Naslovna / Zdravlje

Psihoaktivna komponenta marihuane zadržava se u majčinom mleku 6 nedelja

Priredio/la: I. V.|12:30 - 25. 03. 2021.

Deca rođena od majki koje su tokom trudnoće koristile marihuanu imaju dugotrajne probleme sa kognitivnim funkcijama, sa impulsivnošću, održivom pažnjom, vizuelnim veštinama rešavanja problema…

Stručnjaci Dečije bolnice u Koloradu sproveli su studiju koja je otkrila da tetrahidrokanabinol (THC), psihoaktivna komponenta marihuane, ostaje u majčinom mleku do šest nedelja. Ovo otkriće nadovezalo se na preporuku Američke akademije za pedijatriju, Američkog koledža za akušere i ginekologe i Akademije za medicinu dojenja da se majke moraju uzdržati od upotrebe marihuane tokom trudnoće i dojenja.

Smernice o važnosti izbegavanja marihuane tokom trudnoće

Ovo je prva studija od 1982. godine, koja ispituje THC u majčinom mleku i plazmi među ženama koje su tokom trudnoće koristile marihuanu. Stručnjaci kažu da će ažurirani nalazi biti od velike pomoći u savetovanju novih majki u vremenu kada se marihuana široko upotrebljava. Primećeno je da sa sve većom upotrebom marihuane u društvu u celini – sve više majki koriste marihuanu tokom trudnoće.

Konačno pravi odgovor za majke

– Međutim, s obzirom na nedostatak naučnih podataka o tome koliko dugo tetrahidrokanabinol ostaje u majčinom mleku, bilo je izazovno pružiti majkama konačan odgovor u vezi sa bezbednošću upotrebe marihuane tokom dojenja. Ovom studijom imali smo za cilj da bolje istražimo ovo pitanje određivanjem količine i trajanja izlučivanja THC u majčino mleko, kod žena za koje je poznato da konzumiraju marihuanu – istakla je dr Erica Wymore, neonatolog iz Kolorada.

Odabrana test grupa majki

Dečji istraživači iz Kolorada proučavali su žene sa prenatalnom upotrebom marihuane koje su rađale svoju decu u dečjoj bolnici Colorado i UCHealth’s University of Colorado Hospital između 1. novembra 2016. i 30. juna 2019. Odabrane su žene starije od 18 godina koje su imale istoriju upotrebe marihuane tokom trudnoće ili pozitivnog test urina na THC, a koje su izjavile da nameravaju da doje bebu i da su spremne da se uzdrže od marihuane šest nedelja nakon porođaja. Tokom tih šest nedelja majke su davale uzorke mleka, krvi i urina.

Apstinencija bila izazov

Od 394 žene koje su pregledane, 25 se prijavilo za istraživanje, a samo 7 od ovih žena na kraju je moglo da se uzdrži od upotrebe marihuane tokom trajanja studije. Navedeni razlozi drugih majki zašto nisu mogle da apstiniraju i ne koriste marihuanu bili su – smanjenje stresa, pomoć u spavanju i ublažavanje bolova. Studija je otkrila da, iako su koncentracije THC varirale od žene do žene (verovatno u zavisnosti od metabolizma), THC se izlučivao u majčino mleko kod svih 7 testiranih žena, do šest nedelja. Zapravo, sve žene su na kraju studije i dalje imale nivo THC koji se može prepoznati u majčinom mleku.

Sistem podrške mladim majkama

– Ova studija pružila je neprocenjiv uvid u trajanje vremena koje je potrebno ženi da metaboliše THC u svom telu nakon rođenja, ali nam je takođe pomoglo da shvatimo zašto majke uopšte koriste marihuanu. Kako bi se ograničili nepoznati efekti THC na razvoj mozga fetusa i promovisalo sigurno dojenje, presudno je informisati majke koliko je važno uzdržavanje od marihuane i u ranoj trudnoći i posle porođaja. A kako bismo pomogli majkama da se uzdrže od marihuane, moramo da poboljšamo sistem podrške koji im nudimo – objasnila je dr Maya Bunik, direktor Klinike za dečje zdravlje i Klinike za dojenje u Dečijoj bolnici Colorado.

Stručnjaci zabrinuti zbog uticaja današnje marihuane na bebe

Studije iz 1980. i kasnije, pokazale su da su deca rođena od majki koje su tokom trudnoće koristile marihuanu imala dugotrajne probleme sa kognitivnim funkcijama i određenim reakcijama, uključujući impulsivnost, kao i nedostatke u učenju, održivu pažnju i vizuelne veštine rešavanja problema.

– Ova studija se nije bavila uticajem marihuane na bebe, ali zabrinuti smo. Naročito ako uzmemo u obzir da je današnja marihuana u potenciji pet do šest puta veća od one koja je bila dostupna pre nedavne legalizacije marihuane u mnogim državama – naglasila je neonatolog dr Erica Wymore.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo