Naslovna / Zdravlje

Svaki muškarac bi trebalo da ide redovno na preglede kod urologa, posebno stariji od 50 godina

Piše: M. Rajić|11:00 - 14. 03. 2021.

Prostata je najčešća i prva asocijacija kada se pomene urologija 

Dr Đorđe Aleksić, specijalista urologije: Poseta urologu ne bi trebalo da bude tabu tema Foto: Medigroup/Shutterstock /eKlinika

Retki su muškarci koji na urološke preglede odlaze samo radi prevencije. Često sa ponosom ističu kako su zdravi, a specijalista urologije dr Đorđe Aleksić kaže za eKliniku kaže da se iza takvog muškog „samopouzdanja“ kriju mnoge opasnosti koje, ako se na vreme otkriju, mogu biti lako rešene. U suprotnom se, dodaje, mogu razviti teške komplikacije koje u najgorem slučaju mogu biti i fatalne.

Prostata je žlezda koja se nalazi ispod mokraćne bešike i obuhvata početni deo mokraćne cevi. Najčešće je i prva asocijacija kada se pomene urologija.

– Mlađi muškarci se uglavnom javljaju zbog infekcija usled nezaštićenih seksualnih odnosa. Drugi najčešći problem je sa prevlačenjem kože penisa i to se po pravilu javlja kada postaju seksualno aktivni. Stariji muškarci prevashodno dolaze zbog problema sa mokrenjem, najčešće usled uvećane prostate. Nezavisno od uzrasta, pacijenti se često javljaju zbog problema sa kamenom u bubregu i komplikacija do kojih dovodi. Renalna kolika ili bubrežni napad, s obzirom na to da dovodi do jakih bolova, jeste nešto što će gotovo svakog pacijenta dovesti lekaru – kaže dr Aleksić.

Benigna hiperplazija prostate (BPH)

Obično se javlja kod muškaraca nakon pedeste godine života. Dovodi do smetnji sa mokrenjem: otežano mokrenje uz naprezanje, slab i isprekidan mlaz, osećaj neispražnjene mokraćne bešike, učestalo mokrenje, urgentno mokrenje, ustajanje tokom noći radi mokrenja.

– Dijagnostika se obavlja na osnovu dobro uzete anamneze, fizikalnog pregleda pacijenta koji uključuje i rektalni pregled, laboratorijskih nalaza, pre svega tumor markera PSA, kao i ultrazvučnog pregleda. Od velike koristi  je i merenje mlaza urina (urofloumetrija). Za proveru nivoa opstrukcije koji prostata vrši na mokraćnu cev i bešiku, radi se uretrocistoskopija. U proceni težine simptoma koriste se upitnici (IPSS). Lečenje uvećane prostate se sprovodi lekovima i hirurškim zahvatima. Hirurgija može biti endoskopska (resekcija prostate kroz mokraćni kanal strujama  i laserima) ili klasična (otvorena hirurgija) – objašnjava specijalista urologije.

Upala prostate (prostatitis)

Može se javiti u svakom starosnom dobu. Kod mladih, uzrok je najčešće infekcija uzrokovana nezaštićenim seksualnim odnosima, a kod starijih otežano mokrenje. Jaka prehlada često dovodi do upale prostate. Simptomi su: učestalo, urgentno i otežano mokrenje, visoka temperatura.
Prema rečima dr Aleksića, dijagnostikuje se na osnovu anamneze, rektalnog pregleda, laboratorijskih nalaza krvi i urina a leči se dugom antibiotskom terapijom u trajanju od 4 do 6 nedelja.

Karcinom prostate

Javlja se obično kod muškaraca nakon pedesete godine života i sa starošću incidenca raste, a drugi je po učestalosti uzrok smrti od tumora kod muškaraca. Dr Aleksić upozorava da u velikom broju slučajeva, ne mora da daje nikakve simptome.

– Ako se pojave, simptomi mogu biti: učestalo, urgentno i otežano mokrenje, pojava krvi u mokraći, problemi sa erekcijom, bolovi u maloj karlici i leđima. Pojava simptoma je obično znak uznapredovale bolesti. Dijagnostika se sprovodi na osnovu anamneze, rektalnog  pregleda, nalaza tumor markera u krvi (PSA), multiparametrijskog pregleda prostate na magnetnoj rezonanci i molekularnih metoda iz urina (PCA3, PSMA) i definitivno, nakon biopsije prostate. Lečenje može biti: hormonsko, hirurško, zračenje, krioteraopija, hemoterapija – kaže sagovornik eKlinike.

Najvažnija je prevencija, redovni pregledi od rane mladosti

– Preventivni urološki pregledi kod starijih muškaraca se preporučuju nakon pedesete godine života. Ukoliko se u bližoj familiji javljao rak prostate, ti pregledi se preporučuju već nakon četrdesete godine. S obzirom na to da je karcinom testisa jedan od najčešćih oblika tumora kod mladih, savetuje se da se sa preventivnim pregledima počne od 16. do 18. godine. U porodicama u kojima postoji bubrežna kalkuloza, savetuju se urološki ultrazvučni pregledi kod svih mlađih članova porodice – preporuka je Aleksića.

Što se tiče prevencije, kaže da se svakom muškarcu savetuje unos adekvatne količine tečnosti, umerena fizička aktivnost, raznovrsna ishrana, obazrivost tokom seksualnih aktivnosti, kao i sticanje višeg nivoa zdravstvene prosvećenosti uz redovne urološke preglede.

Upozorenje za one koji su preležali covid 19

Budući da je sve veći broj istraživanja koja daju informacije o uticaju covid 19 infekcije na plodnost kod muškaraca, pitali smo dr Aleksića zašto je baš ovo tako česta tema, kao i za najnovija saznanja.

– ACE 2 receptori se nalaze na sva tri tipa ćelija testisa, što ih čini prijemčivim za ovaj virus. Veliki broj pacijenata ima kratkoročne posledice infekcije na broj i pokretljivost spermatozoida, ali na sreću, dugoročne posledice ima samo manji broja pacijenata i to uglavnom oni sa teškom kliničkom slikom bolesti. Zbog narušavanja krvno – testikularne barijere, povećana je incidenca autoimunosti koja može dovesti do muškog steriliteta.  Zabeležena je i povećana incidenca upale testisa, bolova u testisima kod covid pacijenata, kao i stvaranja cističnih formacija na pasemenicima. Takođe, covid 19 infekcija može dovesti do pojave akutne bubrežne insuficijencije. U laboratorijskim nalazima se uočava porast ureje i kreatinina, proteinurija, hematurija – kaže za eKliniku specijalista urologije dr Đorđe Aleksić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo