Naslovna / Zdravlje

Veštačkom inteligencijom do dijagnoze raka prostate iz testa urina

Priredio/la: M.R. |15:00 - 22. 01. 2021.

Uspešna i precizna dijagnoza karcinoma primenom pametne „Al analize“ iz testa urina kombinovanjem više faktora raka prostate mogla bi da bude značajan pomak u dijagnostici i drugih karcinoma

rak prostate

Brzi test iz urina može da otkrije kancer prostate Foto: Shutterstock

Istraživački tim korejskog Instituta za nauku i tehnologiju (KIST) koji su vodili dr Kvan Hi Lee iz Istraživačkog centra za biomaterijale i profesor In Gab Jeong (Asan Medical Center) razvio je brzu tehniku za dijagnostikovanje raka prostate iz urina  sa skoro 100 odsto tačnosti. Tehnika je zasnovana na inovativnoj “pametnoj nano metodi” i električnim signalima koje odašilje ultrasenzibilni biosensor.

Prednosti brzog testa u odnosu na PSA

Rak prostate je jedan od najčešćih karcinoma u muškoj populaciji. Utvrđuje se prvenstveno na osnovu PSA (Prostatski specifični antigen) koji se koristi kao indeks određivanja faktora prisustva malignih ćelija u krvi. Međutim, kako je dijagnostička tačnost oko 30 odsto, značajan broj pacijenata podvrgava se dodatnoj invazivnoj biopsiji koja može da prouzrokuje još neke neželjene poput krvarenja i bolova.

Kao neinvazivna metoda, ovaj dijagnostički test je svakako neuporedivo pogodniji za pacijente. Međutim, kako je koncentracija faktora karcinoma u urinu niska, biosenzor na bazi urina korišćen je do sada za klasifikaciju rizičnih grupa, a ne i za preciznu dijagnostiku.

Algoritam prepoznao ćelije raka prostate u velikom broju uzoraka

Istraživači su razvili ultrasenzibilni poluprovodnički senzorski sistem koji istovremeno meri tragove četiri odabrana faktora karcinoma u dijagnozi karcinoma prostate. Obučeni AI algoritam je zatim korišćen za identifikaciju onih kod kojih je potvrđen rak prostate otkrivši ih u 76 uzoraka urina sa skoro 100 odsto tačnosti. Na taj način prevaziđeno je ograničenje korišćenja samo jednog parametra koji je ukazivao na rak do sada, uz otvaranje mogućnosti poboljšanja tačnosti dijagnostike.

Veštačka inteligencija protiv invazivnih metoda

– Pacijentima kojima je potrebna operacija ili lečenje raka prostate će ubuduće moći da se dijagnostikuje sa velikom tačnošću (čak i do 100 odsto) iz pregleda urina što će ih poštedeti biopsije i bolnih procedura a sve će dodatno rasteretiti i zdravstveni sistem i smanjiti troškove – kaže profesor Jeong (Asan Medical Center). – Ovo istraživanje je značajno i po tome što ćemo u budućnosti moći da razvijamo dalju dijagnostiku iz testova urina u smeru otrkivanja drugih karcinoma – dodaje.

Istraživanje je podržano od strane korejske Nacionalne fondacije za istraživanje, vladinih institucija (Ministarstvo za nauku, Ministarstvo trgovine i industrije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za hranu i bezbednost lekova), kao i Fonda za razvoj medicinskih proizvoda a rezultati istraživanja objavljeni su u najnovijem broju ACS Nano, prestižnog međunarodnog akademskog časopisa koji se bavi istraživanjima sveta veštačke inteligencije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo