Naslovna / Zdravlje

Nošenje uske garderobe može da ugrozi zdravlje

Priredio/la: M.R. |17:00 - 22. 03. 2021.

U časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, predstavljen je slučaj mlade žene obučene u par uskih farmerki kojoj su nakon nekoliko sati akcije u njima stopala utrnula, noge ukočile i paralizovale 

Atraktivno – da, ali da li je i zdravo? Foto: Shutterstock

Slučaj žene (35) kojoj su noge i zglobovi toliko natekli da nije mogla da hoda niti da se pomeri, pa je moralo da dođe do sečenja uske garderobe u kojoj je bila, ozbiljno je zabrinuo američke naučnike i podstakao na istraživanje da li su uske farmerice u kojima je bila odgovorne i u kojoj meri.

Prekomerna aktivnost u uskim farmericama izazvala privremenu paralizu?

U časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, predstavljen je slučaj mlade žene obučene u par uskih farmerki koja je pomagala članu porodice da se preseli. Bila je to naporna akcija uz mnogo kretanja, čučanja, podizanja i spuštanja. Nakon nekoliko sati, stopala su joj utrnula, noge potpuno ukočile i doživela je paralizu nogu.

Po dijagnozi, u njenom slučaju je došlo do tzv. kompresivnog sindroma. Delovi oko mišića i krvnih sudova koji su obmotani tankim slojem vezivnog tkiva zovu se fascija, a kada dođe do otoka ovih delova, porast pritiska (kompresije) ometa normalan protok krvi, aktivnost nerava i adekvatnu motoričku akciju. Zabeleženi su slučajevi istog sindroma u momentima prevelikog stresa koji izaziva spazam, a u ovom slučaju, uska garderoba je blokirala normalnu vensku drenažu koja je potrebna za pravilnu cirkulaciju. Ovaj sindrom na kraju može da blokira i mišiće, što se u navedenom slučaju i dogodilo.

Uticaj na koštane strukture i različite delove tela

Pre ovog, bilo je sporadičnih sličnih dešavanja vezanih za nošenje uskih farmerki koje je uzrokovalo kompresivni sindrom, ali su ona uključivala reakciju tj.privremeno kočenje kukova i natkolenice. Ova žena je, međutim, imala sindrom kočenja i oduzimanja prednjeg dela tibije (potkolena kost). Posle višesatnog pritiska uskog džinsa, došlo je do izrazitog oticanje na obe noge koje je bilo izraženije u navedenom delu. U njenom slučaju, kukovi i kolena su reagovali skoro normalno, ali prsti stopala i zglobovi su se ukočili toliko da više nije mogla da ih pokreće. Srećom, cirkulacija je i dalje bila dobra, stopala su i dalje bila u normalnoj boji i topla. Po hitnom dolasku u bolnicu, ispitivana je i funkcija bubrega koja je bila normalna. Međutim, po pretpostavkama stručnjaka, postojala je šansa da dođe do zastoja rada bubrega produktima razgradnje mišića i do sistemskih posledica (teška rabdomioliza – oštećenje skeletnih mišića zbog oštećenja mišićnog tkiva). Snimak skenerom je ukazao na određeno oslabljenje, što sugeriše da su mišići na njenoj potkolenici već praktično počeli da se raspadaju (simptomi mionekroze ili rane rabdomiolize).

Na sreću, kod ove pacijentkinje ipak se radilo o blagom odnosno kratkotrajnom slučaju kompresivnog sindroma koji je rešen intravenskom terapijom sa odmorom i opuštanjem.

Simptomi kompresivnog sindroma

Ozbiljniji oblici ovog sindroma mogu da daju sledeće simptome:

  • jak otok
  • bledilo tela
  • paraliza
  • manifestacija prekida pulsa
  • bol

Ako se pritisak ne smanjuje i ne ublažava, mišići mogu da reaguju kontrakcijama, fibrozom i kočenjem.

Nova istraživanja se rade permanentno, a ono što svako od nas može da uradi je da smanji rizike: ako je već vaš izbor uska garderoba (ovo se prevenstveno odnosi na farmerice jer one zbog svoje strukture vrše najkonstantniji pritisak; recimo, pamučne helanke su mnogo bolji izbor), vodite računa da u određenim položajima ne provodite previše vremena. Ovo se, savetuju stručnjaci,  prvenstveno odnosi na veći broj čučnjeva.

Uske farmerice svakako jesu jedan od najatraktivnijih izbora kao omiljena garderoba, ali ni ginekolozi nisu previše blagonakloni prema njima – upozoravaju da mogu da utiču na pojavu različitih infekcija zbog pojačanog trenja i znojenja u genitalnoj regiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo