Naslovna / Zdravlje

Paraziti žive u nama. Postoji način da sprečimo da se aktiviraju i naprave velike zdravstvene probleme

Priredio/la: M. R. |15:00 - 13. 02. 2021.

Neki paraziti potpuno neprimetno utiču na život domaćina a neki rastu, razmnožavaju se ili napadaju čitave organske sisteme zbog kojih su njihovi domaćini bolesni, i to su slučajevi kada dolazi do parazitskih infekcija

Svaki pad imuniteta može da pogoduje aktiviranju parazita u našem telu Foto: Shuttershock

Paraziti su sićušni organizmi (možemo ih nazvati i okupatorima) koji žive u organizmu domaćina i hrane se njime, posebno kada crevni sistem nije potpuno zdrav ili je, kao što je sada čest slučaj u pandemiji covid 19, imuni sistem kompromitovan. Kada je imuni sistem jak, “prva linija fronta” u odbrani od bakterija, virusa i parazita funkcioniše.

Razvijanje parazitskih infekcija

Paraziti jednostavno žive od drugih organizama ili domaćina u koje se nasele da bi preživeli. Neki paraziti potpuno neprimetno utiču na život domaćina a neki rastu, razmnožavaju se ili napadaju čitave organske sisteme zbog kojih su njihovi domaćini bolesni, i to su slučajevi kada dolazi do parazitskih infekcija. Oni od domaćina otimaju sve, a vraćaju mu samo toksine. Hrane se vitaminima, proteinima i drugim nutrijentima, bukvalno nam piju krv i nju ispuštaju otrove koji se apsorbuju slabeći tako kompletan imuni sistem i organizam u celini.

Ove infekcije su veliki problem u tropskim i suptropskim delovima sveta. Malarija je poznata kao jedna od najsmrtonosnijih parazitskih bolesti. Međutim, parazitske infekcije se javljaju u svim delovima sveta i u čitavoj populaciji. Neke od najčešćih su:

  • Trihomonijaza
  • Đardija
  • Kriptosporidioza
  • Toksoplazmoza

Simptomi i klinička slika

Simptomi parazitskih infekcija mogu da variraju u zavisnosti od stanja organizma.

Trihomonijaza je polno prenosiva infekcija koju uzrokuje parazit i koja često ne daje nikakve simptome. U nekim slučajevima može da prouzrokuje svrab, crvenilo, iritaciju, neobičan sekret kao i promene u genitalnom području. Đardija (Giardia intestinalis) može kao simptome dati dijareju, gasove, “nemiran” stomak, ređu i masnu stolicu i dehidraciju. Kriptosporidioza može da izazove grčeve i bol u stomaku, mučninu, povraćanje, dehidraciju, gubitak težine i povišenu temperaturu, a često se može dobiti u bazenu, zato je pre i posle ulaska u bazen obavezno tuširanje. Toksoplazmoza može da izazove simptome slične gripu, uključujući otečene limfne čvorove i bolove u mišićima koji mogu da traju i duže od mesec dana.

Šta uzrokuje parazitske infekcije?

Parazitske infekcije mogu da izazovu tri vrste organizama:

  • Praživotinje (protozoe)
  • Helminti (parazitske gliste, crvi)
  • Ektoparaziti (spoljni paraziti)

Praživotinje su jednoćelijski organizmi koji mogu da žive i razmnožavaju se u našem telu. Neke infekcije uzrokovane protozoama uključuju đardiju. Radi se o ozbiljnoj infekciji koja može da se dobije i iz neispravne (zaražene) vode za piće. Helminti su višećelijski organizmi koji, takođe, mogu da žive u našem telu ili van njega i to su, zapravo crvi (ravni, trakasti ili valjkasti). Ektoparaziti su višećelijski organizmi koji žive na koži ili se od nje i njome hrane. Oni uključuju i neke insekte poput komaraca, buva, krpelja i grinja.

Širenje infekcija i dijagnostikovanje

Parazitske infekcije mogu da se šire na više načina. Recimo, protozoe i helminti mogu da se šire i kontaminiranom vodom, hranom, otpadom, zemljištem ili krvlju. Neke mogu da se prenesu seksualnim kontaktom a neke parazite šire insekti kao prenosnici bolesti (malarija, virus zapadnog Nila). Javnost je potresla skora smrt Mire Furlan koja je nastupila kao posledica komplikacija od ujeda komarca zaraženog virusom zapadnog Nila i to je jedan od strašnih pokazatelja da se neke parazitske infekcije mogu završiti i smrtnim ishodom.

Dijagnostikuju se na različite načine: testom iz krvi, fekalnim testom, endoskopijom ili kolonoskopijom (ako lekar proceni da testovi nisu dovoljni), dodatnim pregledima kakvi su magnetna rezonanca ili skener, ako se sumnja da je došlo do oštećenja nekog organa.

Ko je izložen posebnom riziku?

Budući da paraziti žive u nama, neke parazitske infekcije može da razvije bukvalno svaki čovek. Međutim, neki ljudi su izloženiji većem riziku a to su sledeći slučajevi:

  • ako imate kompromitovan imunološki sistem ili ste već bolesni od neke druge bolesti
  • ako živite  ili putujete u tropske ili suptropske regione sveta
  • ako imate nedostatak snabdevanja ispravnom vodom za piće
  • ako plivate u jezerima, rekama ili barama gde su đardije ili drugi paraziti cesti
  • ako ste u čestom kontaktu sa zemljom ili stolicom (feces) – ljudskom ili životinjskom

Parazit koji može da uzrokuje kancer

Istraživanja su pokazala da postoji veza između mikroorganizama kao sto su paraziti, bakterije i virusi, i uticaja koji na telo imaju teški metali i toksini koji su i jedan od uzročnika kancera. Parazit koji uzrokuje kancer zove se ljudski crevni metilj (Fasciolopsis busci). Spada u grupu pljosnatih parazita. Metilj prolazi kroz razne faze razmnožavanja, prvi stadijum su jajašca a odrasli crvi mogu da proizvedu milione jaja. Iz creva izlaze pražnjenjem. Odrasli crvi, međutim, ostaju pribljubljeni za ivice creva ili jetre uzrokujući pojavu malignih ćelija, prisustvo u materici može da uzrokujue endometriozu,može da se pojavi i u timusu (grudnoj žlezdi) uzrokujući AIDS. Jetra ne može da neutrališe i uništi te sićušne crve u ranom stadijumu – imunitet jednostavno nema snage da se izbori sa njima.

Oprez za vlasnike mačaka, posebno trudnice

Ulične mačke ili one koje izlaze u dvoriše a žive u kući (posebno u ovom slučaju), mogu da dođu u kontakt sa zaraženim glodarima i pticama. Zbog toga njihovi vlasnici imaju veću verovatnoću da obole od toksoplazmoze. Toksoplazmoza može da bude izuzetno opasna i rizična za trudnice i plod. Infekcija se prenosi i širi dodirom sa mačjim izmetom. Ako ste trudni, izbegavajte da imate kontakt sa smećem i izmetom ljubimaca ili pojačajte higijenske mere.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo