Naslovna / Zdravlje

Ujedi komarca mogu da izazovu bakterijske infekcije, a ovako možete da se zaštitite

Priredio/la: D.T.|17:00 - 16. 06. 2021.

Letnja sezona praćena je pojavom komaraca čiji ubodi ne samo da nas nerviraju, nego mogu i da se pretvore u ozbiljan problem. Evo kako da se zaštite od dosadnih „zujalica“

ujed komarca- infekcija- bakterijska infekcija Led je odličan način da ublažite ujed komarca, smanjite otok i crvenilo Foto: Shutterstock

Ujed komarca je najčešće bezazlena pojava koja se manifestuje svrabom i crvenilom i obično prođe sama od sebe, za nekoliko dana. S obzirom na svoju nežnu kožu, posebno su osetljiva deca pa nastojte da ih maksimalno zaštitite. Nekada je dovoljno samo malo leda da se otok povuče, u nekim situacijama će možda biti potrebno da mesto ujeda premažete i nekom kremom. U slučaju da se posle uboda javi  jeza praćena povišenom temperaturom, zatražite lekarsku pomoć.

Led kao prva pomoć kod ujeda komarca

U našoj zemlji većina ujeda je bezopasna, ali imajte na umu da ujedi komaraca nekada mogu izazvati i bakterijske infekcije. Pošli ste na izlet spakovali svakakve đakonije, ali zaboravili ste ono što vam je možda tokom leta najneophodnije tokom boravka u prirodi – sprej protiv komaraca. Nauka ima rešenje i za ovakvu situaciju. Led je odličan način da ublažite ujed komarca, smanjite otok i crvenilo, smatraju stručnjaci. U slučaju da led ne pomaže možete mesto uboda premazati nekim lokalnim difenhidraminom ili kortikosteroidom. Imajte na umu da neki od ovih sredstava mogu izazvati nuspojave u vidu pospanosti ili osećaj suvoće u ustima.

Kako izbeći komarce?

Posledice ujeda komarca se povuku same od sebe, posle nekoliko dana. I, ne pomišljajte da možete da ih se rešite preko noći. Iako postoje zaštitne mere koje možete preduzeti, nije verovatno da ćete u potpunosti izbeći nevolje. Gotovo je nemoguće da ne naletite na nekog komarca, bar u prirodi. Stručnjaci savetuju da izbegavate odeću jarkih boja, jake parfeme i nastojte da odećom prekrijete što veći deo tela. Izbegavajte duži boravak u blizini stajaće vode, reke i jezera, a ukoliko imate u bašti stajaću vodu – redovno je menjajte. Takođe, obavezno čistite krovne oluke, bazene, fontane… jer to su omiljena legla i staništa komaraca.

Bakterijska infekcija

Ne paničite, ako posle boravka u prirodi, zaradite neki ujed komarca. Većina tih ujeda je bezopasna, ali nekada se može na mestu uboda komarca, najčešće posle tri dana, pojaviti bakterijska infekcija. Ukoliko je prisutna povišena temperatura ili jeza, a područje crvenila se širi, treba konsultovati zdravstvenog radnika. U slučaju da vas komarac zarazi bakterijama, doktor će vam najverovatnije prepisati neki antibakterijski lek. Virus zapadnog Nila, na primer, česta je posledica zaraze posle ujedna komaraca u Americi. Ovaj virus može izazvati ozbiljna oboljenja kao što je encefalitis, žutu groznicu, malariju i dovesti do smrtnog ishoda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo