Naslovna / Zdravlje

Ultrazvuk u trudnoći: Prvim ekspertskim pregledom utvrđuje se rizik za Daunov sindrom

Piše: I. Nenezić|13:00 - 13. 01. 2021.

Ultrazvučna dijagnostika je osnova za praćenje toka trudnoće i razvoja ploda, ne šteti ni majci ni bebi

pregled bebe ultrazvukom

Foto: Shutterstock

Ultrazvučni pregled je pored testa iz krvi, najpouzdaniji način da žena proveri da li je došlo do začeća po izostanku menstruacije. Eksperstki pregledi ultrazvukom (UZ) koji se obavljaju tokom trudnoće, zlatni su standard u praćenju razvoja bebe. Sam pregled ne šteti ni majci ni bebi, a može da ukaže na moguće probleme u trudnoći.

Sedam do osam UZ pregleda tokom čitave trudnoće

Prema rečima dr Jovana Vučeljić, specijaliste ginekologije i akušerstva, tokom trajanja uredne trudnoće potrebno je da žena uradi sedam do osam ultrazvučnih pregleda, od kojih su dva takozvana ekspertska – jedan u okviru dabl testa, između 12. i 13. nedelje, i drugi između 22. i 24. nedelje trudnoće, i to tako što se nakon prvog trimestra rade redovni mesečni pregledi, dok je u poslednjem mesecu trudnoće preporuka pregledati se jednom nedeljno. Kod takozvanih rizičnih trudnoća, međutim, broj pregleda ultrazvukom varira, jer ga je potrebno raditi češće nego što je to slučaj kod uredne trudnoće, i to po proceni lekara.

Prvi ultrazvuk

-Prvi UZ pregled radi se radi utvrđivanja trudnoće, odnosno nakon prvog izostanka menstrualnog ciklusa – kaže za eKliniku dr Jovana Vučeljić, specijalista ginekologije i akušerstva. Prema njenim rečima, neke žene na pregled dolaze tek nakon što su uradile test na trudnoću, dok se druge odlučuju na posetu svom lekaru čim posumnjaju na začeće.

– Žene na prvi UZ pregled često dolaze već nakon par dana od izostanka menstrualnog ciklusa. Ovaj pregled radi se uz pomoć vaginalne sonde, sa praznom bešikom. Plod u petoj nedelji je veoma mali, veličine od jednog do dva milimetra, a ovim putem se vrlo rano može uočiti ’gestacioni mešak’ – šupljina unutar materice u kojoj će se nalaziti plod – kaže dr Vučeljić.

Naredni pregled zakazuje se već za dve nedelje, odnosno oko 7. nedelje od začeća, jer je tad potrebno utvrditi postojanje srčane radnje, kao i vitalnost ploda.

Prvi ekspertski ultrazvuk i dabl test

Prvi ekspertski ultrazvuk radi se između 12. i 13. nedelje trudnoće, u okviru takozvanog dabl testa, koji se smatra najbitnijim skriningom za široku populaciju.

Između 12. i 13. nedelje trudnoće radi se dabl test, kojim se utvrđuje da li je posredi trudnoća niskog ili visokog rizika. Ultrazvučnim pregledom u kojem se uočavaju i mere najvažniji markeri za Daunov sindrom, kao i skriningom na hromozomopatiju, odnosno analizom dva hormona iz krvi trudnice (otuda i sam naziv – „dabl“ test), mogućnosti otkrivanja Daunovog sindroma su oko 90 do 95 odsto – kaže dr Jovana Vučeljić.

I kod zdravih beba mogu se javiti odstupanja

U ovom razdoblju plod je veličine od 45 do 80 milimetara i deo pregleda koji uključuje ultrazvuk omogućava merenje dužine ploda, njegove vratne brazde i protok krvi kroz mali krvni sud ploda. Kako objašnjava dr Vučeljić, na osnovu ta dva parametra softver zatim pravi procenu rizika i ispituje parametre koji su u vezi sa hromozomopatijom.

Dabl test je statistički test. Njime se na osnovu ultrazvulnog pregleda i parametara iz majčine krvi može utvrditi koliko je majka u riziku. On, dakle, procenjuje rizik i to na trizomije 13, 18. i 21. hromozoma, odnosno takozvane hromozomopatije kao što su Daunov, Patau i Edvardsov sindrom –  kaže dr Vučeljić i napominje da treba imati u vidu nepotpunu pouzdanost ova dva metoda, jer se varijacije i odstupanja statistički prikazanih rezultata mogu javiti i kod zdravih beba.

Šta ako parametri nisu dobri?

Ukoliko se na osnovu ultrazvuka i parametara – hormona iz krvi majke, dabl testom pokaže visok rizik od nekih genetskih poremećaja, odnosno ako su odstupanja visoka, lekari mogu da savetuju prekid trudnoće. Ako su odstupanja blaga ili ako trudnica nije uradila dabl test, sledi takozvani tripl test. On podrazumeva ultrazvučni pregled, kao i analizu tri hormona iz krvi majke, pa otuda sam naziv tripl.

– Tripl test se kod nas polako napušta, jer njegova pouzdanost nije dovoljno visoka – smatra se da je oko 50 do 60 odsto pouzdan. Radi se između 16. i 21. nedelje trudnoće i uključuje laboratorijsku analizu tri hormona iz krvi majke i ultrazvučni pregled – kaže dr Jovana Vučeljić. Ona objašnjava da se danas trudnice umesto tripl testa sve češće odlučuju na prenatalne genetske testove uzorkovanjem majčine krvi i DNK analizom. Ovi testovi se mogu uraditi već od desete nedelje trudnoće, ali su skupi jer ih radi tek nekoliko laboratorija u svetu:

– Iz uzorka majčine krvi može se precizno ispitati genetika ploda. Ovu analizu obavlja samo par laboratorija u svetu, pa se uzorak iz Srbije šalje njima, a rezultati stižu za oko nedelju dana. Smatra se da je njihova pouzdanost čak 99,9 odsto.

Šta je amniocenteza

Ako rezultati dabl i tripl testa ne pokazuju visok rizik, nakon prvog ekspetrskog ultrazvuka, savet je da se naredni, redovni UZ pregledi obavljaju jednom mesečno. Ukoliko, pak,  rezultati testova pokažu visok rizik od genske mutacije, preporuka je da se trudnica podvrgne amniocentezi – analizi genetskog materijala ploda uzimanjem plodove vode i to između 16. i 18, a najkasnije 19. nedelje trudnoće. Pouzdanost ovog testa je veoma visoka, jer se putem amniocenteze testira DNK iz krvi ploda, dok analiza dabl i tripl testa procenjuje verovatnoću pojave nekih abnormalnosti na osnovu uzorka iz majčine krvi. Prema rečima dr Vučeljić, preporuka je da se i svaka trudnica starosti iznad 35 godina podvrgne ovoj proceduri.

Indikacije za amniocentezu

– Jedna od indikacija za amniocentezu jeste i starost majke. Svaka trudnica starija od 35 godina treba da se podvrgne ovoj proceduri, čak i ako ima uredan dabl test, jer sa starenjem jajne ćelije raste i šansa da dođe do genske mutacije, objašnjava ginekolog. Tokom ove procedure, pod kontrolom ultrazvuka ulazi se tankom iglom proz prednji trbušni zid majke i uzima se mala količina amnionske tečnosti, odnosno plodove vode. Ova tečnost sadrži bebine ćelije koje je moguće analizirati i utvrditi genetsko zdravlje bebe. Ovaj pregled kod nas plaća država, odnosno on je za buduču majku potpuno besplatan.

– Pored lošeg rezultata dabli ili tripl testa i starosti trudnice, indikacije za amniocentezu su i opterećena porodična anamneza, odnosno postojanje genetskih bolesti u porodici roditelja, zatim prisustvo dva ili više ultrazvučnih soft markera, odnosno ako je ultrazvučni pregled pokazao zastoj u rastu ploda ili u razvoju organa ploda, ali i ako je u prethodnoj trudnoći dijagnostikovana neka od hromozomopatija, kaže dr Vučeljić.

UZ važan za preled organskih sistema

– Sledeći ekspertski ultrazvuk radi se između 22. i 24. nedelje trudnoće, i ovo je, pored UZ pregleda u okviru Dabl testa , najznačajniji pregled tokom trudnoće. Preporučuje se svim trudnicama. U ovom periodu je završeno razviće svih organa ploda, i može se videti da li postoje neke anomalije. Iako se razvoj ploda detaljno gleda počev od 12. nedelje trudnoće, ovo je najbolji period za pregled svih glavnih organskih sistema bebe, kao i za takozvanu fetalnu ehokardiografiju, odnosno pregled bebinog srca – kaže ginekolog.

Ukoliko se ispostavi da nema zastoja u razvoju, na UZ pregledu koji se radi između 30. i 32. nedelje trudnoće prati se dinamika rasta ploda. Još jednom se proveravaju protoci kroz krvne sudove ploda i materice (dopler indeksi fetoplacentne i uteroplacentne cirkulacije), meri se količina plodove vode, utvrđuje se zrelost posteljice.

– Ovim pregledom se još jednom proverava anatomija ploda. Nakon ovog pregleda preporuka je da se UZ obavlja jednom mesečno ili češće, jednom u dve nedelje, ako za to postoji potreba – kaže dr Jovana Vučeljić.

Provera količine plodove vode

Prema njenim rečima, tokom poslednje nedelje trudnoće potrebno je ultrazvučno proveravati da li se smanjuje količina plodove vode, a ultrazvuk se radi i pre samog ulaska u porodilište.

Važno je da svaka trudnica prati savete svog lekara i poštuje zakazane termine, jer će dobro vođena trudnoća obezbediti uredno praćenje razvoja ploda, kao i zdravlja majke i omogućiti dolazak na svet novog zdravog malog bića.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo