Naslovna / Zdravlje

12 najčešćih pitanja o menstruaciji na koje svaka devojka traži odgovor

Priredio/la: I. N.|14:00 - 21. 01. 2021.

Devojke treba da saznaju sve najvažnije informacije o svom menstrualnom ciklusu

tinejdžerka za računarom na krevetu

Deojčice treba da saznaju sve što ih zanima o njihovom menstrualnom ciklusu Foto: Shutterstock

Većina mladih devojaka kada dobije prvu menstruaciju (obično između 12. i 15. godine), postavljaju brojna pitanja vezana za ciklus, koja se nameću sama od sebe. Neka od najčešćih su „šta ako menstruacija zakasni?“, „koliko treba da traje“ „da li je bolji tampon ili uložak?“… Ako imate ćerke, bilo bi dobro da ih upoznate sa onim što vi znate o menstrualnom ciklusu, ili ih uputite u literaturu koja će im pomoći da shvate šta se tačno dešava u njihovom telu. Ovo je period života koji prethodi onom kada se dešavaju prvi seksualani odnosi. Budući da nose sa sobom rizike po reproduktivno zdravlje i mogućnost neželjene trudnoće, pomozite mladim devojkama da saznaju sve što ih zanima o menstrualnom ciklusu.

A ovo su odgovori na najčešće nedoumice tokom „onih dana“ na koje odgovaraju ginekolozi.

Šta ako menstruacija kasni?

Nekad je normalno da menstruacija ne bude normalna, posebno u prvih nekoliko godina nakon prve menstruacije. Kašnjenje mogu da prouzrokuju stres, treninzi i bolest. Do njega može doći ako se naglo ugojite ili izgubite puno na težini. Naravno, menstruacija može da izostane i ako ste trudni, pa ako dođe do izostanka dva ciklusa zaredom, obavezno se obratite svom lekaru.

Da li mi je menstruacija preobilna?

Verovatno nije onoliko koliko se čini. Većina žena izgubi oko tri do četiri kašike krvi tokom svakog menstrualnog ciklusa. Ako potrošite više od 10 uložaka ili tampona dnevno ili morate da menjate tampon ili uložak svakog sata, obratite se svom lekaru.

Koliko treba da traje moja menstruacija?

Kod većine žena ona traje od tri do pet dana. Ako je kod vas to drugačije, ne brinite. Može trajati tek dva, pa do čak sedam dana, ali ako krvarite duže od nedelju dana, trebalo bi da posetite ginekologa.

Zašto različite veličine tampona?

U rasponu od „lajt“ ili tankih, do uobičajenih, „super“ i „super plus“, različiti tamponi mogu da upiju različite količine tečnosti. Izaberite svoje na osnovu količine krvarenja. Ne koristite veće tampone nego što vam je zaista potrebno. Ne zaboravite da menjate uloške i tampone u proseku na svaka četiri sata. Tokom noći koristite uložak kako biste sprečili razvoj bakterija na tamponu.

Da li tamponi uzrokuju sindrom toksičnog šoka?

Tamponi retko uzrokuju infekcije koje dovode do sindroma toksičnog šoka. Da biste smanjili šanse za zarazu, menjajte tampon na svaka četiri sata. Nosite i tanji tampon. Ako imate povišenu temperaturu, groznicu, dijareju, mučninu ili osip dva do tri dana nakon početka menstruacije, bilo bi dobro da se odete kod lekara.

Da li upotreba tampona boli?

Većinu žena ne boli. Zapamtite, vaša vagina je stvorena za istezanje (mislite na porođaj), pa bi trebalo da ima dovoljno prostora za tampon. Ako boli, nemojte je forsirati, posebno ako je prvi put da ih koristite. Tampon manje veličine, u tom slučaju, bolji je izbor.

Mogu li da zatrudnim tokom menstruacije?

Možete zatrudneti u bilo kojem trenutku, čak i kada krvarite. Ako to ne želite, razgovarajte sa svojim lekarom o korišćenju neke vrste kontracepcije, bez obzira na to koje je doba u mesecu. Takođe, važno je da se zaštitite od polno prenosivih bolesti, pa se, radi svoje bezbednosti, obratite lekaru.

Kako da se rešim grčeva?

Isprobajte sredstva protiv bolova poput analgetika. Takođe, možete koristiti grejnu podlogu na donjem delu leđa ili stomaku. Povećanje hidratacije i izbegavanje kofeina, takođe mogu da pomognu.

Zašto se tokom ciklusa osećam tako naduveno?

Kada dođe menstruacija, vaše telo može da zadržava vodu i da učini da osećate nadutost. Kad farmerke postanu tesne, izbacite so i kofein iz ishrane. Takođe, može pomoći ako ostanete aktivni.

Zašto žudim za nezdravom hranom?

Nismo sigurni šta tačno izaziva žudnju i druge simptome PMS-a, ali izgleda da su u pitanju hormoni. Neke žene zaista imaju jaku želju za hranom poput sladoleda, čokolade i čipsa kada dobiju menstruaciju. Treba vam nešto slatko? Umesto slatkiša, posegnite za voćem. Organizam traži jaku, prženu ili masnu hranu? Izaberite zdraviju masnu hranu poput lososa, oraha ili avokada.

Kako mogu da kontrolišem simptome PMS-a?

Bilo bi dobro da vežbate, preskočite slanu hranu i smanjite kofein nedelju dana pre menstruacije. Ako je vaše raspoloženje i dalje loše, razgovarajte sa lekarom. On vam može predložiti da uzimate lekove koji će pomoći u ublažavanju ove nelagodnosti.

Dobila sam, dakle nisam trudna, zar ne?

Ne uvek. Ponekad žene mogu da krvare i u ranoj trudnoći. Ako  krvarenje ne izgleda kao regularno ili ako osećate mučninu ili umor, možda bi trebalo da posetite svog lekara ili uradite test za utvrđivanje trudnoće.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo