Naslovna / Zdravlje

Nova, eksperimentalna vakcina može da zaustavi smrtonosne efekte sintetičkih droga

Priredio/la: I. V. |16:00 - 09. 02. 2021.

Hemičari su kreirali eksperimentalnu vakcinu koja bi mogla da spreči smrt od predoziranja sintetičkim drogama 

Ulazeći u mozak, sintetički opioidi podstiču telo da uspori disanje Foto: Shutterstock

Nove, eksperimentalne vakcine mogle bi da zaustave najgore efekte sintetičkog fentanila i karfentanila, dva leka koji su bili glavni pokretači epidemije opioida u SAD, navodi se u novoj studiji objavljenoj u  časopisu ACS Chemical Biology.

Sprečen uzrok smrti od predoziranja

Tokom nekoliko eksperimenata izvedenih na miševima, vakcine su sprečile respiratornu depresiju, koja je glavni uzrok smrti od predoziranja. Vakcine su takođe smanjile i količinu leka koja se distribuirala u mozak. Ulazeći u mozak, sintetički opioidi (antidepresivi, narkotici, antipsihotici…)  podstiču telo da uspori disanje, a kada se u tom procesu utroši previše leka, disanje može da prestane.

– Sintetički opioidi nisu samo izuzetno smrtonosni, već i zavisni i jednostavni za proizvodnju, što ih čini zastrašujućim za javno zdravlje, posebno kada kriza korona virusa negativno utiče na mentalno zdravlje – naglašava dr Kim Janda, hemičar sa Istraživačkog instituta Scripps u Kaliforniji, koji je  razvio vakcine.

Aditivi u heroinu i kokainu 10.000 puta jači od morfijuma

Fentanil je i do 100 puta jači od morfijuma, a karfentanil, koji veterinari često koriste za anesteziju velikih životinja poput slonova, i do 10.000 puta jači od morfijuma. Karfentanil nije toliko poznat kao ulična droga, ali se češće koristi kao aditiv u heroinu i kokainu.

– Pokazali smo da je moguće sprečiti ove nepotrebne smrtne slučajeve izazivanjem antitela koja sprečavaju lek da dospe u mozak – rekao je dr Kim Janda. Vakcine se, kako kaže, mogu koristiti u vanrednim situacijama za lečenje predoziranja, ali i kao terapija za one koji imaju poremećaje zloupotrebe supstanci. Pored toga, vakcine mogu da zaštite vojne oficire koji su izloženi opioidima kao hemijskom oružju, a takođe mogu da pomognu policijskim psima treniranim da nanjuše drogu, kako bi se obučili za taj posao.

Sintetički opioidi glavni uzrok smrti

– Vakcine su još uvek u ranoj fazi ispitivanja, ali najnoviji podaci ulivaju nam nadu da će ovaj pristup uspeti da leči brojne bolesti povezane sa opioidima – veruje dr Janda. U decembru prošle godine američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da se između maja 2019. i maja 2020. dogodilo više od 81.000 smrtnih slučajeva od predoziranja, što je najveći broj ikada zabeležen u periodu od 12 meseci. Uzrok smrti bili su sintetički opioidi, posebno ilegalno pravljeni fentanil.

– Na nesreću, porast broja slučajeva predoziranja karfentanilom i fentanilom dodatno opterećuje već preopterećeni sistem javnog zdravlja koji se trenutno bori sa covid 19 pandemijom. Zato se radujemo nastavku istraživanja vakcina i uvođenjem u klinički protokol lečenja, kako bismo mogli da utičemo na krizu opiodima – izjavio je dr Kim Janda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo