Naslovna / Zdravlje

Koliko antitela nam je potrebno da budemo imuni na covid 19, i koji test nam to pokazuje

Piše: Branka Lazić |8:00 - 19. 02. 2021.

Nakon primljene vakcine antitela su u rangu vrednosti kakvu razvijaju teško oboleli pacijenti – od 60 jedinica pa naviše

Dr Marija Gnjatović Foto: Screenshot

Osobe koje su preležale korona virus i stvorile antitela mogu se na osnovu njihovog broja podeliti u tri grupe, a smatra se da je svako zaštićen od covida 19 ukoliko ima 15 i više jedinica antitela. Obično pacijenti koji su imali blažu kliničku sliku imaju manji, oni koji su imali težu formu bolesti, imaju veći broj antitela, a istraživanja Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) utvrdila su da ona traju do godinu dana, pa i duže kaže za eKliniku dr Marija Gnjatović, doktor nauka tehnološkog inženjerstva-biotehnologija, istraživač saradnik ovog Instituta. 

Gotovo da ne postoji osoba koja je preležala korona virus ili se vakcinisala, a da ne želi da proveri svoja antitela na covid 19. Pitaju se i koji je to broj antitela da bi mogli da kažu da su zaštićeni.  

Naša sagovornica najpre podseća da se nivo antitela utvrđuje testom iz krvi, ali i upozorava da je u ovoj tržišnoj utakmici veliki broj privatnih klinika nabavio testove, te da je teško znati koji je dobar a koji ne. Zato ona objašnjava i koje bi testove trebalo da traže svi oni koji žele da ih urade.

Samo test baziran i na S i na N proteinu daje pravu sliku antitela

-Kad se radi testiranje praćenja efekta vakcine, važno je da test koji se koristi bude baziran na S ili S i N proteinu. Nikako ne sme da bude samo baziran na N proteinu, jer može da pokaže da osoba nema antitela, a da ih zapravo ima, što daje lažni rezultat – kaže dr Gnjatović za eKliniku.

Kada osoba želi da se testira, naime, treba da pita u laboratoriji prema kom proteinu taj test određuje antitetela. Oni su dužni da odgovore, jer svaki proizvođač daje specifikaciju testa kaže dr Gnjatović i objašnjava zašto je to važno:

-Naši testovi u INEP-u su bazirani na S i N proteinu. Detetkuju S proteine, koji se stvaraju posle primanja američko – nemačke Pfizer – BioNTech i ruske Sputnik V vakcine. Detektuje i N protein, koji se stvara nakon imunizacije kineskom Sinopharm vakcinom, jer se u tom slučaju antitela stvaraju i na S i na N proteinu.

Laboratorije koriste različite testove, tako da se u privatnim laboratorijama često menjaju referentne vrednosti pri testiranju.

INEP ima sopstvene testove i naše referentne vrednosti se nisu promenile od maja prošle godine kada smo ih uveli i neće se menjati, Dobri su i stabilni, jer ako neko želi da prati efekte vakcine onda je najbolje da to uvek radi istim testom, odnosno u istoj laboratoriji, kako bi mogli da se uporede rezultati – priča dr Marija Gnjatović.

Ona podseća da pacijenti sami plaćaju ove testove, koji su skupi. U INEP-u, kako kaže, koštaju 2.000 dinara. Zato je i važno gde će ih pacijenti raditi i u kom vremenskom periodu, a nema ni potrebe da se rade često.

– Minimalna razlika između dva testiranja je mesec i više dana – rekla je naša sagovornica i dodala:

– Antitela se mere takozvanim serološkim testovima, iz uzoraka uzetih iz venske krvi se vadi serum, kao i biohemijske analize, što traje nekoliko sati. Uglavnom, rezultat je gotov istog dana.

Testiranje se može obaviti u bilo koje vreme i nije važno da li je osoba jela ili nije. To nema uticaj na rezultat. 

Prva grupa od 15-40, druga od 40-60, a treća od 60-120 jedinica

Inače, pri testiranju u INEP-u, referentna vrednost stvorenih antitela je 15 jedinica i sve preko toga.

– Indeks 15 se javlja pri blažoj kliničkoj slici i kod asimptomatskih slučajeva zaraze. Na primer, kod osoba koje su kašljale dva, tri dana, malo im cureo nos, stvaraju se antitela do 40 jedinica i to je prva grupa. Ukoliko neko ima srednje tešku kliničku sliku, to su vrednosti od 40 do 60 jedinica, što je jedan opšti okvir za većinu koji su stvorili antitela, i oni pripadaju drugoj grupi. Pacijenti sa teškom kliničkom slikom od covid 19 stvorili su antitela od 60 do 120 jedinica i pripadaju trećoj grupi. Naravno, postoje individualne razlike u odnosu na to kako organizam odreaguje – objašnjava dr Gnjatović.

Na pitanje koliko dugo traje zaštita sa stvorenim antitelima i koliko brzo se sa protokom vremena ona smanjuju, naša sagovornica je rekla da prema njihovom istraživanju i analizama utvđenim od samog početka pandemije, antitela ostaju i do godinu dana, možda i duže.

– Svaka vrednost antitela koja se stvori, nakon preležanog korona virusa, nešto znači, ne može u tom smislu da se podvuče crta i da se kaže da neko ima dovoljno ili nema dovoljnu zaštitu – rekla je dr Gnjatović.

Prema njenim rečima, pad antitela nakon nekoliko meseci, dešava se nekima koji su imali blažu kliničku sliku ili kod onih koji nisu ni imali simptome. Oni pripadaju prvoj grupi koja razvija antitela do 40 jedinica.

– Samo se kod asimptomatskih slučajeva ponekad dešava da antitela nakon nekoliko meseci nestanu. Međutim, ima različitih reakcija organizma. Imamo slučaj jedne televizijske voditeljke kod koje se razvio indeks 20 i ne menja se već godinu dana. Interesantno je da je ona asimptomatski slučaj i da je razvila malu količinu antitela, koja već godinu dana se ne snižava.  Ona je kao i ostali stalno izložena virusu, ali se nije razboljevala. Njen organizam očigledno štiti i taj manji broj antitela – zaključuje dr Gnjatović.

Odličan nivo antitela nakon vakcine

Ne postoji količina antitela na covid 19 za koje se može reći da je dovoljna. Sa druge strane, svaka količina antitela iznad 15 jedinica je zaštita od virusa, kaže naša sagovornica.

Ono što je mene iznenadilo je da se nakon primljene vakcine dobija odlična zaštita. Antitela su u rangu vrednosti kakvu razvijaju teško oboleli pacijenti od 60 jedinica pa naviše- dodaje dr Marija Gnjatović.

A, da li postoji razlika između imuniteta stečenog prirodnim putem, odnosno nakon preležane bolesti u odnosu na imunitet posle primljene vakcine?

Sve zavisi od toga koliko je ko stvorio antitela. Ipak, kroz vakcinu se daje određena doza antitela a koliko je dovoljno da se zaštiti od virusa.

Za kraj da podsetimo, prisustvo antitela u organizmu, koja su stečena prirodnim putem, ne smeta da se primi i vakcina. Šta više,  preporučljivo je.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jelena
9:45, 25. 02. 2021.
Odgovori

Ne verujem više nikom Primila sam dve kineske vakcine i dalje nosim masku,bežim iz gužvi i ruke perem vodom ili alkoholom Ali otkad se pojavio Kovid pojavile su se i lekari i stručnjaci TV zvezde za koje nikad niko nije znao. Svi željni popularnosti, koroničari raznih profila stručni ili nestručni, svako od njih tera svoja tumačenja nijedno tumačenje nije bar približno isto Čekali svojih pet minuta slave a narod zbunjeniji nego ikad

Mirjana Knezevic
21:41, 18. 04. 2021.
Odgovori

Molim vas objasnitemi tj. uputiteme sta da radim. Revakcinisala sam se sinofarmom 11. februara. Priverila sam antitela u Inepu 19.3. i imala sam 16. Posle toga sam 9.5. ponovo proverila i imala dam 25. Ja bih se ponovo vakcinisala i to fajzerom. Kako da to uradim? Koji lekar bi trebalo da mi da saglasnost? Imam 70. godina, punija sam imam hipertenziju, dijabetes II i multiplu sklerozu u blazem obliku. Vrlo mi je bitno da budem zasticena. Hvala

Mirjana Knezevic
21:42, 18. 04. 2021.
Odgovori

Molim vas objasnitemi tj. uputiteme sta da radim. Revakcinisala sam se sinofarmom 11. februara. Priverila sam antitela u Inepu 19.3. i imala sam 16. Posle toga sam 9.5. ponovo proverila i imala dam 15. Ja bih se ponovo vakcinisala i to fajzerom. Kako da to uradim? Koji lekar bi trebalo da mi da saglasnost? Imam 70. godina, punija sam imam hipertenziju, dijabetes II i multiplu sklerozu u blazem obliku. Vrlo mi je bitno da budem zasticena. Hvala

Ana
16:05, 28. 02. 2021.
Odgovori

Izuzetno je važno da stručnjaci informišu i pojasne i daju savete sve u vezi sa virusima. Narod se oseća zaštićeno i veruje našem zdravstvu koje ima izuzetne strucnjake!
Svaka pohvala za ovaj članak od stručnog doktora!

Mila
20:54, 25. 04. 2021.
Odgovori

Slazem se, takodje ne verujem nikom i cuvam se. Najvise mi se svidja kad razni strucnjaci izjavljuju da ne treba proveravati antitela….

Dule
12:56, 01. 03. 2021.
Odgovori

Ne može od 15-40 pa od 40-60 pa od 60-120 jer se onda ne zna u koju grupu spadaju oni od „40“ i „60“. Moze samo od „41 i 61“ ako shvatate sta hocu da kazem.

Mića
21:51, 09. 03. 2021.
Odgovori

A ja sam primio vakcinu imam antitela i dobio koronu

Milan
20:26, 10. 03. 2021.
Odgovori

A interesuje nas i dugotrajna zastita putem memorijskih T limfocita….kada pre ili kasnije i vakcinisani i oni koji su prelezali cov ne budu imali at…koji ,vi znate, su jedan manji segment odbrane organizma. Molim malo vise pisanja o T limfocitiima koji su dugorocna i stvarna zastita od birusa

Don
10:10, 23. 04. 2021.
Odgovori

Bravo! To i ja primećujem da se ne spominje, a ta ćelijska memorija je ono što je prava zaštita od virusa. Naravno da će antitela vremenom iščeznuti iz organizma ako nemaju protiv čega da se bore, ali u slučaju ponovnog napada aktivira se ćelijska memorija, i momentalno se proizvode nova antitela. Osnove imunologije, a kao da živimo u srednjem veku, to niko ne spominje, jer bitno je stvoriti atmosferu straha. Zašto ova poziva na vakcinisanje ljudi koji imaju izgrađen imunitet kak kovidu? To je besmisleno.

Milan
9:25, 11. 03. 2021.
Odgovori

Bio sam pozitivan na covid 19, izgubio čulo mirisa i okusa, antitela u granici 5,2

Nena.partalo
15:34, 15. 03. 2021.
Odgovori

Antitela posle revakcinaciju kineskom vakcinom posle 23 Dana su mi 471

Branislav
15:01, 16. 03. 2021.
Odgovori

A kako sam se ja mogao da razbolim nakon više od 30 dana posle revakcine.Imam 70 god

Borislav
8:37, 20. 04. 2021.
Odgovori

Lekari stalno naglasavaju,da ni jedna vakcina ne stiti 100%,pogotovo kod starijih osoba. Vi ste u toj grupi,ali vakcina vas je zastitila u toj meri,da niste imali onaj najtezi oblik kovida…i sto je najvaznije,preziveli ste. Da niste bili vakcinisani,pitanje je da li bi ste bili zivi danas.

Don
10:13, 23. 04. 2021.
Odgovori

Imate neki dokaz za to? Moj tast nije vakcinisan, ima skoro 80 godina, težak je srčani bolesnik, čeka poziv za Sremski Kamenicu za operaciju, dobio kovid, imao temperaturu par dana, preležao kod kuće i preživeo. Šta je njega sačuvalo, moliću lepo? Pa, isto što i ovog gospodina Branislava, imunitet, ono što nam je rođenjem dato i izgrađeno. Ako nisam u pravu, ako ga je vakcina zaštitila, a ne njegov imunitet, kako objašnjavate onolike smrti vakcinisanih?

Samir
18:39, 13. 04. 2021.
Odgovori

Bijo sam zarazen i antitela posle 4 meseca su 149

Brankica Boškov
18:02, 18. 04. 2021.
Odgovori

Šest nedelja nakon druge doze Sinofarm vakcine kontrolisala sam antitela i dobila rezultat 0,63. Pretpostavljam da se nisu stvorila antitela.

Olga Milicevic
18:07, 18. 04. 2021.
Odgovori

Uradila proveru antitela 6nedelja posle primljene frule doze kineske vakcine rezultat negativna o,83,imam 75godina,PC i šta dalje?

Kaća
16:37, 19. 04. 2021.
Odgovori

Još nisam primila vakcinu,čuvam se po protokolu,da li moj organizam ima antitela i ako ih ima kolika bi trebala biti,ovako bez vakcine?

Svetlana
17:29, 19. 04. 2021.
Odgovori

Nakon mesec dana posle kineske revakcine moja antitela su 1566, 2

Antitela i duže od godinu dana
18:08, 19. 04. 2021.
Odgovori

Imam antitela i posle godinu dana od preležane Korone. Radila sam analizu na S (spajk) protein i iznose 176. Nisam u struci ali razmišljam logično. Antitela se proizvode u kontaktu sa virusom. Tako da pretpostavljam da u nekom periodu njihov nivo opadne pa u kontaktu sa virusom se povećava nivo antitela. Što znači da imuni sistem je nešto na čemu treba da se radi kako bi svaki put u kontaktu sa virusom proizvodio antitela.

Sara
21:43, 20. 04. 2021.
Odgovori

Imala sam koronu početkom februara,srednja klinička slika,testirala se na antitela početkom aprila …sa S proteinom…i nemam antitela…dali to znaci da sam išla na pogrešan test ili da stvarno nemam antitela…

Marija Čebela
7:34, 21. 04. 2021.
Odgovori

Zasto nije moguce da penzioneri dobiju besplatne PSR testove ako su primili kinesku vakcinu pa ne mogu da putuju.
Da li mozemo nakon sinofarma revakcinacije primiti pfaizer koji je priznat u celom svetu.
Svi smo naseli na kinesku i pozurili da se vakcinisemo

Bojan
12:14, 21. 04. 2021.
Odgovori

Ako je vrednost antitela 7,da li to znaci da nisam prelezao koronu,ili da se smanjila vrednost posle prelezane korone?

Bojan
12:26, 21. 04. 2021.
Odgovori

Sta znaci vrednost antitela 7?

Ljilja
15:49, 21. 04. 2021.
Odgovori

Ja sam se revakcinisala i necu raditi antitela, jer verujem u vakcinu / sputnjik v/ i ubedjena sam da coronu ne mogu da dobijem. Nosim masku , na distanci sam , verujem zdravstvu.

Mirjana Ćaćić
16:53, 23. 04. 2021.
Odgovori

Vakcinisana i revakcinisana Sinopharm vakcinom. Posle 40 dana, radila antitela i 5,56, moja prijateljica 2,5 a njen otac nista. I sad me bas zanima , at sa sad. Znaci nismo uopšte zaštićeni?

Radiša
19:06, 23. 04. 2021.
Odgovori

Tri puta nedjeljno idem na dijalizu, imam 67godina, a imam i tromb na ruci gde se vrši ubod da li i koji vakcinu mogu da primim pzz

Zivka
23:00, 23. 04. 2021.
Odgovori

Primila sam vakcinu sinofarm.Revakinisala sam se i posle mesec dana uradila sam test S protein i imala 9303,5 anitela..Uplasena sam,jer nisam nigde procitala da je neko imao toliku kolicinu.

Ana
22:03, 24. 04. 2021.
Odgovori

Posle prelezane korine i zapaljenja pluca u srednje teškom imam 746 antitela. Nisam vakcinisana. Nakon mesec dana privericu ponovo nivo antitela.

Mile
8:28, 25. 04. 2021.
Odgovori

Prelezao Covid u Novembru, antitela 2400, Spike protein.

Mirjana
11:56, 25. 04. 2021.
Odgovori

Prvu dozu Sinofarm vakcine promila sam 20.1.2021. Revakcinacija je bila 10.2.21. Test na antitela uradila sam 40 dana nakon revakcinacije i ustanovljeno je da imam 1,1 antitela. Pisto sam nezasticena, da li i kada mogu da primim novu vakcinu. Hvala

Dailine
21:26, 25. 04. 2021.
Odgovori

Antitela veća od 40000… Šta to govori?

Gole
23:29, 27. 04. 2021.
Odgovori

Posle 40 dana od revakcine Sinofarmom, antitela 12157.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo