Naslovna / Zdravlje

Grickanjem noktiju rizikujete ozbiljne zdravstvene probleme

Priredio/la: M. R. |11:00 - 27. 02. 2021.

Onihofagija je stručni naziv za grickanje noktiju, koje osim toga što izaziva neprijatan estetski utisak, nosi i brojne rizike po zdravlje

Grickanje noktiju je ružna i navika koja može da ugrozi zdravlje

Najranije uspomene na detinjstvo sigurno su svima vezane barem za kraći period stavljanja prstiju u usta, grickanja noktiju ili zanoktica. Tada smo se gotovo svi ljutili na roditelje i učitelje ako nas kritikuju, ne spoznajući sasvim zašto nas upozoravaju da se ove navike rešimo, kad to „nije ništa strašno“.

Počinje neosetno a teško se iskorenjuje

Svi koji su nekada grickali nokte, reći će vam da je ovu naviku teško prekinuti. I jeste, bez obzira na to da li je produkt dečje ili tinejdžerske nervoze ili slučajno grickanje zanoktice koja se zacepila pa ste samo hteli da je se rešite, možda i u kancelariji, dok vas niko ne vidi. Svako takvo „samo jednom“ može lako da pređe u rutinu.

Onihofagija je poremećaj oralnog zdravlja i nege koji se karakteriše nekontrolisanim grickanjem noktiju. Čak i povremeno upražnjavanje može dovesti do bolnih ali i ozbiljnih zdravstvenih efekata.

Infekcije kože

Dermatolozi su dokazali da grickanje noktiju znatno povećava rizik od bakterijskih infekcija u regiji oko i ispod nokta (paronihija), što može da prouzrokuje crvenilo, otok ili gnojne kesice ispod noktiju. U ovom slučaju je obavezno lečenje antibioticima. Ako paronihija ili neka druga bakterijska infekcija izmakne kontroli, u opasnosti su čak i zglobovi šaka što može da rezultira stanjem zvanim septički (bakterijski) artritis. Leči se teško i čak može da zahteva i operativni zahvat. Može da dovede i do trajnog invaliditeta ili sistemske infekcije koja može da bude opasna po život.

Deformacije noktiju

Od hroničnog grickanja može da se ošteti tkivo ispod nokta i možeda dođe i do trajnih deformacija noktiju koji onda izgledaju poput brazda. Na njima se formiraju duboke horizontalne bore ili čak i oštećenja poput kanala u noktu. Iz ovih razloga nokti mogu da prestanu da rastu privremeno, a u nekim slučajevima i trajno.

Moguća i pojava herpesa

Ako ste skloni herpesima na ustima a grizete nokte, herpes infekciju možete da prenesete na prste. Istim putem moguće je i prenošenje bradavica putem od usta do ruku. Takve stvari nam sigurno u prvom momentu ne bi pale na pamet, ali su veoma česte kao posledica ove nezgodne navike.

Oštećenja zuba i uticaj na zagrižaj

Deformisani ili slomljeni prednji zubi česti su problemi koje možemo da vidimo kod osoba koje grizu nokte. Hronično grickanje ne mora uvek da rezultira potpunim lomom zuba, ali može da utiče na stvaranje pukotina. Ovo važi za prirodne ali i porculanske zube i krunice.

Takođe, neprekidno ponavljanje položaja u koji dovodite vilicu kada grizete nokte, rotiraće vam i pomerati zube u vilici. Ovo će rezultirati potpunom promenom vašeg zagrižaja (malokluzija). Ako ste kao mali nosili protezu, rezultat koji ste postigli biće potpuno anuliran.

Bol i upala desni

Moguće je da se delovi izgriženih noktiju zaglave u tkivu desni i prouzrokuju bolnu upalu i infekciju desni. Ovo je ređi slučaj, ali do njega svakako može da dođe ukoliko ste i samo nekoliko puta „grucnuli“ nokat, ali i ako imate dugogodišnji „staž“.

Kako prestati?

Kod nekog, nagon za grickanjem slabi ako su nokti kraći. Međutim, kod nekih to nije smetnja, a oni onda kreću i na grickanje prstiju što samo pojačava problem. Ova faza je već ozbiljan alarm za posetu stručnom licu (dermatologu i psihologu). Čest okidač za griženje noktiju je hroničan ili prolazni stres. Takođe, prepoznavanje „okidača“ može znatno da pomogne.

Manikirani nokti mogu biti kočnica, kao i specijalni lakovi gorkog ukusa koji se mogu kupiti u apotekama. Može da pomogne i držanje nekog predmeta u ruci, loptice ili gumene trake, možda i „premetanje“ brojanice.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo