Naslovna / Zdravlje

Koliko sna je potrebno u zavisnosti od godina i zašto žene spavaju duže

Priredio/la: I. N.|17:00 - 13. 04. 2021.

Žene često spavaju više od muškaraca i imaju san koji se lakše remeti

San, spavanje, potreba za snom, godine Starije osobe spavaju manje od tinejdžera, Foto: Canva

San je ključan za fizičko zdravlje i emocionalnu vitalnost, ali koliko sati sna je svakome potrebno zavisi od starosti i stepena psihofizičkog razvoja.

San ključan za fizičko i psihičko zdravlje

Spavanje je važno za mentalne funkcije: budnost, konsolidaciju memorije, regulaciju raspoloženja i fizičko zdravlje. Premalo sati spavanja ili loš san mogli bi da utru put za bezbroj emocionalnih i fizičkih problema, od dijabetesa do gojaznosti. Sa gubitkom sna dolazi do promena u načinu na koji telo rukuje glukozom, što bi moglo da dovede do stanja insulinske rezistencije, predijabetesa. Takođe, postoje dokazi da nedostatak sna menja regulaciju apetita, što može da dovede do prejedanja ili da podstakne na izbor hrane koja može da doprinese gojaznosti ili prekomernoj težini.

Potrebe se menjaju tokom godina

Koliko sna je potrebno da bismo bili zdravi, budni i aktivni zavisi od životnog doba, starosti, i razlikuje se od osobe do osobe. Većini odraslih treba najmanje sedam ili više sati sna svake noći. Američka Nacionalna fondacija za san (NSF) i panel od 18 stručnjaka koji su uzeli u obzir više od 300 studija kako bi identifikovali idealno vreme koje čoveku treba da spava u zavisnosti od starosti, odredili su satnicu za svako životno doba.

Novorođenčad (0 do 3 meseca) – 14 do 17 sati spavanja;
Odojčad (4 do 11 meseci) – 12 do 15 sati sna;
Mališani (1 do 2 godine) – 11 do 14 sati sna;
Predškolci (3 do 5 godina) 10 do 13 sati spavanja;
Deca školskog uzrasta (6 do 13 godina) – 9 do 11 sati spavanja;
Tinejdžeri (14 do 17 godina) – 8 do 10 sati sna;
Adolescenti (18 do 25 godina) – 7 do 9 sati spavanja;
Odrasli (26 do 64 godine) – 7 do 9 sati spavanja;
Starije odrasle osobe (65 godina i starije) – 7 do 8 sati spavanja.

Žena spavaju više

Iako većini odraslih treba oko 7 do 8 sati sna noću, načini spavanja se uglavnom razlikuju kod žena i muškaraca. Žene često spavaju više od muškaraca i doživljavaju lakši san koji se lakše remeti. Mnoge imaju i nedijagnostikovane poremećaje spavanja. Problemi koji mogu da poremete ženski san uključuju depresiju, velike životne događaje, poput razvoda, zatim trudnoću, hormonalne promene povezane sa menopauzom, poremećaje spavanja, uključujući opstruktivnu apneju u snu i sindrom nemirnih nogu, kao i medicinske probleme poput artritisa, bolova u leđima i fibromialgije.

Stres

Prema istraživanju, i žene i muškarci često gube san zbog stresa vezanog za posao. Muškarce obično remete životna pitanja u vezi sa brakom ili razvodom, decom, zaposlenjem i novcem. Ostali uzroci uključuju poremećaje spavanja, zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, depresiju i medicinske probleme poput epilepsije i bolesti srca. Oni su, takođe, skloniji od žena da spavanje uzimaju zdravo za gotovo i da ostaju budni duže nego što bi trebalo.

Hrkanje

Hrkanje je još jedan faktor koji može da remeti san. Većina ljudi hrkne bar malo, povremeno tokom noći, a razlozi takođe mogu da budu povezani sa polom. Ustanovljeno je da su muškarci skloniji hrkanju. Oni, takođe, imaju tendenciju da piju više alkohola. Budući da alkohol može da opustiti mišiće u disajnim putevima i grlu, rezultat može da bude hrkanje i manje kvalitetnog sna.

Kako da poboljšate san

Pokazalo se da određene navike utiču na poboljšanje kvaliteta sna.

– Pridržavanje istog rasporeda budnosti i spavanja svakog dana;
– Isključivanje elektronike najmanje sat vremena pre spavanja;
– Spavanje u hladnijoj prostoriji;
– Upražnjavanje aktivnosti koje opuštaju pred spavanje, poput tople kupke i lagane užine.

Ako smatrate da vam je potreban stručni savet u vezi sa nedostatkom sna, dobra je ideja da oko nedelju dana vodite dnevnik spavanja. Ovo će pomoći vašem lekaru da dobije tačnu sliku vaše istorije spavanja. On će na osnovu nje proceniti vaše individualne specifičnosti i potrebe, dati savet i odrediti terapiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo