Naslovna / Zdravlje

Karcinom debelog creva je izlečiv ako se dijagnoza postavi na vreme, objašnjava dr Zlatko Bokun

Piše: Marijana Rajić|11:00 - 30. 03. 2021.

Na svakih deset godina Srbija, kao posledicu karcinoma debelog creva, izgubi jedan grad veličine Bečeja

Karcinom debelog creva može se operisati otvorenom i laparoskopskom metodom Foto: Shutterstock

Karcinom debelog creva kod nas poslednjih godina zauzima neslavno treće mesto po smrtnosti od malignih oboljenja kod oba pola, nakon karcinoma pluća i dojke. Hroničan stres, genetski faktori, kao i nezdrava ishrana puna masne, pržene i jeftine hrane prepune kancerogenih emulgatora, najviše su doprineli eksploziji ove maligne bolesti.

Preventivne kolonoskopije spasavaju živote

Mr sci med dr Zlatko Bokun, specijalista opšte hirurgije i instruktor laparoskopske hirurgije u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, kaže za eKliniku da svaka promena navika pražnjenja i pojava krvi u stolici uz gubljenje na kilaži, kod pacijenata starijih od 50 godina budi sumnju na ovo oboljenje.

– Ugroženi su pretežno ljudi srednjeg i starijeg životnog doba, mada u poslednje vreme imamo sve mlađe pacijente oba pola. Preventivni kolonoskopski pregledi kod rizične populacije mogu doprineti ranom otkrivanju ove bolesti i njenom potpunom izlečenju i ovo oboljenje, otkriveno blagovremeno, može se uspešno hirurški lečiti. Nažalost, pokušaje uvođenja preventivnih pregleda građana radi blagovremenog otkrivanja ove bolesti prekinula je pandemija covid 19 – objašnjava dr Bokun.

Polipi: uglavnom benigne ali upozoravajuće promene

Karcinom debelog creva može da se razvije i iz prekanceroznih promena poput polipa debelog crevа i rektuma. Radi se o benignim (dobroćudnim) tumorima koji su prilično česti u populaciji.

– Polipi obično ne daju nikakve simptome osim ako se ne nalaze u završnim delovima creva gde mogu dati povremena krvarenja u stolici, kao i osećaj neispražnjenosti nakon stolice. Odstranjuju se kolonoskopijom što je jako bitno, jer mogu biti prekursori karcinoma, tako da odstranjenje polipa na vreme prevenira nastanak kasnijih komplikacija. Tada se praktično leči karcinom i pre nego je nastao, bezbednom i kratkotrajnom procedurom. Iako su uglavnom bezopasni, polipi su upozorenje za dalje kontrole i prevenciju. Posle 50. godine, kolonoskopija bi trebalo da bude redovan zdravstveni pregled a za osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom već i oko 45.godine života – upozorava naš sagovornik.

Dr Zlatko Bokun, specijalista opšte hirurgije i instruktor laparoskopske hirurgije u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara Foto: Privatna arhiva

Dijagnoza i operativno lečenje maligniteta debelog creva

Definitivna dijagnoza se, nakon sto je lekar posumnjao na malignitet debelog creva (kolona), uspostavlja kolonoskopijom i uzimanjem uzorka tumora, objašnjava dr Bokun i dodaje da se u sklopu pripreme za operaciju radi i dodatna dijagnostika.

– Govorimo najpre o skeneru (CT) abdomena, magnetnoj rezonanci (NMR) male karlice ukoliko je u pitanju tumor rektuma, tumor markerima, kao i drugim dijagnostičkim procedurama ukoliko hirurg ili gastroenterolog smatraju da su potrebne. Takodje, lekarski konzilijum ce odlučiti da li je prethodno potrebna zračna ili hemoterapija (u slučaju metastaza ili lokalno uznapredovalih tumora). Operativno lečenje podrazumeva uklanjanje dela ili celog debelog creva zajedno sa formiranjem anastomoze odnosno spoja krajeva creva ili stome – kada se crevo izvlači na prednji trbušni zid. Kod operacija na rektumu, odnosno završnom delu debelog creva, često se izvodi i tzv. zaštitna ileostoma – privremeno izvođenje tankocrevnog sadržaja na trbušni zid, da bi se omogućilo bezbedno zarastanje rizičnog spoja creva – opisuje.

Prednosti laparoskopske operacije debelog creva

Poslednjih godina, pacijenti i kod nas imaju mogućnost da ovu hiruršku intervenciju urade laparoskopskom metodom, uz onu dosadašnju, otvorenu.

Sagovornik eKlinike se na polju laparoskopske hirurgije u više navrata usavršavao u Italiji kod vodećeg evropskog laparoskopskog hirurga profesora Giusta Pignate, obavlja sve vrste laparoskopskih operacija, sa posebnim naglaskom na operacije na debelom crevu i žučnoj kesi.

Laparoskopske operacije debelog creva u svetu su već čitavu deceniju tzv. „zlatni standard“ a ova metoda, po rečima dr Bokuna, ne pripada budućnosti već sadašnjosti, i sem kod nas ne predstavlja nikakvu novinu.

Dr Zlatko Bokun sa jednim od timova odeljenja Hirurgije KBC „Zvezdara“ Foto: privatna arhiva

 

– Oporavak pacijenta operisanog laparoskopskom tehnikom je mnogo brži, krvarenje minimalno a komplikacije retke. Kamerom i specijalnim tankim instrumentima se ulazi u trbuh i prateći operativno polje preko monitora hirurg uklanja oboleli organ sa pratećim limfnim žlezdama na identičan način kao i u otvorenoj operaciji, ali zahvaljujući ovoj metodi mnogo nežnije, preciznije i sa manje krvarenja. Ovu operaciju naročito dobro podnose stariji pacijenti koji češće imaju prateće bolesti i koje ugrožava velika trauma od otvorene operacije. Pacijent odlazi kući obično 5-7 dana nakon operacije i vrlo brzo se vraća poslu i normalnim fizičkim aktivnostima. Naravno, nisu svi pacijenti idealni kandidati za laparoskopiju, ali dobar deo pacijenata koji se danas operiše otvorenom metodom, može da dobije laparoskopsku operaciju.

– Ograničenje mogu predstavljati veličina tumora, poodmakli stadijum bolesti kao i prethodne operacije u trbuhu koje mogu stvoriti priraslice koje, mada ne nužno, otežavaju hirurški pristup. Vešt laparoskopski hirurg sam procenjuje od pacijenta do pacijenta da li je bezbednije neku operaciju uraditi laparoskopskim ili otvorenim pristupom. Ukoliko postoji veliki tumor koji zahteva veliki rez da bi se izvadio ili bilo kakve anatomske nejasnoće zbog kojih je laparoskopski pristup rizičan, operacija se može završiti otvorenim putem. Najbitnije je da se operacija završi bezbedno – jasan je doktor Bokun.

Razlika između otvorenog i laparoskopskog pristupa

Suštinski, nema razlike između otvorene i laparoskopske metode.

– Razlika je samo u pristupu: nema velikog reza već nekoliko minimalnih, dakle, oboleli organ se uklanja ali bez otvaranja trbuha velikim rezom, u opštoj anesteziji. Osnovna razlika a i prava prednost laparoskopije je u postoperativnom toku. Budući da je oporavak brži i pacijenti se pre vraćaju svakodnevnim aktivnostima, troše manje lekova, kraći je boravak u bolnici, manji bolnički troškovi, pa su na Zapadu izračunali da je ova metoda na duži rok jeftinija i isplativija i do 80% operacija se obavlja laparoskopski. Rizik od brojnih komplikacija otvorene operacije je smanjen. Ne treba zanemariti ni kozmetske rezultate; za razliku od klasičnih velikih i ružnih ožiljaka, nakon laparoskopije ostaju jedva primetne tačkice koje brzo izblede. Naravno, ni laparoskopija kao bilo koja hirurška metoda nije potpuno pošteđena rizika od komplikacija, a zahteva i ozbiljnu edukaciju, prethodno iskustvo u otvorenoj hirurgiji i specifičnu opremu – kaže mr sci med dr Zlatko Bokun, specijalista opšte i instruktor laparoskopske hirurgije.

Laparoskopski pristup je, po rečima stručnjaka, jedina prava revolucija u hirurgiji u proteklih 100 godina. Ne postoji operacija u trbuhu koja nije već izvedena laparoskopskim pristupom, kaže sagovornik eKlinike i dodaje da se na ovaj način mogu operisati, pored debelog creva, i želudac, slezina, nadbubrežne žlezde, jetra, žučna kesa i žučni putevi, kile, slepo crevo – bukvalno svi trbušni organi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ognjen
17:44, 30. 03. 2021.
Odgovori

Poštovani, ima oca kome je dijagnosticiran tumor debelog crijeva bez metastaza ali na nezgodnom mjestu za operisati, stoga je upucen na hemoterapiju i zracenje pa onda operacija. Interesuje me kako stupiti u kontakt sa dr. Zlatkom Bokunom radi konsultacija i operacije od strane doticnog

Radovčić Jelica
22:53, 30. 03. 2021.
Odgovori

Članak je vrlo edukativan i sadrži informacije, koje su posebno zanimljive onima,koji i sami zbog dugotrajnih opstipacija, hemoroida , osećaja stalne nadutosti i nepotpunog pražnjenja,sumnjaju povremeno i na eventualne promene sopstvenog debelog creva.
Volela bi da mogu da obavim kolonoskopiju, kod nekog ko je blizak dr. Bokunu.To bi mi doneslo mir!

Danijela
20:58, 26. 05. 2021.
Odgovori

Moj stomak je ispod grudi nadut, dali popila caj supu, ili jela isto

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo