Naslovna / Zdravlje

ORL specijalista Marija Vuković: Kada je krvarenje iz nosa razlog za uzbunu

Piše: D.T.|13:00 - 20. 01. 2021.

Jedan od najčešćih razloga posete ORL lekaru je krvarenje iz nosa iliti epistaksa

krvarenje iz nosa Foto: Shutterstock

Suv vazduh u prostorijama, izlazak iz tople sobe na hladnu ulicu, kijavica ali i hronične bolesti povezane sa visokim krvnim pritiskom najčešće su uzroci epistakse, odnosno krvarenja iz nosa. Ovo stanje uglavnom nije razlog za brigu, ipak. doktori savetuju oprez, i tvrde da je krv iz nosa u nekim slučajevima, a posebno kod starije populacije spasonosna jer sprečava izlivanje krvi na mozak i moždani udar.

Krvarenje može biti slabo do jako. Većina krvarenja iz nosa potiče iz prednjeg dela nosa, spleta tankih krvnih sudova koji se nalaze u prednjem donjem delu pregrade nosa (septuma). Ova vrsta epistakse je najčešća i učestala je kod dece. Krvarenja iz zadnjih partija nosa, su ređa, ali i opasnija. Češća su kod starijih osoba i kako objašnjavaju lekari, obično su posledica ateroskleroze ili poremećaja krvarenja. U nekim slučajevima javljaju se kao posledica operacije nosa ili sinusa.

Strah i panika

U razgovoru za eKliniku specijalista otorinolaringolog dr Marija Vuković, naglašava da su strah i panika dominantni kod većine pacijenata kada se javi krv iz nosa, ali i objašnjava da većina ovih stanja ne zahteva intervenciju.

– Krv, kada je u pitanju lakši oblik spontano, može da stane bez obzira na indikaciju. Nekada je posledica suvog vazduha, temperaturnih promena i manifestuje se kod svakog isto. Kada ste u toplom, krvni sudovi se šire, a ako potom izađete napolje na temperaturu ispod nule, može doći do spazma, pa kada ponovo uđete u toplu prostoriju može se pojaviti krv iz nosa – objašnjava dr Vuković.

Ona ističe da ova vrsta krvarenja iz nosa obično traje oko 15 minuta i spontano prestaje, ali i naglašava da u ovom slučaju ne govori o kardiovaskularnim bolesnicima ili ljudima koji pate od problema sa koagulacijom krvi.

Kad lečenje zahteva timski rad

Kada su u pitanju hronične bolesti praćene visokim krvnim pritiskom, kao što su kardiovaskularna ili nefrološka oboljenja, neophodno je da u lečenju učestvuje više specijalista.

– Ovo stanje zahteva timski rad. Krvarenje iz nosa je nekada posledica skoka krvnog pritiska. Krvni sudovi se šire i dolazi do njihovog pucanja. Kod nas kad dođu takvi pacijenti vidimo da je pritisak pao, jer uglavnom uzmu terapiju, ali ovo stanje je često i kod pacijenta na dijalizi. Kažemo u ovakvim situacijama:“Bolje da je krvni sud pukao u nosu nego negde drugde“ – ističe dr Vuković.

Epistaksa je češća u zimskim mesecima kada ima prehlada, a vazduh u prostorijama je suv i zagrejan. Relativno je česta i u proleće kada su prisutne alergije i više temperature.

Budite mirni, uznemirenost utiče na jače krvarenja

Kada se pojavi krv iz nosa bitno je ne stvarati dodatnu paniku, jer u više od 90 odsto slučajeva ovo stanje je prolaznog karaktera. Ako je učestalo, obavezno je da se što pre javite lekaru.

Lekari savetuju da pokušate da ostanite mirni, jer je moguće da će uznemirena osoba krvariti jače od nekoga ko je smiren. Otvorite prozor ukoliko je napolju hladnije, ili stavite hladne obloge na vrat i sedite.

– Pacijent treba da sedne sa blago pognutom glavom, kako mu se krv ne bi slivala niz grlo. Stavi mu se posuda pod bradu, hladna obloga ili peškir na vrat. Polagano se izduva jedna, pa druga nosnica, a zatim se jako stisne palcem i kažiprstom mesnati deo nosa, pod uslovom da krvavljenje nije preobilno. Potom se obavezno udahne na nos jer se tako unosi kiseonik i izdahne na usta, a tako se izbacuje  ugljen-dioksid kao kada mirišete cveće – objašnjava dr Vuković.

Kada obavezno zatražiti pomoć

Lekari upozoravaju da u slučajevima epistakse ne stavljate sami gazu ili vatu u nos. U slučajevima kada je krvarenje obilno i ne prestaje ni posle 30 minuta obavezno zatražite pomoć. Kada krvarenje prestane stručnjaci savetuju da se ne čačka nos, da se ne diže ništa teško i da se ne savija. Preskočite na nedelju dana treninge ili fizičke aktivnosti.

Preporuka je i da se vlaži vazduh u prostorijama tokom zime. Savet je da se ostave cigarete, izbegne boravak u zadimljenim prostorijama i jaka i začinjena hrana.

Krvarenje iz nosa kod dece

Krvarenje iz nosa je učestalo kod dece, ne kod novorođenčadi i odojčadi, već kod dece koja su aktivna, koja se igraju, naprežu uzrasta od dve do tri godine pa na dalje.

Kada su u pitanju dečja krvarenja iz nosa koja su uglavnom bezazlena, epistaksa može biti posledica prehlade, alergije – kada dete kija, kašlje, duva nos. Treba imati na umu da neka deca u ovom najranijem uzrastu imaju urođenu slabost krvnih sudova nosa što rezultira čestim i upornim krvarenjem, jer dete često i nehotice povredi nosić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Petkovic Branislav
16:11, 20. 01. 2021.
Odgovori

Ja sam imao puno problema sa krvanje nosa doktor mi je preporucio da se operiše ali ja sam svaki put kada sam se tusirao sa dusem vodu u nos i tako sam nastavio tako da sada nikad nisam imao problema.

Sanja
8:14, 23. 03. 2024.
Odgovori

Dobar dan,dete (9) mi ima vec par meseci zuti sekret iz nosa radili smo bris cisto je,nema nista!I ponekad u toku noci ima krvarenje iz nosa?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo