Naslovna / Zdravlje

Na šta ukazuje crven i otečen „jagodičast jezik“

Priredio/la: D. T.|12:00 - 24. 02. 2021.

Otečen, crveni jezik u nekim situacijama može biti jedan od znakova i veoma teških bolesti

„Jagodičasti jezik“ nekada je znak ozbiljne bolesti Foto: Shutterstock

„Jagodičast jezik“ se najčešće opisuje kao jezik kojem su papile ili kvržice natečene slično semenkama jagode. Ovo stanje može biti posledica nedostatka vitamina B12 i folne kiseline, ali i životno ugrožavajučih bolesti.

Kavasaki bolest

Kavasaki bolest uzrokuje upalu krvnih sudova, pogađa uglavnom decu mlađu od pet godina. Većina dece se oporavi bez ikakvih problema. Bolest je retka i još nisu do kraja poznati uzroci bolesti. Pored natečenog i veoma crvenog jezika, „jezika jagode“, neki od simptoma ove bolesti su osip kože, oticanje i crvenilo na rukama i nogama, crvene oči, natečene žlezde vrata, nadraženo grlo. Bolest prati i visoka temperatura, piše WebMD.

Šarlah

Šarlah izaziva streptokokna infekcija iz grupe A. Bakterija koja se nalazi u ždrelu šarlahnih bolesnika proizvodi toksin koji izaziva osip. Šarlah je zapravo angina, jaka upala grla praćena pojavom osipa po koži. Većina ljudi na početku bolesti ima beli jezik jagode. Na početku bolesti se javlja jak bol u grlu, povišena temperatura, povraćanje. Prvog ili drugog dana bolest se manifestuje osipom u predelu vrata i grudi, koji se potom širi po celom telu. U završnoj fazi bolesti, sluzokoža jezika pocrveni i ima izgled jagode ili maline.

Sindrom toksičnog šoka

Ovo je životno ugrožavajuća bolest. Jedan od prvih simptoma jeste crven i natečen jezik. Bolesnik dobija iznenada visoku temperaturu, javlja se mučnina, povraćanje, glavobolja. Zahteva hitnu intervenciju. Obično nastaje naglo, oko početka menstruacije kod mladih žena koje koriste tampone ili dijafragme za kontracepciju. Javlja se i kao bolnička infekcija ili infekcija, kože i tkiva, posle gripa. Bolest je najčešće uzrokovana upotrebom superapsorbentih tampona. Uzrok je toksin proizveden od bakterije zlatni stafilokok (Staphyloccocus aureus).

Alergije i trovanja

Crven i natečen jezik jedan je od simptoma alergije na hranu i lekove. Često je sve propraćeno osipom, suzenjem očiju, svrabom, poteškoćama pri disanju. U teškim slučajevima, alergija može biti opasna po život.

Manjak vitamina

“Jagoda jezik“ je čest simptom nedostatka vitamina B12. Može se pojaviti i osećaj pečenja jezika, pri uzimanju kiselih namirnica. Nekada se javlja trnjenje i ukočenost. Osove sa manjkom vitamina B 12 trebalo bi češće da koriste namirnice životinjskog porekla. Meso, džigerica, riba, sir, mleko, jaja su neki od prirodnih izvora ovog vitamina. Žitarice isto mogu biti dobar izvor ovog vitamina i pivski kvasac.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo