Naslovna / Zdravlje

Mulj u žučnoj kesi može da se spreči na jednostavan način

Piše: Iva Nenezić|15:00 - 04. 04. 2021.

Gust sadržaj u žučnoj kesi nastaje usled njenog nedovoljnog pražnjenja. Sadržaj postaje koncentrovaniji, a žuč gušća

Nakupljanje mulja i sedimenata, nekad i sitnih kamenčića, čini žuč koncentrovanijom Foto: Shutterstock

Žuč se produkuje u jetri, a između obroka dolazi do njenog koncentrisanja u žučnoj kesi. Nakon obroka, žučna kesa se prazni, a žuč odlazi dalje, u dvanaestopalačno crevo.

Kako ustanoviti prisustvo mulja

Usled nedovoljnog pražnjenja žučne kese u njoj dolazi do nakupljanja gustog sadržaja, koji postaje koncentrovaniji, a žuč gušća.

– Nakupljanje mulja i sedimenata, nekad i sitnih kamenčića, čini žuč koncentrovanijom. Pojava gušćeg sadržaja u žučnoj kesi najčešće se ustanovljava kod hospitalizovnih pacijenata, koji već pate od drugih bolesti, jer je asimptomatska i obično se slučajno detektuje prilikom ultrazvučnog pregleda– kaže za eKliniku dr. sci. med. gastroenterohepatolog dr Dušan Popović.

Prema njegovim rečima, da bi se ova pojava predupredila, potrebno je samo redovno jesti.

Nakupljanje mulja se javlja u određenim fiziološkim stanjima. Do njega najčešće dolazi usled gladovanja ili u trudnoći. Da do toga ne bi došlo, potrebni su redovni i uravnoteženi obroci, koji će da omoguće uredno pražnjenje žučne kese – ističe  dr Popović.

Pored neredovne ishrane, i genetika je jedan od faktora koji utiču na pojavu prisustva mulja u žučnoj kesi. Kad do nakupljanja dođe, prema rečima našeg sagovornika, nema razloga za zabrinutost:

Ova pojava nije zabrinjavajuća. Potrebna je redovna i uravnotežena ishrana, redovne kontrole i laboratorijske analize. Ukoliko lekar proceni, prepisaće terapiju. Ništa od lekova ne treba uzimati bez saveta lekara.

Kako kaže, ako ima mulja, potrebno je pratiti stanje odlaskom na kontrolne ultrazvučne preglede. Ako je, pak, cela žučna kesa ispunjena sadržajem, tada je potrebno ispratiti da li postoje mekotkivne promene žučne kese. U svim drugim slučajevima problem će biti rešen jednostavno – redovnim unosom hrane.

Kamenčići su opasniji

– Iako pojava mulja nastaje kad je pražnjenje žučne kese usporeno, ovo može da bude preteča kalkuloze, odnosno stvaranja kamenja u žučnoj kesi. Kamenčići su opasniji, jer mogu da izazovu upalne procese – objašnjava dr Dušan Popović i naglašava da je lekar taj koji će proceniti da li postoje indicije za kalkulozu i, ukoliko je potrebno, prepisaće terapiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Fatmir
23:53, 04. 04. 2021.
Odgovori

Kako da dodjem do te lekove za mulj

Don
20:05, 05. 04. 2021.
Odgovori

Imao sam kamen 2.8 cm…operisao se posle jakih bolova i sada nemam probleme…kamen je bio prisutan preko 20 godina i iz dana u dan bio je sve veci

Pilipovic zeljko
23:50, 05. 04. 2021.
Odgovori

Imam kamen u zucnoj kesi 18mm,dali mogu nekim lekovima rastopiti da neidem na operac. Ili laparaskopiju,pozdrav hvala

Ana
13:36, 08. 04. 2021.
Odgovori

Pokusajte sa sokom bele breze.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo