Naslovna / Zdravlje

Jednojajčani blizanci i nisu toliko identični, potvrđuje nova studija

Priredio/la: I. V.|13:00 - 11. 01. 2021.

Naučnici otrkitli da jednojajčani blizanci nisu toliko identični, jer ne postoji savršena sličnost

blizanci Na oko identični, ali jednojačani blizanci uopšte nisu isti Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje otkriva da jednojajčani blizanci nisu toliko identični, jer genetske razlike između njih mogu početi vrlo rano, još u embrionalnom razvoju. Identični ili monozigotični blizanci potiču iz jednog oplođenog jajašca koje se deli na dva dela. Oni su važan subjekat istraživanja jer se smatra da imaju minimalne genetske razlike. To znači da kada se pojave fizičke ili razlike u ponašanju, pretpostavlja se da je najverovatniji uzrok tome – faktor okoline.

Uloga genetike potcenjena

Ali, novo istraživanje, objavljeno prošle nedelje u časopisu Nature Genetics, pokazuje da je uloga genetskih faktora u oblikovanju ovih razlika veoma potcenjena. Kari Stefansson, koautor ovog istraživanja, ističe da su jednojajčani blizanci tradicionalno korišćeni da pomognu istraživačima da pokušaju da odvoje uticaj genetike i okoline u analizi bolesti i drugih stanja.

Mutacije utiču na fizičke osobine ili poremećaje

– Dakle, ako uzmete odvojene jednojajčane blizance i jedan od njih je razvio autizam, klasično tumačenje je da je to uzrokovano okolinom. Ali, to je izuzetno opasan zaključak – naglasio je Stefansson dodajući da postoji mogućnost da je stanje moglo nastati zbog rane genetske mutacije jednog blizanca, ali ne i drugog. Mutacija znači promenu niza DNK – sićušnu promenu koja u suštini nije dobra ili loša, ali može uticati na fizičke osobine ili podložnost određenim bolestima ili poremećajima. Jan Dumanski, genetičar sa švedskog univerziteta Uppsala, koji nije učestvovao u ovom istraživanju, pohvalio ga je kao „jasan i važan doprinos“ medicinskim istraživanjima. Kako je rekao, očigledno je da moramo da budemo veoma oprezni kada blizance koristimo kao model kako bismo razdvojili uticaje prirode i načina nege, odgajanja.

Jedan blizanac od potomaka ćelije s mutacijom, drugi ne

Kari Stefansson, šef Iceland’s deCODE genetics, deo američke farmaceutske kompanije Amgen, i njegov tim sekvencirali su genom 387 parova jednojajčanih blizanaca i njihovih roditelja, supružnika i dece kako bi pratili genetske mutacije. Izmerili su mutacije koje su se dogodile tokom embrionalnog rasta i otkrili da se jednojajčani blizanci razlikuju u proseku za 5,2 mutacije u ranom razvoju. U 15 odsto blizanaca, broj različitih mutacija bio je veći. Kada se mutacija dogodi u prvih nekoliko nedelja embrionalnog razvoja, očekivalo bi se da bude široko rasprostranjena i u ćelijama pojedinca i u ćelijama potomstva. Na primer, u jednom od ispitivanih parova blizanaca, mutacija je bila prisutna u svim ćelijama u telu jednog deteta – što znači da se verovatno desila vrlo rano u razvoju – ali uopšte je nije bilo kod drugog blizanca.

Pojam identičan sada može biti obmanjujuć

Stefansson je objasnio da je od početne mase koja će nastaviti da formira jedinke, „jedan od blizanaca napravljen od potomaka ćelije u kojoj se dogodila mutacija i ništa drugo“, dok drugi nije. S obzirom na utvrđene genetske razlike, sam pojam identičan sada može biti „obmana“ za opisivanje braće i sestara. Stefansson kaže da je skloniji da ih danas naziva monozigotnim blizancima nego identičnim.

Blizanci su slični, ali to nije savršena sličnost

Prethodne studije identifikovale su neke genetske razlike između jednojajčanih blizanaca, dok ova najnovija, nadilazi raniji rad uključivanjem DNK roditelja, dece i supružnika jednojajčanih blizanaca. To je istraživačima omogućilo da precizno utvrde kada su se genetske mutacije dogodile u dve različite vrste ćelija: one prisutne samo u jednoj jedinici i one koje su nasledila deca te osobe. Nancy Segal, psiholog koja proučava blizance na Kalifornijskom državnom univerzitetu Fullerton i nije učestvovala u radu, nazvala je ovo istraživanje „herojskim i zaista značajnim“. Kako je istakla, „ovo će primorati naučnike da usavrše naše razmišljanje o uticajima genetike i okoline, jer blizanci su vrlo slični, ali to nije savršena sličnost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo