Naslovna / Zdravlje

Previše zaslađena pića u mladosti moguć su uzrok pojave raka debelog creva kod žena, pre 50. godine

Priredio/la: I. V.|15:30 - 12. 05. 2021.

Svakodnevni unos zaslađenih pića ne samo da povećava rizik za dobijanje dijabetesa i nastanak gojaznosti, već utiče i na pojavu raka debelog creva, pre 50. godine života

karcinom-rak-debelo crevo Previše slatkih pića u mladosti, rizik za nastanak karcinoma Foto: Shutterstock

Previše zaslađenih, slatkih pića tokom adolescentskog doba i u mlađoj odrasloj dobi moglo bi delimično da objasni  nedavni brzi porast nastanka raka debelog creva kod žena, otkriva nova studija objavljena u stručnoj literaturi Gut.  Istraživanje je otkrilo da su žene koje znaju i sećaju se da su popile dva ili više ovih pića svakog dana u adolescenciji imale dvostruko povećanje rizika od raka debelog creva pre 50. godine života, u poređenju sa onima koje su pile samo jedno zaslađeno piće nedeljno, ili manje.

Jaka veza između šećera i raka debelog creva

Iako stručnjaci upozoravaju da se nalazi studije zasnivaju na malim brojevima i ne dokazuju direktnu vezu, to ipak ne bi trebalo da bude neko ograničenje, jer ovaj znak se, kako kažu, pojavljuje iznova i iznova – istakao je dr Marcus DaSilva Goncalves iz Meyer Cancer Center na Weill Cornell Medicine u Njujorku.

Postoje snažni dokazi dobijnie tokom istraživanja na miševima i drugim epidemiološkim studijama koje podržavaju vezu između šećera, koji sadrže fruktozu, i gojaznosti, dijabetesa i određenih karcinoma poput raka debelog creva – naveo je dr Goncalves. Naučnici se slažu da je ovo pitanje od velikog interesa. Kolorektalni rak se smatra bolešću starijih osoba, ali poslednjih godina primećeno je dramatično povećanje broja mlađih odraslih osoba, najčešće u zemljama sa boljim standardom i sa visokim prihodima.

Praćeno stanje medicinskih sestara

Studija je proučavala povezanost konzumiranja slatkih pića među 95.464 registrovane žene, i to medicinske sestre, životne dobi od 25. do 42. godine, kojima je praćen razvoj karcinoma debelog creva sa ranim početkom, nastao pre  50. godine života. Medicinske sestre su na svake 4 godine popunjavale upitnike o hrani koji su postavljali pitanja o bezalkoholnim pićima, voćnim napicima, sportskim pićima i zaslađenim čajnim napicima.  Takođe su prikupljene informacije o potencijalnim faktorima rizika, uključujući porodičnu istoriju raka creva, način života, redovnu upotrebu aspirina ili nesteroidnih antiinflamatornih lekova i vitaminskih dodataka. U analizu su ulazili i podaci o njihovom tinejdžerskom zdravlju, uključujući težinu i način života.

Otkriven 2,2 puta veći rizik kod žena koje su pile slatka pića

Tokom perioda života do 24. godine, istraživači su otkrili 109 slučajeva kolorektalnog karcinoma i 2,2 puta veći rizik kod žena koje su prijavile da su pile dva ili više slatkih pića dnevno, u poređenju sa onima koje su pile manje od jednog nedeljno. Ovi nalazi, kažu stručnjaci, „pojačavaju javni zdravstveni značaj ograničavanja konzumiranja slatkih pića kako bi se dobili bolji zdravstveni rezultati“. Istraživači su u studiji naveli da oko 30 odsto američke dece i adolescenata svakodnevno konzumira više od 1,5 slatkog pića.

S obzirom na veličinu uzorka na kojem je studija rađena, stručnjaci ističu da ova otkrića treba smatrati preliminarnim dok se ne urade veća istraživanja na široj populaciji, ali, kako naglašavaju, već postoje snažni dokazi da konzumiranje slatkih napitaka povećava rizik od debljanja i dijabetesa pa svakako cilj treba da bude smanjenje  potrošnje previše slatkih pića.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo