Naslovna / Zdravlje

Novo otkriće u lečenju raka dojke koje ističe važnu i efikasnu ulogu androgena

Priredio/la: V. M. B.|12:00 - 22. 01. 2021.

Ovo otkriće posebno je važno za  žene sa metastatskim rakom dojke pozitivnim na estrogenske receptore, uključujući one otporne na trenutne oblike endokrine terapije

mamografija

Mamografija je jedan od obaveznih pregleda kod žena Foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta u Adelaidi pronašli su nove dokaze o pozitivnoj ulozi androgena u lečenju karcinoma dojke sa trenutnim naglaskom na žene sa metastatskom bolešću pogođenom receptorima estrogena. Međunarodno istraživanje sprovedeno u saradnji sa Institutom za medicinska istraživanja Garvan, proučavalo je ulogu androgena – za koje se obično smatra da su muški polni hormoni, ali se takođe nalaze i u nižim nivoima kod žena – kao potencijalni tretman za rak dojke povezan sa estrogenskim receptorima. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Medicine.

Uloga estrogena i androgena

U normalnom razvoju dojki, estrogen stimuliše, a androgen inhibira rast u pubertetu, kao i tokom celog života odraslih. Abnormalna aktivnost estrogena odgovorna je za većinu karcinoma dojke, ali uloga aktivnosti androgena u ovoj bolesti je kontroverzna.

Androgeni su se u prošlosti koristili za lečenje raka dojke, ali znanje o hormonskim receptorima u tkivu dojke u to vreme je bilo šturo, a efikasnost lečenja pogrešno shvaćena. Terapija androgenima je prekinuta zbog neusaglašenih neželjenih efekata i pojave anti-estrogenih endokrinih terapija.

Zašto ponovo androgena terapija

Iako je endokrina terapija standardna nega za rak dojke pozitivna na estrogenske receptore, rezistencija na ove lekove je glavni uzrok smrtnosti od raka dojke.

Potreba za alternativnim strategijama lečenja obnovila je interesovanje za androgenu terapiju karcinoma dojke, ističu profesor Vaine Tillei, direktor laboratorije za istraživanje raka Dame Roma Mitchell i vanredna profesorka Theresa Hickei, šefica Grupe za rak dojke, koja je vodila studiju. Međutim, prethodne studije proizvele su oprečne dokaze o tome kako najbolje terapeutski ciljati androgeni receptor za lečenje raka dojke. To je izazvalo široku konfuziju i otežalo kliničku primenu.

Pozitivni rezultati studije

Koristeći modele ćelijskih linija i uzorke pacijenata, globalni tim, uključujući istraživače sa Univerziteta u Adelaidi i Instituta Garvan, pokazao je da aktivacija androgenih receptora prirodnim androgenom ili novim androgenim lekom, ima moćnu antitumorsku aktivnost u svim pozitivnim receptorima estrogena karcinoma dojke, čak i kod onih otpornih na trenutne standardne tretmane. Suprotno tome, inhibitori androgenih receptora nisu imali efekta.

– Ovaj rad je posebno važan za žene sa metastatskim rakom dojke povezanim sa estrogenskim receptorima, uključujući one otporne na trenutne oblike endokrine terapije – rekla je Theresa Hickei i dodala:

– Pružamo uverljive nove eksperimentalne dokaze da lekovi koji stimulišu androgene receptore mogu biti efikasniji od postojećih (npr. tamoksifen) ili novih (npr. palbociclib) standardnih tretmana i, u slučaju potonjeg, mogu se kombinovati da pojačaju inhibiciju rasta.

Trenutno dostupnim selektivnim agensima za aktiviranje receptora androgena nedostaju neželjeni efekti prirodnih androgena i ženama mogu da donesu korist, uključujući i poboljšanje zdravlja kostiju, mišića, i mentalnog zdravlja.

Potrebna klinička ispitivanja

– Novi uvidi iz ove studije trebalo bi da razjasne raširenu zbrku oko uloge androgenih receptora u raku dojke vođenim estrogenim receptorima. S obzirom na efikasnost ove strategije lečenja u više faza bolesti u našoj studiji, nadamo se da ćemo ove rezultate isptivanja  prevesti u klinička ispitivanja kao novu klasu endokrine terapije za rak dojke – rekao je vanredni profesor Elgene Lim, onkolog i šef istraživačke laboratorije za rak dojke Connie Johnson sa Instituta Garvan.

Dr Stephen Birrell, specijalista za rak dojke i pionir u androgenima i zdravlju žena, koji je bio deo tima sa sedištem u Adelaidi, istakao je da ovo osnovno otkriće ima primenu i izvan lečenja raka dojke, uključujući prevenciju raka dojke i lečenje drugih poremećaja estrogenom.

Potrebe pacijenata za novim opcijama lečenja

Chloe Marshall (33), koja je trenutno u drugom stanju sa svojim drugim detetom, rekla je da endokrina terapija ima strašne neželjene efekte i da postoji hitna potreba za boljim opcijama za sprečavanje i lečenje recidiva raka dojke.

– Dijagnostikovan mi je hormonski pozitivan rak dojke u julu 2017. godine i naknadno sam saznala da nosim BRCA gen. Podvrgnuta sam dvostrukoj mastektomiji i neo-adjuvantnoj hemoterapiji, praćenoj dvogodišnjim hormonskim supresivnim tretmanom. Lečenje supresijom hormona koje sam doživela bio je jedan od najtežih delova raka. Uticaj koji ima na vaš um, život, telo, neverovatno je izazovan  – rekla je Chloe koja sada tri godine kasnije, ponovo ima karcinom u 25. nedelji trudnoće.

– Pomisao da ćemo još pet do deset godina imati hormonsko supresivno lečenje je nepodnošljiva. Mislim da će ova studija pomoći pacijentima poput mene da se nadaju da postoji još jedan odgovor na život nakon dijagnoze raka – dodala je pacijentkinja.

Međunarodno kliničko ispitivanje registracije faze 3 počeće u drugom kvartalu 2021. godine.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo