Naslovna / Zdravlje

Vakcina protiv raka pokazala dobre rezultate na različitim vrstama tumora

Priredio/la: I. V.|15:30 - 21. 04. 2021.

PGV-001 je razvijena vakcina protiv raka koja se sastoji od prilagođenih peptida – vrste aminokiselina – koja se daje pacijentima, zajedno sa početnom terapijom, a rezultati su ohrabrujući

imunoterapija-rak-vakcina protiv raka Personalizovane vakcine protiv raka pokazale da su sigurne i da deluju Foto: Canva

Personalizovana vakcina protiv raka može da se proizvodi i dobro se podnosi u ranoj fazi I kliničkog ispitivanja, saopštili su naučnici nakon testiranja na pacijenatima. Vakcinu, poznatu kao PGV-001, primilo je 13 pacijenata sa razvijenim tumorima ili multipli mijelomom, koji su imali visok rizik od recidiva nakon operacije ili transplantacije matičnih ćelija. Rezultati poslednjeg kontrolnog pregleda izgledali su ovako – četvoro pacijenata je još uvek bilo živo, bez dokaza o postojanju bolesti i nisu primali naknadnu terapiju, četvoro je bilo živo i primalo je terapiju, troje je umrlo, a dvoje nije bilo moguće kontaktirati radi praćenja.

PGV-001 – vakcina koja se sastoji od prilagođenih peptida

Dr Thomas Marron, sa Mount Sinai u Njujorku, predstavio je nedavno ove rezultate na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka.

Iako je imunoterapija raka napravila revoluciju u lečenju karcinoma, znamo da većina pacijenata ne postiže značajan klinički odgovor. Ali, personalizovane vakcine mogu da pomognu u poboljšanju imunološkog odgovora – istakao je dr Marron tokom svoje prezentacije.

Imajući ovo na umu, dr Marron i kolege razvili su PGV-001, vakcinu koja se sastoji od prilagođenih peptida – vrste aminokiselina – koja se daje pacijentima, zajedno sa početnom terapijom.

Pacijenti dobro podneli vakcinu

Ove vakcine primenjene su na 13 pacijenata, od kojih je 6 imalo rak glave i vrata, troje multipli mijelom – rak belih krvnih zrnaca, dvoje su imali rak pluća, jedan rak dojke, a jedan karcinom bešike. Svih 10 predviđenih doza dobilo je 11 pacijenata, a dvoje pacijenata dobilo je najmanje 8 doza.

– Vakcina se dobro podnosi, jer je samo polovina pacijenata imala blage, neželjene efekte prvog stepena – naglasio je dr Marron i dodao da su četiri pacijenta razvila reakcije na mestu uboda, privremene reakcije na mestu aplikacije  injekcije dogodile su se kod 4 pacijenta, a jedan je dobio nisku temperaturu.

Potencijalni lek za niz drugih tumora

Posle pregleda nakon prosečno 880 dana, četiri pacijenta nisu imala dokaze o postojanju raka i nisu više primali terapije. To uključuje jednog pacijenta sa karcinomom pluća stadijuma III, jednog sa pozitivnim karcinomom dojke IV stadijuma, jednog pacijenta sa karcinomom bešike II stadijuma i jednog sa multipli mijelomom. Četiri pacijenta su bila živa i primala su druge vrste terapije. Tri pacijenta su umrla, od kojih je kod dva zabeležne povratak karcinoma. Na osnovu ovoh rezultata istraživači navode da je ovaj vid razvijanja personalizovanih vakcina protiv karcinoma siguran i potencijalno bi mogao da se koristiti za lečenje niza vrsta tumora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo