Naslovna / Zdravlje

Biomarkeri u plazmi trudne majke predviđaju vrstu i težinu autizma deteta, i precizni su 100 odsto

Priredio/la: I. V. |11:00 - 08. 02. 2021.

Naučnici su uz pomoć kompjuterskog algoritma utvrdili obrasce koji na osnovu analize krvi trudne majke mogu da ukažu na oblik i težinu autizma deteta

Biomarkeri majki daju mogućnosti za vrlo ranu dijagnozu MAR autizma Foto: Shutterstock

Koristeći kompjuterski algoritam, istraživači sa UC Davis MIND Institute identifikovali su nekoliko obrazaca autoantitela majke koja su veoma povezana sa dijagnozom i težinom autizma. Njihova studija, objavljena krajem januara u Molecular Psychiatry, posebno se fokusirala na poremećaj autističnog spektra autizma (MAR ASD) majke, stanje koje čini oko 20 odsto svih slučajeva autizma.

Biomarkeri rizika od nastanka autizma

– Naznake ove studije su od ogromnog značaja. Ovo je prvi put da se kompjuterski algoritam koristi sa 100 odsto preciznosti utvrđivanja autističnih poremećaja, i to kao potencijalni biomarkeri rizika od nastanka autizma – rekla je Judy Van de Water, profesor reumatologije, alergije i kliničke imunologije sa UC Davis MIND Institute i vodeći autor studije. Autoantitela su imuni proteini koji napadaju sopstvena tkiva čoveka, a profesorka Van de Water prethodno je otkrila da autoantitela trudne majke mogu da reaguju na mozak fetusa i promene njegov razvoj.

Algoritam identifikuje obrasce koji ukazuju na težinu autizma

Istraživački tim ispitivao je uzorke plazme majki uključenih u CHARGE studiju. Analizirali su uzorke 450 majki dece sa autizmom i 342 majke dece koja se normlano razvijaju, kako bi otkrili reaktivnost na 8 različitih proteina kojih ima u mozgu fetusa. Zatim su koristili kompjuterski algoritam kako bi utvrdili koji obrasci autoantitela su posebno povezani sa dijagnozom autizma, a za to su kreirali i test za identifikaciju autizma.

– Velika stvar u vezi sa ovom posebnom studijom je što smo kreirali novi, vrlo prevodljiv test za buduću kliničku upotrebu – objasnila je profesorka Judy Van de Water navodeći da ovaj jednostavan test krvi majke koristi ELISA ((Enzyme-Linked-ImmunoSorbent Assay) platformu, koja je vrlo brza i tačna.

Identifikovana tri glavna uzorka

Program kopjuterskog algoritma obradio je oko 10.000 obrazaca i identifikovao tri glavna uzorka povezana sa MAR ASD – poremećajem autističnog spektra autizma majke: CRMP1 + GDA, CRMP1 + CRMP2 i NSE + STIP1.

– Na primer, ako majka ima autoantitela na CRIMP1 i GDA (što je najčešći obrazac), šanse za rođenje deteta sa autizmom su 31 puta veće od opšte populacije, na osnovu ovog trenutnog skupa podataka. I to je ogroman broj podataka, da ne pominjemo da postoji vrlo malo toga što će vam dati takvu vrstu procene rizika – naglasila je vođa studije. Istraživači su takođe otkrili da reaktivnost na CRMP1, u bilo kom od glavnih obrazaca, značajno povećava šanse da će dete imati teži oblik autizma.

Rana dijagnoza autizma majke

Profesorka Judy Van de Water primećuje da sa ovim biomarkerima majki postoje mogućnosti za vrlo ranu dijagnozu MAR autizma (poremećaj autističnog spektra autizma majke). Studija takođe „otvara vrata“ za istraživanja još potencijalnih testova pre začeća, posebno korisnih za rizične trudnoće žena starijih od 35 godina ili one koje su već rodile dete sa autizmom.

– Žena bi mogla da uradi test krvi za ova antitela, pre nego što zatrudni. Ako ih ima, znala bi da bi bila u vrlo visokom riziku da dobije dete sa autizmom. Ako ne, ima 43 odsto  manje šanse za rođenje deteta sa autizmom, jer je MAR autizam isključen – objasnila je Judy Van de Water koja trenutno istražuje patološke efekte autoantitela majki koristeći životinje, ali i za razvoj terapijskih strategija za blokiranje autoantitela majke. Ova studija, kako je istakla, predstavlja veliku stvar u pogledu rane procene rizika od autizma, a naučnici se nadaju da će ova tehnologija postati nešto što će biti klinički korišćeno i korisno u budućnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo