Naslovna / Zdravlje

10 simptoma koje žene starije od 40. ne bi smele da ignorišu

Priredio/la: I. V.|11:00 - 30. 01. 2021.

Ako umete da uočite pojavu novih simptoma, proverite kod lekara da li su ozbiljni, jer tako postajete vlastiti telohranitelj – čuvar svog zdravlja i dugovečnosti

Svaki novi simptom je „znak za uzbunu“ zbog kojeg obavezno treba posetiti doktora Foto: Shutterstock

Određeni simptomi, koje žene često osete posle 40. godine, možda neće biti razlog za zabrinutost, ali ukoliko se pojave iznenadne promene poput glavobolje, mučnine, umora, neočekivanog vaginalnog krvarenja, lupanja srca koje traje duže od 15 minuta ili osipa na dojci koji ne nestane u roku od nekoliko dana, to je već „znak za uzbunu“ zbog kojeg obavezno treba posetiti doktora.

Neki simptomi često su normalni

Lekari često kažu da je zapravo realno da su ovi simptomi često normalni, da su to sve pojave koje su žene verovatno doživele u jednom ili drugom obliku u nekom prethodnom periodu, ali mogu i da ukažu na ozbiljnije zdravstveno stanje. Najbolji primer za to je ekstremni umor kod žena. Sindrom fibromialgije (poremećaj koji uzrokuje hronični duboki bol u mišićima), na primer, može uzrokovati iscrpljujući umor, čak i glavobolju. Fibromialgija je sindrom koji se češće javlja kod žena nego kod muškaraca i za sada nije poznat lek protiv ovog poremećaja. Težak umor mogu da uzrokuju i mnogo ozbiljnija stanja koja zahtevaju pažnju lekara, kao što su rak, depresija i neke vrste inflamatornog artritisa.

Postanite svoj „telohranitelj“

Antihistaminici, antidepresivi i lekovi protiv bolova u većim dozama takođe mogu izazvati primetan zamor. Ukoliko žena nekoliko nedelja iskusi teške simptome umora, poseta lekaru je obavezna kako bi se uradio fizički pregled,  zdravstvena anamneza i laboratorijski testovi. Glavobolja, mučnina i umor mogu da budu znak prehlade ili virusa gripa ili znak toplotnog udara, posebno kod starijih odraslih osoba. Prema medicinskim priručnicima mučnina i umor mogu biti simptomi uzrokovani rakom, dijabetesom, anemijom, hroničnom bolešću bubrega, reumatoidnim artritisom i drugim ozbiljnim bolestima. A isto tako, mučnina i umor mogu da budu normalni simptomi tokom PMS-a, menstruacije ili trudnoće. Zbog toga je važno osluškivati i upoznati svoje telo. Čak i povećanje telesne težine ili gubitak kilograma mogu biti rezultat većeg ili nedovoljnog unosa hrane, ili pak simptom ozbiljne bolesti kao što je dijabetes. Ako umete da uočite pojavu novih simptoma, proverite kod lekara da li su ozbiljni, jer tako postajete vlastiti telohranitelj – čuvar svog zdravlja i dugovečnosti.

1. Neobične promene na dojci

Veličina, izgled i senzibilnost dojki su individualni, kod svake žene drugačiji, a dojke se često predvidljivo menjaju tokom meseca. Neke žene obično imaju kvržice, a druge ih dobijaju  svakog meseca pre menstruacije. Ali nešto što izlazi iz okvira „uobičajenog“ stanja dojke može biti simptom zdravstvenog problema. Treba obratiti pažnju na svaku promenu – masu dojke, promenu stanja kože, osip koji ne nestane za jedan dan… Rak dojke može da se pojaviti kao neobično crvenilo kože koje izgleda poput infekcije, otoka, kvržica ili čvorova. Ostali potencijalni simptomi uključuju krvavi iscedak iz bradavica (ako nije krvav, verovatno ne bi trebalo da zabrinjava) i dojke koje postaju neobično asimetrične.

2. Neočekivano nepravilno vaginalno krvarenje

Neredovno krvarenje, naročito ako je praćeno bolom tokom seksa, može signalizirati ozbiljno stanje poput raka grlića materice ili raka materice. Ako menstruacija postane neobično obilna ili neredovna, javlja se češće nego što je uobičajeno na tri nedelje, ili ako uočite krvave mrlje između dve menstruacije, lekari savetuju da su ovo simptomi koje treba proveriti, čak i nakon menopauze. Jer, kako ističu, čak je i malo krvarenja nakon menopauze nenormalno, a neki od najčešćih uzroka su polipi i atrofija ili zadebljanje endometrijuma – sluznice materice.

3. Da li iznenadno povećanje težine treba ozbiljno shvatiti?

Dramatične, neobjašnjive promene težine mogu da budu znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Na primer, gubitak kilograma može biti znak raka, dok nekontrolisano gojenje može da bude upozorenje za srčanu insuficijenciju ili probleme sa štitnom žlezdom. Lekari podsećaju da nadimanje ili bol u stomaku sličan zatezanju koje se uporno javlja, može da ukaže na rak jajnika, jer nadimanje je često jedan od prvih simptoma. Ako žena primeti da se goji, da joj otiču obe noge i pri tome otežano diše dok leži, to bi, po rečima stručnjaka, bili znaci srčane insuficijencije. Povećanje telesne težine u kratkom roku, otok i zadržavanje tečnosti najčešće se dešavaju kada srce ne pumpa tečnost toliko efikasno koliko bi trebalo.

Višak kilograma – upozorenje za srčanu insuficijenciju ili problem sa štitnom žlezdom Foto: Shutterstock

4. Mladeži koji krvare i menjaju oblik

Mladeži u suštini nisu nikakav zdravstveni problem, ali oni koji počinju da krvare ili da menjaju oblik su „crvena zastavica“. Upozorenje na koje se hitno mora odreagovati. Osnovno pravilo je da pratite da li vaš mladež:

  • Ima asimetrični izgled
  • Da li su mu ivice nepravilne
  • Da li menja boju
  • Da li mu je prečnik veći od gumice na vrhu grafitne olovke
  • Da li se razvija, odnosno raste i menja boju i oblik.

Dermatolozi naglašavaju da su ovo znaci upozorenja na moguću pojavu melanoma. Ako u porodici postoji istorija raka kože, znači da se još pažljivije treba obratiti pažnja na postojeće mladeže i obavezno ih fotografisati na svakih 6 meseci kako bi se lakše pratile eventualne promene.

5. Uporni bolovi u jednoj nozi mogu biti znak za nastajanje krvnog ugruška

Oticanje i bol u jednoj nozi, koji ne prestaje, može biti signal stvaranja krvnog ugruška u veni,  poznat kao duboka venska tromboza (DVT). Faktori rizika zbog kojih nastaje DVT, sa godinama se povećavaju i uključuju pušenje, hirurški zahvat, uzimanje tableta koje sadrže estrogen ili hormonska terapija, vremenski duga nepokretnost (u smislu putovanja na daleke destinacije),  trudnoća, kao i nedavni porođaj. Plućna embolija, inače opasna po život, može se javiti kada se krvni ugrušak premešta iz jednog dela tela u pluća i tamo blokira vitalnu arteriju, a prema iskustvu stručnjaka, oko 70 procenata krvnih ugrušaka koji dospeju u pluća kreće od nogu.

6. Potražite pomoć ako ubrzano lupanje srca traje 15 minuta

Ukoliko primetite da srce ubrzano lupa duže od 15 minuta – posebno ako je stanje praćeno otežanim disanjem, slabošću, vrtoglavicom ili gubitkom svesti – javite se odmah lekaru. Ovi simptomi mogu da ukažu na stanje srca koje se naziva atrijalna fibrilacija (poremećaj srčanog ritma koji nastaje u pretkomorama srca). Kod atrijalne fibrilacije, gornje komore srca kucaju brže od donjih i kada se to prolongira, i kucaje duže nego uobičajeno, to može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu da dospeju u druge delove tela, što vremenom može dovesti do moždanog udara ili srčane insuficijencije.

7. Jak bol u grudima – potencijalni srčani udar

Lekari naglašavaju da je kod starijih muškaraca bol u grudima često znak srčanog udara. Ali, kako kažu, nemaju takva iskustva sa ženama. Žene se, kako navode, više plaše raka dojke od srčanih bolesti, ali je veća verovatnoća da ustvari zaista imaju srčane bolesti. Ako nešto podignete i osetite bolove u grudima koje nikada ranije niste imali – obavezno proverite o čemu se radi. Takođe, treba se javiti doktoru kada osetite bilo kakav novi bol u grudima kada se penjete, uz stepenice, na primer, ili se naprežete na neki način. Posebno je važno ako bol nestane nakon kratkog predaha.  Žene češće od muškaraca imaju atipične simptome srčanog udara – otežano disanje, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje, ekstremni umor, hladan znoj ili bol u rukama, leđima, vratu ili stomaku.

8. Pogoršano otežano disanje može biti znak srčanih bolesti

Nemojte zanemariti otežano disanje misleći da je to zbog nedostatka kondicije ili zbog toga što ste u poslednje vreme malo ili malo više ugojili. Ako posle neke naporne aktivnosti osetite otežano disanje, koje se progresivno pogoršava, to može da ukaže na bolesti srca, na primer, stenoze aorte (problem zalistaka kod starijih žena) ili bolesti koronarnih arterija (delimična blokada arterije koja vodi ka srcu). Odlazak kod lekara ne sme da se odlaže.

9. Iznenadne promene vida mogu biti znak moždanog udara

Kako starimo, normalno je da nam se vid progresivno pogoršava. Ali, nikada ne bi smeli da zanemarimo vizuelne promene koje se dešavaju samo na jednom oku – iznenadnu pojavu dvostrukog vida ili nemogućnost da vidite centar onoga što gledate. Oftalmolozi objašnjavaju da iznenadne promene vida mogu da budu znak moždanog udara. Naročito su alarmantne ako se jave sa drugim upozoravajućim simptomima moždanog udara poput utrnulosti jedne strane tela ili poteškoća u govoru ili pronalaženja pravih reči. Suptilnije varijacije ovih simptoma mogu da ukažu  na privremeni ishemijski napad, koji se obično naziva mini-moždani udar. Ako na njih na vreme odreagujete, lekari kažu da tako možete da sprečite veći moždani udar.

10. Neočekivane promene u funkcionisanju creva

Rad creva dobro je merilo kako funkcioniše digestivni trakt i metabolizam, što znači da mogu da budu dobar pokazatelj da li se dešava nešto što nije dobro. Rak debelog creva i analni karcinom  mogu, na primer, da imaju slične simptome – krvarenje ili krv u stolici, veće promene u količini, učestalosti (zatvor ili dijareja), konzistenciji ili izgledu stolice. Promene u radu creva koje ne prestanu posle nekoliko dana ili čak nekoliko nedelja treba proveriti kod lekara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Tatjana
17:11, 31. 01. 2021.
Odgovori

Cesto imam lupanje srca iz cista mir cak i kad spavam a obicno i kad se probudim pa me uplasi

Snezana
13:43, 27. 06. 2021.
Odgovori

Pijem terapiju za pritisak al mi se cesto koci leva ruka i imam trnce u nogama doktori kazu da je stres

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo