Naslovna / Zdravlje

Još briga za muškarce – konzumiranje nekih dijetalnih namirnica smanjuje plodnost

Priredio/la: M.R. |13:30 - 08. 02. 2021.

Rezultati jedne nove američke studije doveli su u vezu konzumiranje namirnica koje su česte u dijetalnim ili zdravim režimima ishrane sa smanjenjem broja spermatozoida, kao i njihovom promenom u obliku. Evo i kako…

Naučnici su ispitivali vezu između količine pesticida na voću i povrću i smanjenja broja spermatozoida Foto: Shutterstock

Pojedina istraživanja su već pokazala da izloženost pesticidima može da utiče na mušku plodnost i da zaposleni muškarci koji rade sa pesticidima spadaju u visokorizične kategorije osoba sa manjom plodnošću. Evo još upozorenja za muškarce proizašlih iz jedne nove studije objavljene u časopisu Human Reproduction, o kojoj je govorio jedan od autora, Jorge Chavarro, doktor medicine, docent za ishranu i epidemiologiju na Harvard School of Public Health u Bostonu. Dakle, kakva je veza između dijete i manje plodnosti?

Još dokaza o negativnom uticaju pesticida

Chavarro i njegove kolege su zapravo želele da provere da li ostaci pesticida na voću i povrću, temelju skoro svih dijeta i zdravijih režima ishrane, mogu imati sličan efekat na spermu, kao i rizik kontakta sa samim pesticidima. Rezultati istraživanja su rekli – DA.

Muškarci koji su jeli voće i povrće sa puno pesticida imali su manji broj spermatozoida od kojih je jedan broj bio drugačijeg (izmenjenog) oblika, u odnosu na one koji su imali niži nivo izloženosti.

Više namirnica sa ostacima pesticida – manje spermatozoida

Istraživanje je trajalo 18 meseci a za njega su korišćeni već poznati podaci iz studije o životnoj sredini i reproduktivnom zdravlju, uz analizu 155 uzoraka sperme muškaraca koji su bili na lečenju u bostonskoj klinici za plodnost. Svi ispitanici su morali da popune i upitnik o nivou proizvodnje pesticida iz državne baze podataka.

Studija nije proveravala namirnice pojedinačno, ali su ih istraživači klasifikovali prema tome da li imaju visok, nizak ili umeren nivo pesticida. U poređenju sa muškarcima koji su konzumirali najmanje količine namirnica sa visokim procentom pesticida, oni  koji su jeli voće i povrće sa najvišom količinom pesticida imali su 49 odsto niži ukupan broj spermatozoida i 32 odsto manje normalno oblikovanih.

Paprika, spanać i jagode na čelu kolone opasnih

Naučnici su ocenjivali proizvode na osnovu nivoa otkrivenih pesticida, nivoa pesticida koji je premašio nivo tolerancije koji je utvrdila Američka agencija za zaštitu životne sredine, kao i koliko je proizvod imao vrsta pesticida koji mogu da se detektuju (tri ili više). Što je indeks bio veći, proizvod je uglavnom pokrivao sve tri kategorije.

Po tom kriterijumu, rezultati su sledeći (od najvišeg nivoa pesticida, ka nižem):

  • Zelena, žuta i crvena paprika (6)
  • Spanać (6)
  • Jagode (6)
  • Celer (6)
  • Borovnice (5)
  • Krompir (5)
  • Breskve i šljive (5)
  • Jabuke ili kruške (5)
  • Bundeva (4)
  • Kelj, senf i blitva (4)
  • Grožđe i grožđice (4)

Potrebno još istraživanja, ali i oprez

Istraživači imaju osnova da tvrde i da je za ovu vezu najverovatnije odgovorna mešavima pesticida, a ne samo jedan. Najviše vrednosti u njihovoj analizi pokazalo je konzumiranje voća i povrća za čiju je zaštitu korišćeno tri ili više pesticida.

Dr Chavarro međutim podseća i da jedna studija sigurno nije dovoljna da pruži konačan dokaz, i nada se da će uskoro biti u prilici da se ovi rezultati ponove uz poređenja sa drugim studijama. U međuvremenu, muškarcima koji su zabrinuti zbog ostataka pesticide na namirnicama i veze sa većom neplodnošću, savetuje smanjenje rizika kroz konzumiranje organske ishrane i biranja namirnica koje nisu na tzv. “prljavoj listi” više grupa za zaštitu životne sredine.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo