Naslovna / Zdravlje

Gojaznost tokom adolescencije povećava rizik od moždanog udara u zrelom dobu

Priredio/la: I. V.|12:30 - 14. 05. 2021.

Odrasli, koji prežive moždani udar ranije u životu, suočavaju se sa lošim funkcionalnim ishodima, što može dovesti do nezaposlenosti, depresije i anksioznosti

srčani udar- gojaznost- srce Foto: Shutterstock

Viši indeks telesne mase (BMI) u adolescenciji povezan je sa značajno većim rizikom od prvog ishemijskog moždanog udara kod osoba u zrelom dobu, mlađih od 50 godina, bez obzira da li su imali dijabetes tipa 2, prema novom istraživanju objavljenom juče u časopisu Stroke, časopisu Američkog udruženja za moždani udar. Iako stope adolescentne gojaznosti i moždanog udara među osobama malđim od 50 godina nastavljaju da rastu širom sveta, precizna veza između ta dva stanja još uvek nije u potpunosti jasna.

Stopa moždanog udara raste

Odrasli, koji prežive moždani udar ranije u životu, suočavaju se sa lošim funkcionalnim ishodima, što može dovesti do nezaposlenosti, depresije i anksioznosti. Direktni i indirektni troškovi, koji se pripisuju prevenciji i nezi moždanog udara, visoki su i očekuje se da će se povećavati s obzirom da stopa moždanog udara i dalje raste – naglasio je koautor studije, dr Gilad Twig sa Faculty of Medicine of The Hebrew University u Jerusalimu. Ova studija posebno je analizirala gojaznost u adolescenciji i prvi moždani udar pre 50. godine, među 1,9 miliona muškaraca i žena, uzrasta od 16 do 20 godina. Svi učesnici u bazi podataka prošli su jedan kompletan lekarski pregled između 1985. i 2013.

Gojaznost u mladosti direktno povezan

Standardne BMI grupe su: pothranjeni (manje od 5 percentila), sa nisko-normalnim BMI (5. do 49. percentila), visoko-normalnim BMI (50. do 84. percentila), prekomerne težine (85. do 94. percentila) i gojazni (veći od 95. percentila). Tokom perioda praćenja, za svih 1,9 miliona učesnika između 2014. i 2018. godine, istraživači su otkrili da se ukupno dogodilo 1.088 moždanih udara (921 ishemijski moždani udar, 167 hemoragičnih moždanih udara), a prosečna starost u trenutku moždanog udara bila je 41. godina. Pokazalao se da je adolescentski BMI bio direktno povezan sa rizikom od prvog ishemijskog moždanog udara.

3, 4 puta veći rizik

U poređenju sa učesnicima u grupi sa niskim normalnim indeksom telesne mase, adolescenti koji su bili u kategoriji prekomerne telesne težine imali su dvostruko veći rizik od moždanog udara, pre 50. godine, a adolescenti sa gojaznošću imali su 3,4 puta veći rizik. Čak su i adolescenti sa BMI u visoko-normalnom opsegu, češćee imali moždani udar pre 50. godine života, u poređenju sa onima u grupi sa niskim normalnim BMI. Nakon uračunavanja dijabetesa tipa 2, adolescenti koji su bili u kategoriji prekomerne težine ili gojaznosti i dalje su imali veći rizik od moždanog udara (1,6 puta i 2,4 puta, respektivno) u poređenju sa ljudima koji su imali vrednosti BMI u granicama normale.

Moždani udar u ranoj fazi života kasnije se ponavlja

Iako su prekomerna težina i gojaznost tokom adolescencije uobičajeni problem, istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da dijabetes tipa 2 nije objasnio veći rizik od ishemijskog moždanog udara, koji se u nekim slučajevima dogodio i pre 30. godine života. Trenutna medicinska literatura pokazala je da moždani udar u ranoj fazi života može dovesti do ponovnog udara, srčanog udara, dugotrajne nege i prevremene smrti. 

– Naši nalazi podvlače važnost efikasnog lečenja i prevencije visokog normalnog i prekomerno visokog BMI tokom adolescencije. Naša studija je takođe prva koja je pokazala da je rizik od moždanog udara povezan sa višim vrednostima BMI jednak i za muškarce i za žene – ocenila je dr Twig.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo