kvaliteta života pacijenta.

A to se, ističe dr Dragan Milović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, iz ordinacije „Specijalistički tim Milović“, postiže primenom raznih oblika energije. To može biti pokret, toplota, elektricitet, svetlost, mehanička energija, magnetna, energija vode…

Šta sve može da se postigne fizikalnom terapijom

Fizikalnom terapijom se otklanja bol, povećava pokretljivost, popravlja cirkulacija u čitavom telu, ubrzava metabolizam, ubrzava zaceljivanje sportskih i drugih povreda, povećava fleksibilnost, poboljšava ravnoteža…
– Danas postoji veliki broj fizioterapija koje mogu pomoći kod najrazličitijih zdravstvenih stanja. One se određuju prema tipu bolesti i često nisu invazivne, već se napreduje onakvim tempom kakav odgovara samom pacijentu – dodaje dr Milović.

Kineziterapija

fizikalna terapija

Fizikalna terapija se radi „jedan na jedan“ s pacijentom Foto: Shutterstock

Kineziterapija je najkorišćeniji vid terapije i poznata je kao lečenje pokretima koje radi ili sam pacijent kroz vežbe ili mu u tome pomaže terapeut. Pokreti su tačno osmišljeni i sistematizovani tako da su fokusirani na određene mišiće ili grupu mišića koja ne funkcioniše najbolje.

Elektroterapija

U antičkoj Grčkoj elektroterapija je podrazumevala korišćenje električne jegulje, a danas se različitim naponom tretira obolelo mesto. Ova terapija širi krvne sudove čime utiče na ubrzanje cirkulacije i limfe. To pomaže kod smanjenja otoka i nakupljanja vode u delovima tela. Smanjuje upale i zapaljenske procese, pa posredno ublažava bol.

Magnetoterapija

Bazira se na upotrebi magnetnog polja koje pomaže kod osteoporoze i osteortroze. Deluje i kod fraktura, kontraktura, sportskih povreda, reumatskih oboljenja, psorijaze. Može da se izvodi i kod pacijenata koji imaju pseudoartroze i polineuritise, veštački kuk ili koleno.

Terapija laserom

Terapija laserom se izvadi tako što se na bolno mesto prikače male plastične sonde koje emituju laserske zrake. Bezbolna je i nema poznatih kontraindikacija. Blago peckanje i osećaj toplote na tretiranom delu tela pokazatelji su da terapija deluje. Laseroterapija se obično primenjuje zbog bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme, i u mišićima, zbog artritisa i ostalih zapaljenja kostiju i tkiva.

Termoterapija

Termoterapija predstavlja lečenje toplotom, bilo da je reč o toplom lekovitom blatu, vodi, toplom pesku, laserskim visokoferkventnim zračenjem koji se pretvara u toplotnu energiju i I.R. toplotnim lampama. Preporučuje se kod artritisa, artroze, preloma, uganuća, spondiloze, neuralgije, tendinitisa, konduzije i tome sličnih stanja.

Terapija ultrazvukom

Ultrazvučna terapija, poznata i kao sonoterapija, često se koristi za lečenja bolova u vratnom i lumbalnom delu kičme, bolova u mišićima, Dipitrenove kontrakture i neuralgije. Bazira se na korišćenju zvuka koje ljudsko uho ne može da registruje.
Terapija ubrzava proces zarastanja pokidanih tetiva i ligamenata, ublažava bol i mišićni spazam. Kada je ferkvencija niža onda dopire i do kostiju, gde ubrzava i njihovo zarastanje, te se ova terapija neretko koristi i kod preloma.

fizikalna terapija

Fizikalna terapija ultrazvukom Foto: Shutterstock

Krioterapija

Krioterapija služi za sužavanje krvnih sudova, zbog čega se mahom primenjuje kod akutnih stanja i zapaljenja kada treba smanjiti otoke i ublažiti bolove. U zavisnosti od razmera povrede ili stanja, krioterapija može da se sprovodi potapanjem celog tela u ledenu vodu, nanošenjem leda samo na obolelo mesto, masažu ledom… U najvećem broju slučajeva se upražnjava među sportistima, zbog toga što brzo zaustavlja krvarenja, smanjuje otoke i sprečava nastanak hematoma.

Mehanoterapija

Mehanoterapija je najstarija fizikalna terapija koja se svodi na masiranje obolelog dela tela. Ona potpada pod vid kineziterapije jer je u pitanju lečenje pokretima. Postoji više vrsta mehanoterapije i oni zavise od potreba za koju se koriste. Tako pod ovaj tretman spade sportska masaža, higijenska masaža i terapijsku. Sportska masaža služi tome da poboljša sportske sposobnosti i održi zdravlje mišića, dok higijenska služi opštem zdravlju organizma i radi negovanja tela.

Tekar terapija

Tekar terapija, koja je kod nas poznata i kao indiba terapija, zasniva se na frekvenciji od 440 kHz. Ona povećava mikrocirkulaciju, obezbeđuje tkivima kiseonik i hranljive materije, poboljšava vensku i limfnu cirkulaciju, ubrzava proces regeneracije tkiva. Ovo pomaže čak i u slučajevima pojedinih hroničnih oboljenja.

INDIBA uređaj se najčešće koristi se za akutne i hronične bolove u kičmi (bol u vratu ili krstima), kao i za lečenje mišićno-koštanih povreda (razderotine, istegnuća mišića, iščašenja, upale mekih tkiva, nakon preloma i operacija). Ima primenu u lečenju bolnih i otečenih zglobova (akutna i hronična stanja, osteoartritis i artritis), za rehabilitaciju sportista i lečenje sportskih povreda.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo