Naslovna / Zdravlje

Predugo ste za računarom: Fizioterapeut savetuje 4 brze vežbe za smanjenje napetosti

Piše: M.R.|16:00 - 22. 01. 2021.

Nekoliko brzih statičkih vežbi koje možete da uradite i u toku radnog vremena a koje će vam pomoći da ublažite posledice dugog sedenja, preporučuje viši fizioterapeut Ana Gavrilović

vežbe za vrat koje izvodi biznismen

Otklonite napetpost i pospešite cirkulaciju ako dugo radite za računarom  Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa mnogima je zbog rada od kuće donela i mnogo duže periode boravka ispred kompjutera. Veliki deo populacije svih starosnih grupa, inače, ogroman deo vremena provodi u sedećem položaju a to vremenom ostavlja velike posledice na psihofizičko zdravlje.

Zašto je važno raditi ovakve vežbe

Svako povećanje napetosti u mišićima (a to je najčešće stanje u položaju sedenja) dovodi do nakupljanja mlečne kiseline u mišićima i stvaranja čvorova (miogiloza). Oni su razlog kompromitacije cirkulacije, dovode do jakih bolova a sve kasnije može da dovede do niza drugih problema  – prenošenja na zglobove. Što se više smanjuje cirkulacija, to se patološka stanja nižu. Sama miogiloza oštećuje mišić jer se ponaša kao čvor – strano telo u mišiću. Ti nagomilani toksini i čvorovi eliminišu se jedino vežbama podizanja cirkulacije – kaže za eKliniku viši fizioterapuet Ana Gavrilović.

Prednost ovih vežbi je to što su statičke i što možete da ih uradite i na malom prostoru, ne ustajući sa radnog mesta ili uz sam radni sto. Pojam „statičke“, takođe, znači i da ne zahtevaju velike pokrete tela ali kada su u kombinaciji sa svesnim disanjem, brzo podižu cirkulaciju (prokrvljuju) i spuštaju nivo napetosti.

Vežba 1:

Sklopite dlanove na potiljku, isprepletite prste, blago gurajte glavu unazad tako da dlanovi daju otpor. Nekoliko sekundi neka traje udah, a onda uz blago opuštanje, izdisaj. Udahne se duboko, guraju se dlanovi nekoliko sekundi, bez pokreta, pa produženi izdah.

Ovu vežbu dovoljno je uraditi 5 – 8 puta, jako zategne i pospeši cirkulaciju mišića vrata i ramena.

Vežba 2:

Premestite ruke napred i stavite ih na čelo, dlanove okrenite ka spolja a da prsti budu oslonjeni na čelo. Glavom idite ka napred a neka vam dlanovi stvaraju otpor. Ponoviti takođe 5 – 8 puta, uz ravnomerno disanje.

Ovim vežbama se zateže i prokvrljuje prednji deo vrata.

Vežba 3:

Spustite ruke pored dela, stisnite pesnice i dlanove naslonite pored kukova na stolicu, tako da vam na njima bude oslonac. Lagano izvijte telo kao da hoćete da ustanete, kičmom i glavom ka plafonu (na gore) i ponovite koliko vam prija, ne više od 10 puta.

I ovde se prave minimalni pokreti a isteže se i prokrvljuje značaj deo tela koji najviše „strada“ u sedenju.

Vežba 4:

Ustanite, stanite pored stola, dlanovima se naslonite na ivicu, noge malo odmaknite od stola i raširite ih u raspon kukova. Popnite se na prste i izvijte u „položaj mačke“ koliko možete, u povratku unazad se spustite na pete, kičmu gurajte ka spolja a sagnite glavu ka grudnoj kosti. U ovoj vežbi neka vam se telo ponaša kao da pravi talase. Dišite normalnim ritmom.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo