Naslovna / Zdravlje

Kreirani ultraprecizni laseri koji uklanjaju ćelije raka, bez oštećenja obližnjeg tkiva

Priredio/la: I. V.|13:00 - 18. 02. 2021.

Posle kreiranja ultrapreciznih lasera za hirurgiju raka debelog creva, naučnici prave nove laserske sisteme za operaciju karcinoma mozga, glave i vrata, koji će biti od ogromne koristi za pacijente

Laserski impulsi su kratki, nema vremena da toplota sagoreva okolno tkivo Foto: Shutterstock

Kako bi pomogli hirurzima da preciznije i što sigurnije uklone rak, naučnici razvijaju novi laserski sistem koji je sposoban da ukloni ćelije raka, bez oštećenja okolnog tkiva. Stručnjaci sa Heriot-Watt University u Edinburgu razvijaju novi sistem koji će pomoći hirurzima da razlikuju ćelije raka u mnogo boljoj rezoluciji i uklone ih, a da pri tome ne oštete zdravo okolno tkivo. Tim povodom, profesor Jonathan Shephard dobio je 1,2 miliona funti od Saveta za istraživanje inženjerskih i fizičkih nauka (EPSRC) kako bi razvio laserski sistem.

Tehnologija ultrabrzih lasera

Novi sistem će se zasnivati na ultrabrzim, pikosekundnim laserima koji isporučuju energiju u nizu impulsa, koji traju jedan trilioniti deo sekunde. Naučni tim, koji razvija laser, već je dokazao da koncept deluje na kolorektalni karcinom i sada sarađuje sa kliničarima University of Leeds i Teaching Hospital NHS Trust na razvoju novog sistema za operacije raka mozga.

Dokazana preciznost koja uklanja ćelije raka, a ne oštećuje tkivo

– Ranije smo se fokusirali na rak debelog creva. U laboratoriji smo dokazali da naš laserski sistem može da ukloni ćelije karcinoma na način koji ograničava oštećenje okolnih, zdravih ćelija – u širini vlasi ljudske dlake. S obzirom na to da su laserski impulsi tako kratki, nema vremena da toplota sagoreva okolno tkivo, što se dešava sa trenutnim hirurškim alatima – objasnio je profesor Shephard navodeći da se nova istraživanja nadovezuju na postojeća saznanja o tehnologiji rada lasera ​​u hirurgiji raka debelog creva i da se radi na tome da se laserski sistem prilagodi za rak mozga, glave i vrata, gde bi mogao da ima ogromne koristi za pacijente.

Osigurati uklanjanje svih ćelija karcinoma

– Najvažniji princip svake operacije raka je osigurati uklanjanje svih ćelija karcinoma. Ako hirurzi to ne učine, rak će se vratiti. Ovo je vrhunski test preciznosti. Čak i mikroskopski gubitak zdravog tkiva i oštećenje vitalnih struktura u blizini, mogu da imaju ozbiljne funkcionalne posledice i ogroman uticaj na kvalitet života – naglasio je profesor Jonathan Shephard čiji će se tim takođe fokusirati na razvoj fleksibilnog sistema zasnovanog na optičkim vlaknima koji može da cilja i uklanja ćelije karcinoma dva reda veličine manje od trenutne tehnologije, i to bi trebalo da bude završeno u naredne tri godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo