Naslovna / Zdravlje

Bol u karlici može biti bezazlen, ali i alarm za ozbiljno oboljenje

Piše: D. T.|17:00 - 02. 02. 2021.

Previše sedenja ili stajanja, ginekološki problemi… mogu biti neki od uzroka bola u karlici

Foto: Shutterstock

Bol u donjem delu stomaka i krstima određuje se kao bol u karlici. Osim što, upornim tegobama, remeti kvalitet svakodnevnog  života, može biti znak da ste trudni, pokvarili stomak ili samo da starite. U nekim situacijama je i crveno svetlo koje ukazuje na opasna oboljenja, koja zahtevaju hitnu lekarsku intervenciju.

Sindrom iratibalnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona predstavlja najčešće oboljenje sistema organa za varenje može da se manifestuje i bolovima u karlici. Neki od simptoma ovog oboljenja su dijareja, povraćanje, grčevi u stomaku. Postoje brojne teorije o uzrocima nastanka ovog stanja, ali nijedna nije kompletna. Jedno od objašnjenja je da sindrom nastaje zbog pojačanih, abnormalnih kontrakcija debelog i tankog creva. Zbog toga se za ovo stanje često koristi sinonim „spastični kolon“. Promene u načinu ishrane, kontrola stresa i određeni lekovi mogu biti od pomoći.

Bolne ovulacije

Kratkotrajan bol u vudu probadanja s jedne strane u predelu jajnika, praćen bolom u leđima, koji se oseća i u donjem stomaku, blizu boka, a nekada i u karličnom delu donjih leđa, neke su od tegoba tokom ovulacije. Bolovi se registruju sa leve ili desne strane u zavisnosti od toga koji jajnik ispušta jajašce. Nelagoda i bol se javlja u sredini ciklusa i obično prođe za nekoliko sati.

Menstrualni grčevi

Javljaju se u donjem delu stomaka ili leđa, i traju od jednog do tri dana. Materica, svakog meseca, izgradi sloj tkiva na svojoj unutrašnjoj strani, koji se zove endometrijum. Za njega se embrion vezuje i tu raste. Ukoliko nema trudnoće taj sloj tkiva puca i napušta telo u vidu menstrualnog krvarenja. Menstrualni grčevi se mogu javiti kada se materica grči kako bi izbacila ovu krv. Od pomoći  je utopljavanje stomaka i krsta i neki lekovi protiv bolova. Kontrola stresa i fizička aktivnost su, kako savetuju stručnjaci, dobra mera prevencije.

Vanmaterična trudnoća

Jedno od težih stanja na koje ukazuje bol u karlici može biti vanmaterična trudnoća. Može dovesti do komplikacija opasnih po život, pa zahteva hitno lečenje. Kada se embrion veže za tkivo izvan materice, obično za jajovod, i tu počne da raste, dolazi do vanmaterične trudnoće. Simptomi uključuju oštar bol u karlici ili grčeve (naročito na jednoj strani karlice), vaginalno krvarenje, mučninu i vrtoglavicu.

Seksualno prenosive bolesti

Bol u karlici može da bude prouzrokovan i seksualno prenosivim bolestima. Najčešća je hlamidija, poznata je kao tiha polna bolest jer se često nastaje bez simptoma. Ukoliko se ne leči, posledice mogu biti izuzetno opasne. Statistika pokazuje da je 1 od 10 seksualno aktivnih osoba inficirana ovom bolešću. Najčešće indikacije su bolovi pri mokrenju, kvarenje između dva ciklusa. Obavezno je posetiti doktora i upozoriti partera da se testira, jer se infekcija lako prenosi. Bolna karlica može da bude i simptom gonoreje zarazne bolesti koja se prenosi polnim kontaktom. Dolazi do prenosa bakterije sa sluznice polnih organa zaražene osobe na sluznicu zdrave osobe. Bakterije napadaju cilindrični epitel sluznice (cervikalni kanal, rektum) izazivajući upalnu reakciju. Bolest ako se ne leči može izazvati sterilitet kod muškaraca i žena. i slepilo novorođenčadi kod majki koje su zaražene. Bolest može zahvatiti i zadnje crevo, sluzokožu usta, vežnjaču oka i urogenitalni trakt.

Zapaljenska bolest karlice

Jedna od najtežih komplikacija je zapaljenska bolest karlice. Može da izazove trajna oštećenja materice, jajnika i jajovoda. Smatra se za najčešći uzrok neplodnosti kod žena koja se može prevenirati. Bol u stomaku, visoka temperatura, izraženo pojačan vaginalni sekret, i bol tokom seksa i mokrenja, su najčešći simptomi.  Najteži slučajevi zahtevaju bolničko lečenje. Obavezno je da se testira i partner.

Ciste

Folikul ili opna jajnika u sebi sadrži jajnu ćeliju koja sazreva. Tokom menstrualnog ciklusa žene, jajna ćelija raste u jednom od folikula koje se nalaze u jajnicima. U većini slučajeva, folikul pukne tokom ovulacije i oslobodi jajnu ćeliju. Ali ako ne pukne, tečnost unutar folikula može formirati cistu na jajnicima. Obično je bezopasno, ciste same pucaju ne ostavljajući za sobom štetne posledice.  Ipak velike ciste mogu prouzrokovati bol u karlici, povećanje telesne težine i često mokrenje. Otkrivaju se ginekološkim ili ultrazvučnim pregledom.

Miomi

Uobičajeni su kod žena u tridesetim i četrdesetim godinama i obično ne uzrokuju probleme. Miomi rastu na zidu materice i nisu kancerogeni.  Neke žene osećaju pritisak u stomaku, bol u krstima, obilne menstruacije, bol pri seksualnom odnosu, imaju problema da ostanu trudne. Leče se lekovima i neinvazivnim postupcima ili operativnim putem. Izbor metode lečenja zavisi od ozbiljnosti kliničkih simptoma mioma materice, njegove veličine, starosti žene.

Endometrioza

Javlja se kada endometrijum, odnosno sluzokoža materice, raste van matrice, na jajnicima, jajovodima, bešici, crevima. U vreme menstruacije, sluzokoža puca ali nema prostora da napusti telo. Ovo stanje je retko kad opasno, ali uzrokuje bol i ožiljke na tkivu i na taj način dovodi do teškoća pri planiranju trudnoće. Veze između endometrioze i neplodnosti usmerene su na činjenicu da endometrioza može dovesti do blage upale organa i peritoneuma male karlice, deo trbušne maramice koji pokriva zid i organe male karlice. U većini slučajeva prisustvo manjih žarišta endometrioze nema za posledicu sterilitet.

Urinarne infekcije

Visoka temperatura, mučnina, povraćanje i bol u jednoj strani krsta, najčešći su simptomi infekcija urinarnog trakta. Infekcija mokraćnih puteva može da prouzrokuje probleme od mokraćne cevi do bešike, i kroz mokraćovode da dospe do bubrega. Simptomi uključuju pritisak u maloj karlici, bolno i često mokrenje. Ove infekcije nisu ozbiljne ,ako se leče na vreme, ipak ukoliko se prošire na bubrege, mogu prouzrokovati trajna oštećenja ovih vitalnih organa.

Kamen u bubregu

So i minerali formiraju kristale koji se talože u bubregu i postepeno povećavaju stvarajući kamenje u bubrezima. Ono može biti veličine zrna peska ili loptice za golf. Kada kamenje počne da putuje iz  bubrega u bešiku, izazvati veoma jak bol u stomaku ili karlici. Urin može poprimiti ružičastu ili crvenu boju od krvi. Uglavnom kamenje samo od sebe napušta organizam, ali u nekim slučajevima neophodno je lečenje. I kada prođe samo od sebe bolje je posetite doktora, koji vam može dati lekove i savet da pijete dosta vode.

Zapaljenje mokraćne bešike

Intersticijalni cistitis ili zapaljenje mokraćne bešike nepoznatog porekla, prepoznaje se po čestim i otežanim mokrenjem sa bolovima u predelu male karlice i donjeg dela stomaka.  Poreklo bolesti nije u potpunosti poznato. To je hronično oboljenje koje se karakteriše dugim periodima bez tegoba koji se smenjuju sa pogoršanjima.  Najčešće se javlja kod žena od 30 do 40 godina. Savetuje se izbegavanje pojedinih lekova, kofeina, alkohola, začinjene hrane, čokolade, određenih vrsta voća i povrća.

Zgrušavanje krvi u venama karlice

Sindrom tromboze, zgrušavanja krvi, u venama karlice najčešće se javlja u nogama ali nekada se razvija i u karlici. Ovo stanje naziva se sindrom tromboze vena karlice. Nastaje kada se krv zadržava u venama karlice i one postaju natečene i bolne. Bol se pogoršava kada pacijent sedi ili stoji.

Spuštanje karličnog organa

Kod starijih žena nekada se javlja spuštanje karličnog organa.  Kada se, na primer, materica ili bešika spusti u niži položaj. Nije ozbiljan zdravstveni problem, više je neprijatan. Pritisak na vaginalni zid, osećaj težine u donjem stomaku, nelagodnost u preponama i krstima i bolan seks su česti simptomi. Mogućnosti lečenja obuhvataju širok spektar, od specijalnih vežbi Keglerovih do operacije.

Hronični bol u karlici

Javlja se u oblasti ispod pupka i traje najmanje pola godine. Bol u karlici nekada jako utiče na kvalitet života i remeti san. Većina stanja se uspešno leče. Međutim, ponekad uzrok ovih bolova ostaje neotkriven. Uzroci su brojni, praktično svi organi u maloj karlici mogu refleksno dati simptome bola u donjem delu leđa, kod žena su najčešće ginekološke prirode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo