Naslovna / Zdravlje

Imate artritis? Evo kako da smanjite tegobe, a uz to se i zabavite

Priredio/la: J. M.|10:00 - 21. 12. 2020.

Pored terapije koju vam je lekar prepisao, ako imate artritis možete i sami sebi dodatno pomoći kako biste što duže svoje zglobove održali u funkciji. Evo 10 lakih i zabavnih načina

Obične aktivnosti po kući mogu da pomognu Foto: Shutterstock

Fizikalne terapije su sastavni deo lečenja bolesnika sa reumatoidnim artritisom kako u aktivnoj tako i u fazi smirenja bolesti, a cilj je očuvanje funkcije zglobova u najvećem mogućem stepenu. Zato, pored terapije koju vam je lekar prepisao, ako imate artritis možete i sami sebi dodatno pomoći kako biste što duže svoje zglobove održali u funkciji. Evo 10 lakih načina – običnih aktivnosti od koji ne treba da bežite, a koje možete primenjivati povremeno ili svakodnevno. Izaberite šta vam najviše odgovara. Korisno je i zabavno.

Video igrice su odlična vežba za šake Foto: Shutterstock

1. Igrajte video igre

Zgrabite džojstik, maznite ga od unuka, ali ustanite sa kauča, kako bi ste dok igrate sportsku video-igricu pomerali celo telo. Neka istraživanja pokazuju da sportske video igre mogu sagoreti toliko kalorija koliko i brza šetnja. Tenis, bejzbol i bokserske igre kvalifikovale su se kao vežbe umerenog intenziteta. Za fleksibilnost zglobova i poboljšanje opsega pokreta sa artritisom, okušajte se i u igrama za ravnotežu.

2. Šetajte ljubimca

Mnogi koji imaju artritis, zbog bola previše sede, ne žele da se izlažu aktivnostima. Ali, što više sedite to će vam biti sve teže. Zato, šetajte psa svoje komšinice, ako nemate svog. Pas će vam praviti društvo i držati vas motivisanim tokom svakodnevnih šetnji. Budući da hodanje održava zglobove fleksibilnim, a mišiće jakim, ova vežba sa malim opterećenjem dobar je izbor za ljude sa artritisom. Istraživanje takođe sugeriše da vlasnici pasa imaju niži krvni pritisak i holesterol od svojih vršnjaka bez kućnih ljubimaca.

3. Operite svoj automobil

Bar jednom nedeljno operite svoj automobil ili automobil svoje dece. Ali nemojte samo stajati i prskati crevom. Natapanje krpe i ribanje automobila od branika do branika – to je pravo pranje automobila. Samo pola sata ove umerene fizičke aktivnosti, dobra je vežba za zglobove šaka, kolena, kukova…

4. Ponekada čuvajte komšijsku decu

Ako imate unuke, onda ste aktivni dovoljno. Ali, ako nemate, prihvatite da ponekeda pričuvate decu svojih komšija, na primer. Igranje žmurki, ili istraživanje parka može biti aktivan trening. Ljudima sa artritisom gode društvene igre. Slagalice pomažu u održavanju pokretljivosti prstiju ruku. Nekoliko puta nedeljno, slažite puzle.

5. Nosite laki teret iz prodavnice

Kada idete u nabavku, ne idite sa kolicima. Svaki dan idite do prodavnica po malo namirnica i nosite cegere u rukama. Težina dodaje intenzitet hodanju i pomaže u jačanju gornjeg dela tela. Nosite torbe u rukama kako biste zaštitili ruke. Za dodatni izazov, nosite torbe uz stepenice. Istraživanja sugerišu da ljudi koji mogu da nose namirnice i penju se stepenicama imaju manje šanse da dožive moždani udar od onih koji to ne mogu.

6. Čistite kuću

Ne plašite se kućnih poslova – to je način da se izbegne teretana. Čišćenje poda računa se kao umerena vežba jer vam podiže puls i ubrzava disanje. Druga dobra vežba: pranje prozora, prostiranje veša i čišćenje kupatila. Da biste zaštitili zglobove ruku pokrećite samo onako kako vam odgovara, ništa na silu, uz bol koji ne možete da podnesete. Lagano i opušteno. Ukoliko se savijate, radite to sa savijenim kolenima kako bi ste sačuvali kičmu. Kada klečite, stavite jastučiće ispod kolena. Pustite muziku i lagano plešite dok se krećete sa džogerom po kući. Trik je da slušate muziku koju volite, pa ćete se zabaviti dok se znojite.

7. Negujte svoju baštu

Baštovanstvo može pružiti iznenađujuće mnogo pozitivnih efekata kako na psihu tako i na vaše zglobove. Rukovanje grabuljom i lopatom, može vam ojačati mišiće, poboljšati fleksibilnost i podići puls. Sat vremena okopavanja baštice odličan je trening. Da biste izbegli naginjanje, koristite alate sa dugim drškom. Ukoliko nemate baštu već samo balkon, sadnja cveća i mini okopavanje malom lopaticom, dobra su vežba za prste šake.

Biciklizam blagotvorno deluje na celo telo Foto: Shutterstock

8. Vozite bicikl

Do prodavnice, restorana, biblioteke, do parka…  Gde god da krenete, idite biciklom, kad god vam to vremenski uslovi dozvoljavaju.
Biciklizam je lak za zglobove, a istovremeno vam omogućava dobar trening.
Ne morate bicikl da vozite samo po ustaljenim biciklističkim rutama koje su dugačke i naporne. Po gradu, ako postoje biciklističke staze, vozikajte se u okolini svoje kuće i uživajte, a ujedno radite i odličnu vežbu.

9. Stepenice, nikako lift

Kad krenete prema liftu, razmislite pre nego što uđete. Krećući se stepenicama svaki dan bar tri sprata – vežbate bez dodatnog odvajanja vremena za trening. Međutim, ako imate osteoartritis kolena – lekar vam može predložiti da razmislite o drugom obliku vežbanja. Ali, ako ste inače aktivni, stepenice vam mogu pomoći da postignete i gubitak kilograma. Ako imate prekomernu težinu, gubitak suvišnih kilograma može pomoći u smanjenju bolova od artritisa – posebno u kolenima.

10. Idite na časove plesa ili plivanje

Ovo su dva načina da steknete nove prijatelje kojih nećete želeti da se odreknete i koji će očekivati da vas vide na svakom času. Potražite aktivnost koja će vas sprečiti da se vratite na kauč. Naučite salsu, tango valcer… Plivajte sa najboljom prijateljicom… Plivanje je jednostavno i divno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo