Naslovna / Zdravlje

Dr Bjelanović: Zabluda je da treba piti vruć čaj zimi i kada boli grlo

Piše: I. Nenezić|10:00 - 15. 01. 2021.

Sve tečnosti, kao i hranu, najbolje je da unosimo dok su mlake, jer vrelina iritira sluzokožu i time narušava fiziološku barijeru koja nas štiti od mikroorganizama

Zzabluda je da treba piti čaj dok je vruć, ukoliko vas boli grlo Foto: Shutterstock

Vruć čaj u hladnim zimskim danima može da zagreje i okrepi, međutim, retko ko zna da takav donosi više štete nego koristi. I ovu, a i druge tečnosti, kažu stručnjaci, u organizam treba unositi kada su mlake. Jer, vrelina iritira sluzokožu, a kada se ona ošteti, mikroorganizmi lakše dopiru u naš organizam.

Najbolji je mlak

Iako topli biljni napitak ima blagotvorno dejstvo po organizam, i naizgled prija grlu kad smo prehlađeni, lekari se drže stava da ovu, kao i druge tečnosti ne treba da unosimo dok je njihova temperatura znatno viša od temperature našeg tela.

– Sve tečnosti, kao i hranu, najbolje je da unosimo dok su mlake, jer vrelina iritira sluzokožu i time narušava fiziološku barijeru koja nas štiti od mikroorganizama – kaže za eKliniku lekar opšte prakse dr Dragoljub Bjelanović.

Sluzokoža nas čuva od infekcija

Prema njegovim rečima, kad je tkivo sluzokože neoštećeno, bakterija, virus, pa i gljivica teže razbijaju ovu „barijeru“.

– Ako se sluzokoža inflamira, odnosno ako je upaljena, svaki mikroorganizam lakše prolazi u međućelijski (intercelularni) prostor. Veže se, zatim, za receptore naših ćelija, prodre u ćeliju, razmnoži se i uništi je. Tako inficira tkivo – objašnjava dr Bjelanović.

Unos tečnosti od velike je važnosti tokom prehlada i pomaže da ne dođe do dehidratacije, a posebno kad je telesna temperatura povišena. Ali, lekari savetuju da sve što unosimo bude umerene toplote.

Vruć čaj je lekovit – zabluda!

Posebna je zabluda, kaže dr Bjelanović, da treba piti čaj dok je vruć, ukoliko vas boli grlo.

– Vrelina može čak da pojača bol u grlu. Kao kad na kožu spustite nešto vrelo, efekat je isti. Naruši se epitel sluznice, njeno površinsko tkivo, pa mikroorganizmi lakše prodiru kroz njega –  navodi naš sagovornik i dodaje da često konzumiranje vrelih napitaka može da dovede i do ozbiljnijih posledica:

– Uništenjem sluznice jednjaka mogu da nastanu prekancerozne lezije, što dalje može da dovede do pojave raka jednjaka.

Nek bakterije ostanu tamo gde im je mesto

Ista je situacija i sa želucem. Vrelina u želucu širi krvne sudove, pa su moguća sitna krvarenja, što organizam čini podložnijim infekcijama.

– Mi imamo jako veliki broj bakterija u ustima. Smatra se, stoga, da čovek ima jedan od najotrovnijih ujeda –  kaže dr Bjelanović i objašnjava da je to jedan od razloga da sluzokožu usta održavamo u optimalnom stanju, jer bi prodiranje u druga tkiva onih bakterija kojima tu nije mesto, moglo da ima ozbiljne posledice.

Ne vruće, ali ni hladno

Kako savetuje naš sagovornik, sve tečnosti, pa i hrana, treba da dostignu sobnu temperaturu pre nego što ih unesemo u svoj organizam. Isto važi i za hladna pića: možemo ih unositi, ali ne direktno iz frižidera, dok se vrela iz navedenih razloga apsolutno ne proporučuju.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ax
18:44, 24. 01. 2021.
Odgovori

To je ona zabluda kad si prehlađen vruć čaj sa limunom. Nacede limun u vruć čaj, a C vitamin na 60 c nestaje.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo