Naslovna / Zdravlje

Ovo su znakovi da ne pijete dovoljno vode

Priredio/la: V. M. B.|8:00 - 24. 12. 2020.

Dehidracija znači da ste izgubili više vode nego što ste uneli, a to može da izazove poremećaj vitalnih funkcija u organizmu

voda čaša

Pijte vodu više puta u toku dana, posebno ako ste više fizički aktivni  Neka  Foto: Shutterstock

Dehidracija znači da ste izgubili više vode nego što ste uneli. To otežava organizmu obavljanje nekih osnovnih funkcija, poput održavanja stabilne temperature i čišćenja od toksina. Vodu gubite u znoju, suzama i svaki put kada odete u kupatilo. Čak i disanje oduzima malo tečnosti.

Da li je žeđ znak da ste dehidrirali

Da, ali nema potrebe za panikom. Kad osetite žeđ, već ste malo dehidrirani. Sve dok obraćate pažnju i pijete kada vam to organizam traži, nije problem. Tako vam može pomoći da steknete naviku pijenja vode.

Dehidracija zbog bolesti

Možete izgubiti više od tri litra vode dnevno ako imate dijareju i povraćate. Bebe i deca češće dehidriraju od odraslih  jer su manji. Stariji moraju biti na oprezu, jer njihov osećaj žeđi s godinama postaje sve slabiji. Bolesti bubrega i neka zdravstvena stanja mogu dovesti do gubitka tečnosti u organizmu. Trudnice ili dojilje treba da piju više nego obično.

Simptomi kod male dece

Bebe i mala deca ne mogu uvek da vam kažu šta ih muči, ali postje simptomi koji mogu da ukažu da im nedostaje voda. Pogledajte da li im je suv jezik,  da li ima suza tokom plakanja ili da li su im pelene suve i nakon tri-četiri sata nošenja. Kada je stanje ozbiljnije, usta će im biti suva i lepljiva, a oči i obrazi mogu izgledati udubljeno. Takođe, mogu ubrzano da dišu i imati ubrzan ili slab puls.

Simptomi kod starije dece i odraslih

Možda ste žedni, a usta mogu da budu suva ili lepljiva. Nećete često mokriti – manje od četiri puta dnevno. A kada i odete u toalet, mokrićete malo, a urin će imati jak miris. Možete da osetite vrtoglavicu ili nesvesticu. Što ste duže bez vode,  žeđ  i simptomi se pojačavaju. Vaše disanje i puls mogu biti da budu ubrzani. Možete se pregrejati i možda ćete se osećati zbunjeno ili uzbuđeno.

Osam šolja vode dnevno?

Ovo staro pravilo iza sebe nema načunu osnovu, ali ipak treba da poštujete kao okvirni vodič. Količina koju trebate popiti zavisi od toga koliko ste aktivni, gde živite i ukupnog zdravlja. Ako niste sigurni da li pijete dovoljno, proverite boju urina. Jasno ili bledo žut urin znači da je sve u redu.  Tamniji znači da treba da popijete vodu.

Šta je sa elektrolitima?

To su samo osnovne soli, poput kalijuma, natrijuma i kalcijuma. Ali one imaju ulogu u svemu, od toga kako vaši nervi rade do izgradnje zdrave kosti. Vaš nivo elektrolita je usko povezan sa količinom vode u vašem telu. To znači da ćete se, ako ste izgubili puno tečnosti, osećati žedno i manje mokriti dok vaš organizam pokušava da vrati elektrolite u ravnotežu.

Da li  treba uzimati sportske napitke

Skoro nikada. Ove mešavine vode, soli i šećera stvorene su za sportiste visokog nivoa, poput maratonaca. Većini od nas tokom vežbanja nije potrebno ništa više od vode. Moraćete samo više da radite da biste sagoreli suvišne kalorije iz sportskih napitaka. Ako intenzivno trenirate duže od sat vremena, njihovo uzimanje mogu da imaju smisla.

Rešenje za oralnu rehidraciju

Kada je dehidracija blaga ili čak umerena, problem ćete rešiti sa puno vode. Ali ako imate ozbiljnu dijareju ili povraćate, lek za oralnu rehidraciju će vam pomoći. Češće je potrebna deci. Posebna mešavina soli i šećera se više podudara sa onim što je telu potrebno. Možete ga kupiti bez recepta u apoteci.

Kada kod lekara

Kada vidite simptome ozbiljne dehidracije, odmah idite lekaru. Decu mogu bro da osete posledice dehidracije, pa je najbolje da ih odmah odvedete lekaru pre pojave ozbiljnijih simptoma. Znakovi uključuju:

  • Dijareja duže od 24 sata
  • Osećate vrtoglavicu, zbunjenost ili nesvesticu
  • Nema energije
  • Ubrzan rad srca ili disanje
  • Crna ili krvava stolica

Hitni tretman

Kada nivo vode postane prenizak, ne možete sami da se borite protiv dehidracije. Moraćete da se lečite u bolnici. Lekari će vam nadoknaditi tečnost terapijom kroz venu, jer ona ulazi u telo vodom i solima mnogo brže nego što biste mogli uneli oralno.

Da li možete da preterate sa vodom

Možete, ali nije baš verovatno. Kada pijete više nego što bubrezi mogu da podnesu – a to je baš mnogo – na kraju imate stanje koje se naziva hiponatremija. Tada se nivo natrijuma smanjuje, što dovodi do nabreknuća ćelija. Može biti smrtonosno, ali retko. To se uglavnom dešava samo ljudima koji se takmiče u intenzivnim trkama na duge staze.

Saveti za održavanje hidratacije

Ako se jednostavno ne setite da pijete dovoljno vode, potražite načine da ugradite ovu zdravu i preko potrenu naviku u svoj dan. Neka voda bude vaše piće. Popijte čašu za svaki obrok i između njega. Ili podesite podsetnik na telefonu da uzmete čašu svakog sata. A ako žudite za užinom, umesto toga popijte vode. Ponekad je osećaj gladi zapravo potreba za tečnosšću.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Katica Valenta
21:25, 29. 04. 2021.
Odgovori

Navikla sam da ujutru pijem hladnu vodu. Čaša je od pola litre. Prvo popijem čistu vodu,onda isto toliko sa magnezijumom i c vitaminom. Za doručak pojedemo parče hleba sa margarin i opet čašom vode. Pitam se koliko je to ispravno pošto to traje unazad 20g. Hvala.

Dr. Matić
18:51, 27. 07. 2023.
Odgovori

To nikako nije ispravno.Ujutro treba utoliti žeđ (nadoknaditi izgubljenu tečnost tokom noći) vodom sobne temp. ili čak malo topliju.Nakon toga u prvih sat vremena treba doručkovati.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo