Naslovna / Zdravlje

Dr Dragan Miljković: Bolne žučne kolike najčešće se jave nakon prejedanja, i to posle posta

Piše: Danijela Tadić |11:00 - 01. 05. 2021.

Oni koji su se tokom posta uzdržavali od mrsne hrane, nekada prave velike greške. Evo šta nam savetuje dr Dragan Miljković

kolike Bolne kolike je stanje koje treba da rešava hirurg Foto: Shutterstock

Nadutosti u gornjem delu stomaka, mučnina, gasovi, podrigivanje… neke su od neprijatnih i bolnih posledica prejedanja tokom praznika. U težim slučajevima, nagli prelazak na masnu i začinjenju hranu, nako posta i  uzdržavanja iz verskih razloga, može usloviti probleme u radu pankreasa, tankog i debelog creva, želuca ili žučne kolike, praćene jakim bolovima.

Posle posta telu treba 2 nedelje da se prilagodi

Stručnjaci preciziraju da usled naglog prejedanja može doći do akutnog napada žučne kese, praćenih jakim bolovima u predelu desnog rebarnog luka, u najgorem slučaju može da dođe do pucanja. Savet je da se polako i postepeno unosi jača hrana posle posta, kako bi se telo postepeno prilagodilo. Smatra se, da je posle posta, telu potrebno u proseku dve sedmice da usvoji novi način ishrane.

Prema nekim pretpostavkama, svaki četvrti građanin Srbije, pretera sa pićem i hranom tokom praznika. Doktori razumeju i podržavaju malo opuštanja u krugu porodice tokom praznika, ali, kao i uvek, naglašavajući da nisu rekli ništa novo, i pozivaju na umerenost.

Izrazito bolno stanje posle obilnog jela

U Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu za eKlinika portal kažu da razumeju da ljudi vole da se opuste za Uskrs i prvomajske praznike, ali naglašavaju da u vanrednim uslovima pandemije, ne izlaze na pozive koji ne zahtevaju urgentno zbrinjavanje.

– Žučna kolika je stanje koje treba da rešava hirurg, veoma je bolno i neprijatno, ali smatramo da većina pacijenata s kamenom u žučnoj kesi zna i kako treba da se ponaša. Mi postupamo po prioritetima, češće su žučne kolike, a mi izlazimo u ovim vanrednim vremenima pandemije na te pozive samo zato što smo svesni da je to izrazito bolno stanje, ali to nije poziv za Hitnu pomoć – rečeno je za eKliniku u ovoj službi.

Velike količine masne hrane okidač su za upalu žučne kese

Doktori upozoravaju da je najčešće preterivanje u količinama masne hrane okidač i za upalu žučne kese.

– Obazrivo i sa količinom jaja, najviše do dva. Savetujem u toku dana jedan masniji obrok, a dva posnija. Količina  mesa treba da bude do 150 grama, a ne odjednom preći na čvarke i slaninu. Polako žvaćite, uzimajte male zalogaje i uživajte u hrani, nemojte da je gutate. Najbolje je za 10 do 20 odsto iz dana u dan, povećavati količine mrsne hrane i za dve nedelje, od završetka posta, potpuno prilagoditi telo uobičajenom načinu ishrane – kaže za eKlinika portal specijalista opšte medicine dr Dragan Miljković. On dodaje da je ovo najbolji način da se bez dodatne mučnine ili bolova pređe na mrsnu ishranu.

– Uskršnji post, ako se sprovodi uz zdrave namirnice, idealan je za doterivanje linije i poboljšanje zdravstvenog stanja, posle zime i početkom proleća. Posle posta treba biti posebno obazriv prvog dana, dati prednost lakim mesima, svežim salatama, izbegavati premasnu i preterano začinjenu hranu – precan je dr Miljković.

Često su nam „oči gladne“

Dijabetičari i kardiovaskularni bolesnici, treba da budu isto obazrivi, kada je u pitanju svečarski ručak i da uzimaju redovnu terapiju.

– Prelaskom na jaču ishranu bitno je održati stabilan krvni pritisak i svi parametri krvne slike treba da budu na nekoj normali. Ista količina tečnosti koja se unese u organizam hranom mora i da se izbaci mokrenjem. Oči su nekada najčudniji organ, jer su nam one „gladne“ – kaže dr Dragan Miljković.

Enzimi i lagane čorbe za bolje varenje

Ukoliko se ipak desi da ste zdrava osoba, a da preterate s roštiljem, doktor savetuje uzimanje enzima koji će olakšati varenje. Ukoliko ipak dođe do problema s prejedanjem, sutradan pokušajte da odmorite stomak čorbama od povrća, laganom salatom, rotkvicama, nekom limunadom… Dr Miljković ne preporučuje sodu bikarbonu kao sredstvo prve pomoći. Ona može da pomogne na kratke staze, ali može, kako navodi doktor, da uslovi i višak hlorovodonične kiseline.

Vredni saveti naših baka

Nutricionisti generalno savetuju sveže sirovo povrće, kojeg je dosta u ponudi u ovom delu godine. Ukoliko se ipak dese problemi sa varenjem, pokušajte da upotrebite i neke od lekova iz kućne apoteke, kao što su đumbir, čaj od nane ili cimet. Smatra se da đumbir ima moć da stimuliše digestivne sokove. Možete samo malo grickati ovaj začin ili napraviti čaj od njega. Čaj od nane ili kamilice je već oprobani recept naših baka, savet je samo da ne bude vruć. Pijte ga ohlađenog u manjim gutljajima. Cimet je odličan lek za grčeve i nadutost u stomaku.

Na kraju, stručnjaci savetuju, da prateći još aktuelne pandemijske mere, posle ručka obavezno prošetate, jer će šetnja kako se tvrdi ubrzati i olakšati probavu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo