Naslovna / Zdravlje

Stopala govore kakvog smo zdravstvenog stanja – evo šta nam poručuju

Priredio/la: I. N.|14:00 - 22. 04. 2021.

Ako su vam stopala uvek hladna, jedan od razloga bi mogao da bude loš protok krvi. Problem sa cirkulacijom je ponekad povezan sa pušenjem, visokim krvnim pritiskom, ali i bolestima srca

stopala- topla-hladna Oticanje stopala je obično privremena smetnja, ali može i da ukaže na problem Foto: Pixabay

Stanje stopala mnogo govori o opštem stanju organizma, a bol u stopalima ili promene na koži mogu da budu simptom nekog zdravstvenog problema. Hladna, bolna, goruća ili otečena, stopala mogu da nam ukažu na postojanje mnogo značajnijih problema.

Hladna stopala

Ako su vam nožni prsti uvek hladni, jedan od razloga bi mogao da bude loš protok krvi. Problem sa cirkulacijom je ponekad povezan sa pušenjem, visokim krvnim pritiskom ili bolestima srca. Oštećenje nerva nastalo usled nekontrolisanog dijabetesa takođe može da učini da stopala budu hladna. Drugi mogući uzroci uključuju hipotireozu i anemiju. Lekar može da istraži šta bi mogao da bude uzrok, iako ova pojava neretko prati i prostu prehladu.

Bol u stopalima

Kad noge zabole nakon dugog dana, možda je uzrok neudobna obuća. Osam od 10 žena kaže da im cipele nanose bol. Ali, bol koji nije nastao zbog dugog stajanja na visokim štiklama može da bude posledica takozvanog preloma stresa, koji nastaje kad mišići, usled prevelikog zamora, prenose opterećenje na kost, pa na nekoj od kostiju stopala nastaje mala pukotina. Preintenzivna vežba, naročito kod nekih sportova poput košarke i trčanja, kao i oslabljene kosti usled osteoporoze, povećavaju rizik za ovu pojavu.

Promena boje prstiju na nogama

Raynaudov sindrom može da prouzrokuje da nožni prsti postanu beli, zatim plavičasti, a onda da pocrvene, pa se vrate se svom prirodnom tonu. Uzrok je naglo suženje arterija, koje se naziva vazospazam. Stres ili promene temperature mogu da pokrenu vazospazme, koji obično ne dovode do drugih zdravstvenih problema. Ovaj sindrom može da bude povezan sa reumatoidnim artritisom, Sjogrenovom bolešću ili problemima sa štitnom žlezdom.

Bol u peti

Najčešći uzrok bolova u peti je plantarni fascitis, zapaljenje na mestu na kojem se ovaj dugački ligament vezuje za petnu kost. Bol može da bude najoštriji nakon buđenja, kad prvi put zgazite stopalom. Artritis, prekomerno vežbanje i neudobna obuća takođe mogu da izazovu bol u peti. Ređi uzroci uključuju osteofit, koštanu izraslinu na dnu pete, zatim infekciju kostiju ili frakturu.

Spuštanje stopala

Ponekad je prvi znak problema promena načina hodanja, poput šireg hoda, blago spuštanje stopala. Uzrok može da bude postepen gubitak normalnog osećaja u stopalima, izazvan oštećenjem perifernih nerava. Oko 30 odsto ovih slučajeva povezano je sa dijabetesom. Oštećenje nerva neretko je posledica infekcije, nedostatka vitamina iili alkoholizma, a u nekim slučajevim uzrok ostane nepoznat.

Otečene noge

Oticanje je obično privremena smetnja, uzrokovana predugim stajanjem ili sedenjem, boravkom u istom položaju. Česta je pojava tokom trudnoće. Otečena stopala, međutim, mogu da budu i znak određenih zdravstvenih stanja. Uzrok može da bude loša cirkulacija, problem sa limfnim sistemom ili krvni ugrušak. Poremećaj bubrega ili problemi sa štitastom žlezdom takođe mogu da prouzrokuju oticanje. Ako otok ne prolazi, posavetujte se sa lekarom.

„Goruća stopala“

Osjećaj pečenja u stopalima je čest kod dijabetičara sa oštećenjem perifernih nerava. On takođe može da bude uzrokovan nedostatkom vitamina B, atletskim stopalom, hroničnom bolešću bubrega, kao i lošom cirkulacijom. Može da bude u vezi i sa bolestima perifernih nerava ili hipotiroidizmom.

Čirevi koji ne zarastaju

Čirevi na stopalima koji ne zarastaju glavni su znak upozorenja na dijabetes. Ova bolest može da dovede do gubitka osećaja u stopalima, da oslabi cirkulaciju i uspori zarastanje rane. Čirevi su često skloni infekciji. Potrebno je zato da dijabetičari redovno peru i osuše stopala i provere ih da li ima rana.

Bolni palac

Giht je notorni uzrok iznenadnih bolova u zglobu palca, koje prate crvenilo i otok. I artroza može da bude zaslužna za pojavu bola i otoka. Ako je zglob krut, to može ukaže na hallux rigidus, komplikaciju artritisa, gde se razvija osteofit.

Svrab stopala

Svrab i ljuskava koža mogu da budu simptom takozvanog atletskog stopala, česte gljivične infekcije. Reakcija na hemikalije ili proizvode za negu kože, nazvana kontaktni dermatitis, takođe može da izazove svrab, zajedno sa crvenilom i suvim delovima kože. Ako je površina kože zadebljana i pokrivena osipom, u pitanju je možda psorijaza, prekomerna reakcija imunog sistema. Lekovite kreme mogu da ublaže simptome, ali je neophodna poseta lekaru, kako bi se ustanovio uzrok.

Spazmi stopala

Iznenadni, oštri bol u stopalu obeležje je grča mišića ili spazma, koji može da traje i po nekoliko minuta. Prekomerni rad i zamor mišića su česti uzroci. Drugi uzroci uključuju lošu cirkulaciju, dehidrataciju ili neravnotežu nivoa kalijuma, magnezijuma, kalcijuma ili vitamina D u telu. Promenljivi nivoi hormona u trudnoći ili poremećaji štitne žlezde takođe mogu da uzrokuju ovu pojavu. Ako su grčevi česti ili jaki, posetite lekara. Vežbe za jačanje mogu da pomognu kod umora mišića.

Žuti nokti na nogama

Nokti na nogama puno govore o ukupnom zdravlju. Gljivična infekcija često uzrokuje žućkasta zadebljanja. Zadebljali žuti nokti takođe mogu da budu znak osnovne bolesti, uključujući limfedem, otok povezan sa limfnim sistemom, probleme sa plućima, psorijazu ili reumatoidni artritis.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mariks
1:22, 25. 12. 2023.
Odgovori

Šta znači kafa su vam stopala žute npje sa ponekim crvenim krugom

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo