Naslovna / Zdravlje

Fenomen Zimonjić: Ne odustaje od turnira iako ima dva veštačka kuka

8:00 - 29. 04. 2021.

– Telo je sposobno za mnogo više nego što čovek misli. Moramo da budemo pozitivni, nasmejani i da verujemo da možemo to što hoćemo – poručuje naš teniser Nenad Zimonjić, koji igra uprkos veštačkim kukovima

Nenad Zimonjić, teniser Kad želiš, možeš sve. Nenad Zimonjić se sprema za turnir a ima dva operisana kuka Foto: Promo

Nenad Zimonjić, nekadašnji prvi teniser sveta u dublu, ne odustaje od turnira iako je jedini ATP profesionalac s dva veštačka kuka. Sa njim, ali i sa dr Anđelom Milovanović, specijalistom sa Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, razgovaramo o tome zbog čega se osteoartritis javlja i da li pogađa samo sportiste.

Sredinom marta Nenad Zimonjić i Vašek Pospišil izašli su na teren ATP turnira u Dubaiju – i predali meč posle tri gema. Razlog je bila povreda Pospišila (30). Obojici je u junu rođendan, a Zimonjić će 4. juna napuniti 45. Nekadašnji prvi teniser sveta u dublu i do decembra 2020. selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, operisao je oba kuka i jedini je ATP profesionalac sveta koji igra s veštačkim kukovima! Trenira svakodnevno, u odličnoj je kondiciji, a zimus je uspeo da zapali i društvene mreže – uoči Nove godine pojavio se snimak kako bos, samo u šorcu, trči kroz pola metra snega na Divčibarama.

Vratio se na teren pre dve godine i priznao tada da je tek posle ugradnje dva veštačka kuka shvatio u kakvom je paklu živeo.

Operisao sam se da bih se rešio bolova koji nikada nisu prestajali, bilo da treniram, sedim, spavam, šetam… Mislio sam da ću se rekreativno baviti sportom – priča Zimonjić:

– Ali, lekari su rekli da mogu ponovo da igram, ako želim. Sama pomisao da bez bolova i ograničenja igram ono što najviše volim, bila je ogromno uzbuđenje i motivacija. 

Osvojio i titulu na Vimbldonu sa polomljenom rukom

Nije imao na koga da se ugleda, jer tako nešto niko nije uradio u tenisu, ali to ga nije zaustavilo. Legendarnog dublaša i prekaljenog asa našeg tenisa nikada nijedna povreda nije mogla da zaustavi – a bilo ih je mnogo.

– Na Vimbldonu sam 2008. pobedio u polufinalu i finalu dubla s polomljenom levom rukom i takav sam se izborio za svoju prvu vimbldonsku titulu – seća se on i poručuje:

Ako nešto mnogo želite i verujete u sebe, ostvarićete cilj.

Naredne godine mu je, dok je branio titulu na Vimbldonu, dijagnostifikovan osteoartritis:

Probudio sam se nakon četvrtfinalnog meča i nisam mogao da podignem desnu nogu od bolova u preponi. Poslali su me na snimanja i utvrdili da je hrskavica oštećena na oba kuka i da imam osteoartritis. Rekli su da samo operacija može da mi pomogne, ali bio sam prvi na svetu i izabrao sam da je odložim da bih produžio karijeru. Pobedili smo i te 2009. godine.

Dr Anđela Milovanović, specijalista sa Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Dr Anđela Milovanović, specijalista sa Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Foto: Promo

Od prvog dana rehabilitacije naporno vežba, svestan da ne čini dobro samo sebi već i drugima. Inspiriše ljude koji su prošli kroz ono što je on prošao, da se bave sportom, makar rekreativno.

– Mnogo sportista, ali i običnih ljudi, dobiju osteoartritis zato što izlažu zglobove prevelikim naporima. Zato je važno da pomažemo telu na što više načina možemo – ističe Zimonjić:  

– Medicina, takođe, napreduje. Meni su recimo mnogo pomogle Exedol® kapsule da smanjim upalu i bolove u zglobovima. Zbog toga svima preporučujem vežbe, pravilnu ishranu, suplementaciju i veliku disciplinu. Telo je sposobno za mnogo više nego što čovek misli. Moramo da budemo pozitivni, nasmejani i da verujemo da možemo to što hoćemo – završava Nenad Zimonjić svoju priču.

A šta kažu stručnjaci, da li ove tegobe muče samo sportiste? 

Osteoartritis pogađa veliki broj osoba, ne samo sportiste, već i menadžere, doktore, stolare, frizerke. Javlja se uglavnom u srednjem i starijem životnom dobu, što je i logično. Što smo stariji to iza sebe imamo više naprvljenih pokreta i više pređenih kilometara, a sve to dovodi i do sve većeg i ozbiljnijeg trošenja hrskavice i zglobova navodi za eKliniku doc. dr Anđela Milovanović sa Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. 

Exedol lek za osteoartritis

Exedol kapsule Foto: Promo

Istraživanja pokazuju da oko 30 odsto svih odraslih osoba ima znake osteoartritisa.

– Simptomi koji se razvijaju polako i pogoršavaju sa vremenom su bol i ukočenost u zglobovima, smanjena pokretljivost, otečenost ili krckanje u zglobovima. Svojim pacijentima preporučujem Exedol(R), pre svega zbog efikasnosti i bezbednosti. Prva mera po preporukama Evropskog udruženja za osteoartritis i osteoporozu su hondroitin i glukozamin. Lično preporučujem Exedol(R) jer sadrži hondroitin, najpribližniji onom koji ljudski organizam sam stvara. Zbog toga ima preko 40 odsto veću iskoristljivost. Aktivni sastojci Exedol(R) kapsula doprinose smanjenju upale, bola i usporavaku trošenje hrskavice kaže dr Milovanović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo