Naslovna / Zdravlje

Električna stimulacija može da ubrza zarastanje rana, pokazala nova naučna studija

Priredio/la: I. V.|11:00 - 21. 03. 2021.

Kada mnoštvo leukocita i kiseonik brzo stigne do rane – ona će brže i zarasti, ali, da bi se to desilo, naučnici otkrili da bi mogla da pomogne elektro-stimulacija

Krvni sudovi mogli bi bolje da se šire ako bi bili stimulisali električnim putem Foto: Shutterstock

Električna energija, tačnije električna stimulacija može da ubrza zarastanje rana tako što pomaže krvnim sudovima da prenose bela krvna zrnca (leukocite) i kiseonik do rana, ubrzavajući tako proces revitalizacije tkiva, pokazuje nova studija objavljena u časopisu Lab on a Chip Kraljevskog društva za hemiju.

Električna stimulacija povećava propustljivost krvnih sudova

Studija otkriva da stalna električna stimulacija obezbeđuje povećanu propustljivost krvnih sudova, pružajući naučnicima novo saznanje na koje načine krvni sudovi mogu da se šire. Utvrđeno je da je  električna stimulacija obezbedila konstantan napon sa pratećom električnom strujom u prisustvu protoka tečnosti. Nalazi ukazuju da stimulacija povećava propustljivost krvnih sudova – što je važna karakteristika koja može pomoći da supstance za zarastanje rana u krvi efikasnije dođu do povreda.

– Bilo je spekulacija da bi krvni sudovi mogli bolje da se šire ako bi bili stimulisali električnim putem. I, otkrili smo da odgovor ćelija u našim modelima krvnih sudova veoma obećava, kad je u pitanju promena propustljivosti sudova, što može da ima pozitivne ishode za tekući proces zarastanja rana – objasnila je Shaurya Prakash, profesor mašinskog i vazduhoplovnog inženjerstva na The Ohio State University.

Krvni sudovi su presudni za zarastanje rana

Krvni sudovi su presudni za zarastanje rana – prolaze kroz telo, noseći hranljive sastojke, ćelije i hemikalije koje mogu da pomognu u kontroli upala izazvanih raznim povredama. Kiseonik i bela krvna zrnca, koje štite telo od „stranih osvajača“ – dve su ključne komponente koje se dostavljaju putem krvnih sudova. Ali, kada dođe do povrede – na primer, posekotine na prstu – narušava se arhitektura krvnih sudova na mestu rane. To takođe prekida sposobnost krvnih sudova da pomognu procesu zarastanja rana. S obzirom na to da se krvni sudovi obnavljaju sami, gotovo poput grana drveća, bez spoljnih izvora električne energije, naučnici su se pitali „kako da ovaj proces učine boljim i bržim, i ima li koristi od toga?“ Ono što su otkrili, u laboratorijskim testovima izvedenim pomoću ljudskih ćelija, jeste da je stimulisanje krvnih sudova električnom energijom pokazalo značajno povećanje njihove propustljivosti.

Omogućiti molekulima i ćelijama da se kreću preko zidova krvnih sudova

Jon Song, koautor ove studije i profesor mašinskog i vazduhoplovnog inženjerstva, naglasio je da  rezultati istraživanja ukazuju da je jedan od primarnih načina na koji krvni sudovi rade na zarastanju povreda – omogućavanje molekulima i ćelijama da se kreću preko zidova sudova.

– A sada više znamo o tome kako električna stimulacija može da promeni propustljivost zidova krvnih sudova. Recimo da imate ranu na koži, posekotinu, a krvni sudovi su vam prerezani i zato vam curi krv. Ono što vam je potrebno je mnoštvo krvnih ćelija kako bi došle do mesta povrede, izašle iz krvnog suda i započele sanaciju rane, odnosno revitalizaciju tkiva i kože – objasnio je profesor Jon Song navodeći da je studija okazala da bi promene u propustljivosti krvnih sudova mogle brže da dovedu te krvne ćelije do mesta rane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo