Naslovna / Zdravlje

Dr Mima Fazlagić: Intiman život u menopauzi može da bude savršen

Priredio/la: I.V./J.M.|17:00 - 12. 01. 2021.

Ženu u menopauzi i postmenopauzi više nije tako lako uzbuditi, a i biće manje osetljiva na dodirivanje i maženje svog partnera, što može dovesti do nezainteresovanosti za seks. Ali, i za to ima leka

menopauza seks Menopauza menja kompletan, pa i seksualni život žene Foto: Shutterstock

Brojne su promene koje se dešavaju u ženskom telu tokom i nakon menopauze, a ovaj period u životu žena utiče i na seksualni nagon. Te promene dešavaju se zbog gubitka estrogena i testosterona nakon menopauze. Žene u menopauzi i postmenopauzi mogu primetiti da ih više nije tako lako uzbuditi i možda će biti manje osetljive na dodirivanje i maženje svog partnera, a sve to može dovesti do nezainteresovanosti za seks.

Faktori koji utiču na nezinteresovanost za seks

Takođe, niži nivo estrogena mogu prouzrokovati pad dovoda krvi u vaginu a to može uticati na vaginalno podmazivanje, što dovodi do toga da je vagina previše suva za prijatan seks. Ali, i za to postoji pomoć. Ostali faktori koji mogu da utiču na nivo zainteresovanosti žene za seks tokom menopauze i posle nje uključuju:

  • probleme sa kontrolom bešike
  • poremećaj spavanja
  • depresija ili anksioznost
  • stres
  • lekovi
  • zdravstveni problemi

Savršen seksualni život postoji i u menopauzi

– Često se podrazumeva da menopauza znači prestanak seksualnog života i gubitak volje za seksom. Svakodnevno u  praksi vidim da je želja i potreba za seksom direktno povezana sa emocijama i ličnim doživljajem sa svaku ženu ponaosob. Neke žene, kada se zaljube u menopauzi, imaju savršen seksualni život, a mnogo mladih žena opterećene obavezama i problemima, uopšte nemaju želju , niti upražnjavaju seks. Ipak je mozak najvažniji seksualni organ – objašnjava za portal eKlinika dr Mima Fazlagić, ginekolog.

Nema straha od trudnoće, a ni obaveza

Ginekolozi ističu da menopauza ne smanjuje seksualni nagon kod svih žena. Neke žene u postmenopauzi kažu da imaju poboljšani seksualni nagon. To je, kako objašnjavaju, možda i zbog manje anksioznosti povezane sa strahom od trudnoće. Takođe, mnoge žene u postmenopauzi često imaju manje obaveza oko odgajanja dece, što im omogućava da se opuste i uživaju u intimnosti sa svojim partnerima.

Problem suvoće vagine

Tokom i nakon menopauze, suvoća vagine može da se tretira sredstvima rastvorljivim u vodi. Ona koja nisu rastvoriva, poput vazelina, ne preporučuju se, jer mogu da oslabe lateks – materijal koji se koristi za izradu kondoma. Partnerima se preporučuje da nastave da koriste kondome sve dok lekar ne potvrdi ženi da više ne ovulira, ali zbog sprečavanja zaraze nekom polno prenosivom bolešću. 

– Problem sa vaginalnom sluznicom može se javiti i kod mladih žena, ali starenjem, zbog gubitka estrogena, sluznica vagine se menja i neke od tegoba poput zatezanja i peckanja su uobičajene – kaže dr Fazlagić.

U dogovoru sa svojim ginekologom, u apotekama se mogu naći vaginalne hidratantne kreme koje se mogu redovno koristiti za održavanje vlažnosti u vagini.

– Danas na raspolaganju imamo širok dijapazon preparata koji će sprečiti ove tegobe, pa čak i poboljšati doživljaj seksualnog odnosa. Ali, najvažnija stvar je korišćenje vaginalnih probiotika. Smanjenje estrogena menja pH vagine i čini je podložnom za razvoj bakterija, a redovno korišćenje probiotika vratiće normalan pH, a time će se smanjti i tegobe – objašnjava dr Mima Fazlagić.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marija
10:02, 04. 02. 2021.
Odgovori

Nikada vecu potrebu nisam imala za sexom nego kako ulazim u menopauzu.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo