Naslovna / Zdravlje

Naučnici iz Kolorada otkrili terapiju koja može da zaustavi rast tumora, posebno važnu za pacijente sa melanomom

Priredio/la: I. V.|11:00 - 09. 04. 2021.

Istraživači Centra za rak u Koloradu proučavaju efekte terapije na melanom, kao i na rak dojke i rak pankreasa

Istraživači otkrili da je moguće smanjiti upalu i širenje tumora Foto: Shutterstock

Lekari koji leče rak mogli bi uskoro da dobiju novi alat za lečenje melanoma i drugih vrsta karcinoma, zahvaljujući radu istraživača sa University of Colorado Cancer Center. U istraživanju objavljenom u časopisu PNAS, devet doktora, stručnjaka za karcinom, detaljno su opisali svoj rad o NLRP3, unutarćelijskom kompleksu za koji je utvrđeno da učestvuje u upali posredovanoj melanomom, što dovodi do rasta i progresije tumora. Inhibiranjem NLRP3, istraživači su otkrili da je moguće smanjiti upalu i širenje tumora.

Upalni proces može da prouzrokuje rast i širenje tumora

Konkretno, NLRP3 podstiče zapaljenje izazvajući sazrevanje i oslobađanje interleukin-1-beta, citokina koji uzrokuje upale kao deo normalnog imunološkog odgovora na infekciju. Međutim, kod karcinoma, upala može da prouzrokuje rast i širenje tumora.

– NLRP3 je član veće porodice koja je uključena u detekciju signala opasnosti. To je receptor koji nadgleda međućelijski odeljak, tražeći opasne molekule ili patogene. Kada NLRP3 prepozna ove signale, dovodi do aktivacije kaspaze-1, proteina koji je uključen u obradu i sazrevanje interleukin-1- beta u njegov biološki aktivan oblik, izazivajući intenzivan inflamatorni odgovor. Otkrili smo da je kod melanoma ovaj proces neregulisan, što rezultira rastom tumora – odbjasnio je dr Carlo Marchetti, jedan od učesnika studije.

Ispitivanje dejstva na melanom

Oralni blokator NLRP3, koji se koristi u njihovoj studiji (dapansutrile) već se pokazao efikasnim u kliničkim ispitivanjima za lečenje gihta i srčanih bolesti, a trenutno se ispituje i na covid 19. Istraživači karcinoma sa University of Colorado Cancer Center sada pokušavaju da otkriju da li se ovaj inhibitor NLRP3 može uspešno koristiti kod pacijenata sa melanomom koji su otporni na inhibitore kontrolnih tačaka.

Nove strategije za bolju negu pacijenata

Blokatori kontrolnih tačaka povećavaju efikasnost imunološkog sistema da ubija tumore, ali ponekad tumori postaju otporni na ovaj tretman – ističe dr Marchetti i dodaje da je veliki deo istraživanja raka sada pronalaženje terapija koje se mogu kombinovati sa inhibitorima kontrolnih tačaka kako bi se poboljšala njihova efikasnost. Uz hipotezu da je blokator NLRP3 jedna od tih terapija, istraživači Centra za rak University of Colorado proučavaju efekte leka na melanom, kao i rak dojke i rak pankreasa. Pored poboljšanja imunološkog odgovora, inhibitor NLRP3 takođe može da pomogne u smanjenju neželjenih efekata inhibitora kontrolnih tačaka. Dr Marchetti kaže da ovo istraživanje može da napravi veliku razliku za pacijente sa melanomom, koji ne reaguju sami na blokatore kontrolnih tačaka, jer studija pokazuje da upala posredovana NLRP3 igra presudnu ulogu u napredovanju melanoma i otvara nove strategije za poboljšanje nege pacijenata. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo