Naslovna / Zdravlje

Otkrijte dok nije kasno nizak nivo testosterona

Priredio/la: D. T.|11:00 - 06. 02. 2021.

Problem, koji je nekada pogađao uglavnom starije ljude, sada je sve češći i kod mlađih muškaraca

Foto: Unsplash

Uprkos stereotipu da je testosteron isključivo muški hormon, on utiče na oba pola. Međutim, nizak nivo testosterona kod muškaraca povećava rizik od zdravstvenih problema i bolesti. Iscrpljenost, smanjenje libida, sve izraženiji stomak – simptomi su koji se najčešće dovode u vezu sa manjkom testosterona.

Testosteron je androgeni hormon koji se proizvodi u testisima muškaraca i jajnicima žena, a manjim delom u nadbubrežnoj žlezdi. Androgeni hormoni su pretežno muški, ali imaju preko 200 efekata i na žensko telo. Najveća koncentracija testosterona je između 20. i 30. godine života. Nakon tog perioda proizvodnja hormona kod muškaraca kontinuirano opada za jedan odsto godišnje.

Primarni efekat ovog hormona je povećavanje rasta i snage mišića, testosteron je jedan od bitnih faktora vitalnosti i dobrog zdravlja. Ovo su prvi znaci koji mogu sugerisati da sa nivoom testosterona nije nešto u redu, ako ih osetite ne oklevajte da zatražite pomoć.

Manjak energije

Umor je jedan od prvih znakova niskog nivoa testosterona. Osećate se da nemate dovoljno energije, da pomaknete ni mali prst ili ste neverovatno umorni. Imajte na umu da energiju oduzimaju i visok nivo stresa i depresija.

Spavajte dovoljno

Neke studije sugerišu da većina muškaraca u punoj radnoj snazi na Zapadu spava pet ili šest sati. Dovoljno sna ima moć da vam podigne nivo energije i održi testosteron na najboljem nivou. Postarajte se da spavate od sedam do osam sati svake noći. Idite na spavanje i budite se uvek u isto vreme. Neka vam soba bude tiha i zaštićena od svetla.

Promene u seksualnom životu

Erektilna disfunkcija ili smanjena želja za seksom neki su od simptoma niskog nivoa testosterona. Nizak nivo ovog hormona nije samo krivac za probleme u seksu, već i za dijabetes i višak kilograma.

Foto: Unsplash

Neartikulisane misli

Nizak nivo ovog hormona može oštetiti vašu memoriju i uticati na konfuzne misli. Može se desiti da zaboravite šta ste planirali ili da imate problem sa koncentacijom. Možete osetiti i potištenost, tugu, depresiju. Pokušajte da snizite stres, meditacijom, lakom šetnjom po prirodi, vežbanjem.

Promene raspoloženja

Nagle promene raspoloženja i nezainteresovanost za stvari koje su vas nekada činile srećnim i zadovoljnim, takođe su neki od signala niskog nivoa testosterona. Samo na jedan korak do depresije, okolina oseća da niste čovek kojeg poznaju. Ali leka ima, kada se uspostavi optimalni nivo hormona, mnogi će se osećati kao da im se vratio stari prijatelj.

Slabi mišići

Nemate snage za ništa, nije vam do vežbanja, a mišići vam slabe. Redovno bavljenje fizičkom aktivnošću može da pospeši nivo testosterona. Uposlite sve mišiće vežbama opterećenja.

Višak masti

Ne samo što ćete izgubiti mišiće, nego ćete se još i ugojiti. Ukoliko unosite previše kalorija, a ne vežbate, telo će nepotrebne kalorije sačuvati za taloženje masti. Povedite računa o ishrani kako ne biste izgubili snagu mišića. Ukoliko ste gojazni, kada počnete da slabite telo može proizvesti više testosterona, i pomoći vam da tako povratite mišićnu masu.

Ređa brada

Nizak nivo testosterona može učiniti da vam se proredi brada i dlake na ostalim delovima tela, izuzev kose. Posavetujte se sa stručnjakom o mogućoj terapiji.

Slabije kosti

Postoji veza između količine testosterona i osteoporoze, bolesti koja slabi kosti. Ipak na nastanak ove bolesti utiče mnogo činilaca, od genetike do pušenja cigareta i konzumiranja alkoholnih pića, fizičke neaktivnosti, manjka kalcijuma i vitamina D, dugotrajne imobilizacije i nepokretnosti.

Problemi na poslu

Već navedeni problemi kao što su poremećaji pažnje, promene raspoloženja i manjak energije mogu se negativno odraziti i na radni učinak. Ukoliko osećate da vam se život dramatično promenio, detaljni medicinski pregled mogao bi da otkrije uzrok. Ipak, imajte na umu da će eventualna terapija dati najbolje rezultate ukoliko je prate zdrave životne navike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo