Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Kombinacije vitamina i minerala „na svoju ruku“, upozorava dr Janko Samardžić, mogu biti opasne po zdravlje

Piše: Branka Lazić
8:56 - 14. 09. 2021.

Šta se u organizmu dešava kada nepravilno uzimamo cink, a za koga selen može da bude vrlo nebezbedan ako se pije bez saveta lekara

Profesor dr Janko Samardžić Dr Janko Samardžić: Primeri kombinacija koje bi trebalo izbegavati su magnezijum i kalcijum i cink i bakar Foto:YouTube PrtSc, Canva

Ljudi svakodnevno uzimaju vitamine, minerale i druge dodatke ishrani kako bi poboljšali opšte stanje organizma i nadoknadili utvrđeni deficit. Taj trend je, naglašavaju stručnjaci, posebno porastao u poslednjih godinu dana, od kada je proglašena pandemija covid 19. Suplemente su preporučivali lekari i farmaceuti kako bi se organizam što bolje izborio sa virusom. Ali, farmakolozi upozoravaju, da je ipak potreban oprez, jer uzimanje određenih supstanci zajedno, odnosno istovremeno, može da stvori opasnu interakciju. 

Suplementi ne smeju da se uzimaju na „svoju ruku“

Kombinacija suplemenata na „svoju ruku“, bez saveta sa lekarom ili farmaceutom, može da bude opasna. Osim toga, važne su doze, a potrebno je napraviti i pauzu u konzumaciji preparata za podizanje imuniteta.

– Farmakolozi vole da istražuju i da ispituju kombinacije lekova, suplemenata i hrane. Kada je reč o suplementima, pre svega o vitaminima i mineralima, veoma je važno znati šta je dobro kombinovati kako bi sastojci u formulaciji delovali sinergistički. Tek onda postoji efikasan preparat, koji je i bezbedan – kaže za eKlinika portal profesor dr Janko Samardžić, klinički farmakolog i profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kako naglašava, pre svega je potrebno znati koje kombinacije imaju smisla i u kojoj meri, odnosno dozi, kako bi se napravio kvalitetan preparat. Čak i kada se uzimaju samo minerali i vitamini, to ne znači da je apsolutno bezbedno da ih svako uzima “na svoju ruku”, naprotiv, ističe dr Samardžić. 

Nepoželjne i potencijalno opasne kombinacije vitamina i minerala

O tome koje su kombinacije nepoželjne i potencijalno opasne, dr Janko Samardžić za eKlinika portal kaže:

– Kombinacija minerala ili vitamina mogu biti korisne, ali se povećava rizik od međusobnih interakcija. Da bi se umanjile neželjene interakcije, danas se preporučuju savremene formulacije i preparati, odnosno kompleksi sa postepenim oslobađanjem aktivnih sastojaka, čime se umanjuju međusobne interakcije. To je princip koji se već godinama koristi kod spravljanja lekova. Primeri kombinacija koje bi trebalo izbegavati su magnezijum i kalcijum i cink i bakar. Iskoristljivost istovremenog uzimanja magnezijuma i kalcijuma, na primer, može biti smanjena.

Zašto cink nije dobro uzimati u dužem vremenskom periodu

Kada se veće količine ovih minerala uzimaju istovremeno, naglašava dr Samardžić, može doći do smanjenja njihove apsorpcije, odnosno iskoristljivosti u organizmu. Naučna istraživanja su pokazala da to praktično znači, da bi bili efikasni, ovi minerali bi trebalo da se uzimaju u razmaku od par sati ili da se uzimaju u obliku preparata sa postepenim oslobađanjem.

– Cink, u većim dozama i dužem vremenskom periodu, može prozrokovati nedostatak bakra, na primer. Što se tiče kombinacije cinka i bakra takođe postoji upozorenje stručnjaka. Upravo u vreme pandemije korona virusa jedan od najčešće preporučenih suplemenata za jačanje imuniteta bio je cink. Važno je napomenuti da cink, koji povoljno deluje u prevenciji virusnih infekcija, u većim dozama ne bi trebalo uzimati u dužem vremenskom periodu. Razlog je to što može da prouzrokuje nedostatak bakra i poremeti ravnotežu minerala – ističe sagovornik eKlinika portala i dodaje da, osim toga, selen, koji je izuzetno značajan za pravilan funckionisanje imunog sistema, treba vrlo oprezno primenjivati kod pacijenata sa dijabetesom, i isključivo uz konsultaciju sa endokrinologom.

Važno je da se organizam „odmori“ od suplemenata

– Često pacijenti pogrešno misle da veća doza podrazumeva i veliku količinu iskorišćenog minerala ili vitamina koje piju. To nije tačno i treba se striktno pridržavati preporučenih dnevnih doza. Poznato je pravilo da svaka lekovita supstanca može biti i otrov, ako se primeni u neodgovarajućoj dozi – upozorava profesor dr Janko Samardžić i podseća da je i organizmu potrebno da se odmori od suplementacije, kada se „rezerve napune“.

Za većinu suplemenata, preporučuje se primena do tri meseca. Smatra se da je to period tokom kojeg će se deficit nadoknaditi. Nakon toga, potrebno je napraviti pauzu od mesec dana ili više, ali je svakako poželjna individualna procena kod svake osobe – kaže dr Samardžić.

Koje doba dana je najbolje za uzimanje suplemenata

Profesor dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu za čitaoce eKlinika portala dao je i savete u koje doba dana je optimalno uzimati pojedine vitamine i minerale.

Vitamin D se preporučuje uz obrok, u popodnevnim ili večernjim satima, jer se time povećava njegova iskoristljivost

Cink, između ostalog, deluje umirujuće i preporučuje se u večernjim satima

Magnezijum, u zavisnosti od namene, može se uzimati u raličito doba dana

Kalcijum se preporučuje u podeljenim dozama (na primer, ujutru i uveče)

Vitamini B kompleksa uglavnom se uzimaju u jutarnjim satima.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend