Naslovna / Zdravlje

Penzioner iz Izraela je prvi čovek na svetu kojem je ugrađena veštačka rožnjača

Priredio/la: I. V. |13:00 - 28. 01. 2021.

Operacija veštačke rožnjače traje oko sat vremena, nije potrebno donatorsko tkivo, a vizuelne permormanse su izuzetne…

Veštačka rožnjača zamenjuje pravu, ali deformisanu Foto: CorNeat Vision YouTube

Jamal Furani (78) penzioner iz Haife u Izraelu, do nedavno je bio slep, a onda je postao prvi čovek na svetu kojem je ugrađena veštačka rožnjača koja mu je povratila vid. Furaniju je implantirana rožnjača koju je proizvela kompanija CorNeat Vision i nakon operacije mogao je da čita tekst i prepoznaje članove porodice.

10 godina živeo kao slep čovek

Pacijent Jamal Furnai, koji je patio od edema i drugih bolesti, imao je oštećenu rožnjaču i pre 10 godina izgubio je vid što ga je pravno definisalo kao slepog čoveka. Veštačku rožnjaču, koja se uklapa u očni zid, pre nekoliko dana implantirala je profesorka Irit Bahar, direktorka Oftalmološkog odeljenja Rabin Medical Center u Izraelu.

Povratak vida za manje od sat vremena

CorNeat veštačka rožnjača napravljena je od 100 odsto sintetičkog, nerazgradivog poroznog materijala, zamenjuje deformisanu rožnjaču i ne zahteva donatorsko tkivo. Rožnjača koristi ćelijsku tehnologiju i hemijski inženjering nanorazmera da bi imitirala postojeće ćelijsko okruženje. Kada se veštačka rožnjača ugradi u očni zid, materijal se integriše sa živim tkivom i podstiče ćelijsku proliferaciju (množenje ćelija deljenjem), što dovodi do još veće integracije rožnjače u „živu“ sredinu u koju je ugrađena. Zbog toga implantat ne pokreće negativan odgovor imunog sistema, naglasili su iz kompanije CorNeat i dodali da je proces implantacije prilično jednostavan i traje manje od sat vremena.

Plan da veštačka rožnjača postane prva linija lečenja

– Do sada ukupno 10 pacijenata ima odobrenje za kliničko ispitivanje u Medicinskom centru Rabin u Izraelu, a planirano je da se ovog meseca otvore još dve lokacije u Kanadi i još 6 koje su trenutno u različitim fazama postupka odobrenja u Francuskoj, SAD i Holandiji – rekao je Almog Aley-Raz, suosnivač CorNeat Vision’s, a prvo ispitivanje uključuje slepe pacijente koji nisu pogodni kandidati za transplataciju ili nisu uspeli u jednoj ili više transplantacija rožnjače.
S obzirom na izuzetne vizuelne performanse CorNeat uređaja, očekivano vreme zarastanja i trajanja, suosnivač kompanije koja je proizvela veštačku rožnjaču, rekao je da je u planu početak druge studije tokom ove godine kako bi se njihova veštačka rožnjača koristila „kao prva linija lečenja, bez upotrebe donatorskog tkiva koje se koristi u klasičnoj transplantaciji rožnjače“.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo