Naslovna / Zdravlje

Dr Olga Ličina: Kako da ublažite posledice gastritisa

Piše: eKlinika|10:00 - 29. 12. 2020.

Gastritis može nastati zbog velikog stresa, anksioznosti i prolongirane tenzije…

gastritis

Pečenje u jednjaku ćete izbeći ako se umereno hranite namirnicima koje nisu masne i začinjene Foto: Shutterstock

U vreme slava i praznika ume da se pretera sa hranom. Posle uživanja u bogatoj trpezi čest je neugodan osećaj pečenja u području gde se jednjak susreće sa stomakom. Ova bolest zove se gastritis, a simptomi su uzrokovani upalom sluznice želuca.

Umesto doručka kafa i cigareta

Pretpostavlja se da skoro svaki drugi građanin Srbije, umesto zdravim doručkom, dan započne šoljicom kafe i cigaretom. Gastroenterolozi naglašavaju da do iritacije želuca dolazi i usled prekomernog konzumiranja žestokih pića, ali i namirnica koje sadrže kofein, kao što su pored kafe i koka-kola i čokolada. Za većinu ljudi gastritis je reakcija na karakterističnu hranu, dok za druge predstavlja simptom hronične bolesti koju je teško lečiti.

– Akutni gastritis se javlja kao iznenadni napad, koji može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Simptomi nastaju naglo i traju kratko. Hronični traje obično mnogo duže od akutnog. Heliko bakterija je vodeći uzročnik hroničnog gastritisa, koji se može zalečiti primenom adekvatne terapije – kaže dr Olga Ličina, doktorka medicine i članica Evropske asocijacije kliničkih nutricionista.

Gastritis kako objašnjava doktorka najčešće izazivaju jako pržena, masna i začinjena jela, teška vina. S druge strane, hrana koja leči gastritis su blaga mesa, poput kuvane teletine, dijetalna hrana kuvani pirinač, kuvani krompir.

– U slučaju da tegobe ne prestaju posle upotrebe blaže hrane, pomoćnih lekovitih sredstava koja pacijeti često koriste na svoju ruku, potrebno je uraditi ispitivanje na heliko bakteriju – objašnjava dr Ličina.

Simpotomi gastritisa su: gubitak apetita, bol u stomaku, česta podrigivanja, mučnina, povraćanje.

Gastritis tegoba sve mlađeg sveta

Savremeni način života, sa dosta stresa i uz uobičajeno preskakanje obroka, pa potom naglo prejedanje često kumuju pojavi gastritisa.

– Nažalost, oboljenje se sve češće javlja i kod sasvim mladog sveta. Popularna je keto dijeta, bogata mastima sa mnogo slanine, sira, jaja i mesa, koja može prouzrokovati gastritis. Svako je individua za sebe i zato je bitno da čovek osluškuje svoje telo, da pokuša da otkrije koja mu hrana prija. Većina stručnjaka preporučuje osobama sa gastritisom uzimanje fermentisanih mlečnih proizoda, koji zaista mogu da budu od velike pomoći. Ipak treba imati na umu da neko teže podnosi ili ne uopšte ne podnosi mleko i mlečne proizvode – upozorava dr Ličina.

U medu je spas

Stručnjaci izdvajaju med kao posebno delotvoran lek kada je u pitanju gastritis. Polazi se od pretpostavke da se redovnim uzimanjem meda normalizuje sekretorna i motorna aktivnost želuca. Pojedina istraživanja su pokazala da med utiče na smanjenje lučenja želudačnog soka i njegove kiseline u slučaju hipertrofičnog gastritisa (hronični gastritis, u kojem dolazi do deformacije i proširivanja sluznice želuca).

Naglašava se i da nedostatak vitamina B12 može izazvati gastritis. Manjak B12 vitamina se najčešće dešava zbog preosetljivosti na gluten, nedavno obavljenog hirurškog zahvata u predelu stomaka, skore infekcije, perniciozne anemije, loše ishrane ili bolesti štitne žlezde.

Gastritis može nastati zbog velikog stresa, anksioznosti i prolongirane tenzije.

Soda bikarbona kao lek?

Građani Srbije najčešće koriste soda bikarbonu kao lek za smirenje želuca. Pola kafene kašičice sode bikarbone sipa se u čašu mlake vode, razmutiti i popije odmah. Doktori ipak, uglavnom upozoravaju da soda ne sme biti zamena za lek. Tegobe može ublažiti banana, čaša vode, čaj od sleza ili kima, savetuju gastroenterolozi.

Gutači hrane na udaru gastritisa

U jednom govoru Nikola Tesla je rekao da je najbolji lek za jak imunitet, „sporo žvakana hrana i jedna šaljiva priča dnevno“, što potvrđuje i savremena nauka.

Doktorka Ličina upozorava da ima mnogo gutača hrane i naglašava da jelo mora biti dobro sažvakano, ali i da treba izbegavati ležanje posle obroka. Stručnjaci savetuju da od večere do odlaska na spavanje moraju proći bar tri sata. Treba spavati na višem uzglavlju i izbegavati pikantnu hranu, posebno u večernjim satima.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo